Mi-a placut foarte mult ideea Laurei si am vrut neaparat sa incerc sa o fac si eu. Doar ca am adaptat gusturilor si preferintelor noastre. Este un deliciu, una din cele mai bune retete culinare din acest blog. Va veti convinge de asta, daca veti incerca si voi. 😉
Pentru aluat:
150 ml apa
5 g drojdie uscata
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
2 linguri ulei
~ 250-300 g faina
Se dizolva drojdia cu putina apa calduta, se adauga uleiul, sarea, zaharul si restul de apa. Faina se adauga cate putin si se framanta aluatul pana se dezlipeste de castron. Aluatul se lasa la crescut cca 30 minute.
Sau puteti folosi masina de paine, la programul de framantare+dospire.
Pentru tocanita:
2 pulpe intregi de pui
piper boabe
ienibahar boabe
coriandru boabe
1 frunza de dafin
1 ceapa mare
1 cana suc de rosii
2 linguri ulei de masline
1 morcov
1/2 capatana usturoi
sare si piper
oregano
Pentru uns:
1 galbenus
2 linguri lapte
Pulpele spalate si curatate se pun la fiert in apa in care am pus boabe de piper, coriandru, ienibahar, frunza de dafin si putina sare. Se fierb pana carnea se desprinde usor de pe os. Se scot pulpele pe o farfurie, se lasa sa se racoreasca putin, apoi scoatem carnea de pe oase si o taiem bucatele.
Intr-o tigaie calim usor ceapa tocata marunt si morcovul dat pe razatoarea cu ochiuri mici. Cand s-au inmuiat „stingem” cu sucul de rosii si lasam sa dea in clocot. Adaugam carnea si omogenizam.Daca este nevoie punem si putina apa. Potrivim gustul de sare si piper si presaram si putin oregano. Se lasa sa fiarba pana tocanita ajunge la consistenta dorita, dar de preferat ar fi sa aiba putina zeama. Aproape de final adaugam si usturoiul pisat. Dam tigaia deoparte si lasam sa se racoreasca.
Aluatul il rasturnam pe masa usor infainata si il intindem intr-o foaie de cca 0.5 cm grosime.
Turnam tocanita intr-un vas termorezistent
si acoperim cu foaia de aluat. Decupam aluatul pe margini, la marimea si forma vasului. Din restul de aluat facem floricele sau orice alta forma dorim, pentru a da farmec mancarii noastre si copilasii sa se bucure de joaca in aluat.
Galbenusul il desfacem cu lapte rece si ungem tarta foarte bine, chiar cu simt de raspundere as spune. :))
Dam la cuptor la foc mediu, pana se rumeneste frumos deasupra.
Se serveste calda.
15 comentarii
Cu asa un ajutor normal ca ies mancaruri delicioase !
Cat de bine arata! Felicitari!
Arata exceptional, Miha draga mea!!! Nu mai spun de prezentarea absolut superba!!
Te pup cu mare drag si-ti multumesc ca ai incercat reteta!!
ce interesant…asta s-a spart?
un salut calduros draga Miha si felicitari pt reteta! aparte de asta vreau sa-ti marturisesc ca majoritatea retetelor pregatite de Paste au fost de pe blogul tau si au fost un exit total! multumesc mult! cu drag si respect, Mihaela! pe cand o noua reteta de praji? astept cu nerabdare:)))
buna idee,arata super
Multumesc Mandala. 🙂
Ehehee…sa vezi ce mancaruri imi ies cand se baga si cea mica. :)))
Alexandrina, multumesc. Pup cu drag! :*
Multumesc Laura! In primul rand multumesc de inspiratie si apoi de aprecieri. Pupici! :*
Adina, nuuuu…nu asta s-a spart. Daca se mai sparge si asta…plec de acasa. :)))
Pup! :*
Mihaela, sper sa-ti placa prajituta ce-am postat-o azi. Pupici! :*
Multumesc Yaya. :*
Arata minunat Miha.. de nota 20 !! Si gustul cred ca e memorabil. O zi frumoasa !
Ce zice Adina , ti s-a spart minunatie de vas ??? nu se poateeeeeeeeeeeeeeee …
Acum am realizat cine-i adevaratul CHEF … sa-ti traiasca … amandoi
Pupici , Miha draga !
dementiala!!!!asta este cuvantul potrivit.am facut-o saptamana trecuta,si vreau sa o mai repet cat de curand.am mai adaugat si ciuperci proaspete k tot aveam prin frigider.painica mi se rumenise ceva mai mult si m-am speriat pt k am rupt dintr-un colt si era tare.am zis…asta e,am dat-o in bara…dar am acoperit-o cu un prosopel,iar cand ne-am asezat la masa si am pus in farfurii,painica se inmuiase,era asa de pufoasa si buna,ca acum 2 zile am preparat pulpe de curcan la cuptor si am facut langa o painica din compozitia din aceasta reteta.am facut-o sub forma de lipie,rotunda,si a fost buuuuuuna rau!