Reteta Blat de tort cu cacao
Azi v-am adus o reteta de blat de tort cu cacao, o reteta pe care eu o consider perfecta si pe care o folosesc adesea la torturile pe care le fac sau la diverse retete de prajituri.
Torturile sunt nelipsite din meniul aniversarilor sau sarbatorilor petrecute in familie sau cu prietenii. Diversitatea este destul de mare, incepand de la tortul clasic cu cacao, pana la cele etajate si frumos ornate de maestrii cofetari, cu creme fel de fel, cu frisca sau fructe, insiropate sau nu, cu glazuri diverse.
Blatul clasic de tort este cel de pandispan. El poate fi pregatit cu cateva zile inainte si pastrat la loc uscat si racoros.

INGREDIENTE
- 6 oua
- 6 linguri zahar pudra
- 3 linguri ulei
- 6 linguri faina
- 2 linguri cacao
- esenta de rom
- 1 lingurita praf de copt (optional)
Mod de preparare Blat de tort cu cacao:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Praful de copt nu este obligatoriu, dar il poti adauga pentru siguranta. 😉
Compozitia o turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.
Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.
Blatul obtinut se taie pe orizontala in 2 felii. Daca doriti un blat mai inalt, din acelasi numar de oua coaceti intr-o forma mai mica, de 22 cm diametru.
Sper sa va fie de folos!
Puteti incerca si reteta de blat de tort fara cacao
16 comentarii
Superb arata! Sa stii Miha ca de la tine am facut multe prajituri cu blat dintr-asta bun, imi place mult cum se comporta. Paste fericit iti doresc draga mea! Pup
multumesc Paula! >:D<
Pai, as vrea sa fac blatul cu mai mic .. gen jumatate din asta , impart la 2 ouale ??
daca vrei sa faci jumatate imparti toate ingredientele la 2 🙂
Zaharul pudra se adauga tot odata?Eu am vazut cand adaug zahar pudra la un blat ca in loc sa se intareasca albusurile se inmoaie ,compozitia devine mai lichida.Oare unde gresesc?
E posibil sa fie din cauza zaharului. Ai incercat si cu un alt tip de zahar?
Multumesc mult ptr retetele bune pe care le dai.
si eu multumesc!
Buna dragii mei, acum am sa incerc si eu aceasta minunata reteta sper sa imi iasa, va pop si va doresc multa sanatate!!!
Foarte buna reteta pentru blat. Mersi mult.
Cu drag! Ma bucur ca ti-a placut! >:D<
Pt forma de 26 1 si 1/2 compozitie?
eu as face din 7-8 oua 🙂
La captor electric, la cate grade sa pun?
180 grade sau 160 daca e cu ventilatie
Mulțumesc frumos pentru reteta .🥰😍