Retete de prajituri / Torturi

Blat de tort cu cacao

Blat de tort cu cacao

Torturile sunt nelipsite din meniul aniversarilor sau sarbatorilor petrecute in familie sau cu prietenii. Diversitatea este destul de mare, incepand de la tortul clasic cu cacao, pana la cele etajate si frumos ornate de maestrii cofetari, cu creme fel de fel, cu frisca sau fructe, insiropate sau nu, cu glazuri diverse.

Blatul clasic de tort este cel de pandispan. El poate fi pregatit cu cateva zile inainte si pastrat la loc uscat si racoros.

Asadar, azi v-am adus o reteta de blat de tort, o reteta pe care eu o consider perfecta si pe care o folosesc adesea la torturile pe care le fac sau la diverse retete de prajituri.

blat de tort cu cacao

Ingrediente

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar pudra
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 1 lingurita praf de copt (optional)
loading...

Mod de preparare Blat de tort cu cacao:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Blat de tort cu cacao

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Praful de copt nu este obligatoriu, dar il poti adauga pentru siguranta. 😉

Blat de tort cu cacao

Compozitia o turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Blatul obtinut se taie pe orizontala in 2 felii. Daca doriti un blat mai inalt, din acelasi numar de oua coaceti intr-o forma mai mica, de 22 cm diametru.

Sper sa va fie de folos!

Puteti incerca si reteta de blat de tort fara cacao

Blat de tort cu cacao

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 3,75 din 5)
Încarc...
Tags: ,

Comentarii prin facebook

14 Comentarii

  1. Superb arata! Sa stii Miha ca de la tine am facut multe prajituri cu blat dintr-asta bun, imi place mult cum se comporta. Paste fericit iti doresc draga mea! Pup

  2. Zaharul pudra se adauga tot odata?Eu am vazut cand adaug zahar pudra la un blat ca in loc sa se intareasca albusurile se inmoaie ,compozitia devine mai lichida.Oare unde gresesc?

  3. Multumesc mult ptr retetele bune pe care le dai.

  4. sararu maria luisa says:

    Buna dragii mei, acum am sa incerc si eu aceasta minunata reteta sper sa imi iasa, va pop si va doresc multa sanatate!!!

  5. Pingback: Tort cu crema caramel

  6. corina elena says:

    Foarte buna reteta pentru blat. Mersi mult.

  7. Livia says:

    Pt forma de 26 1 si 1/2 compozitie?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Tort cu ciocolata alba si mascarpone

Tort cu ciocolata alba si mascarpone

Nu am apucat sa fac poze pentru acest tort cu ciocolata alba si mascarpone. Dar a fost atat de laudat incat trebuie sa va spun si voua reteta 🙂 E usor de facut, sunt convinsa ca va veti descurca si fara poze  Mod de preparare Tort cu ciocolata alba si […]

Prajitura cu gem de caise si frisca

Prajitura cu gem de caise si frisca

Sa ai in camara un borcan de gem de caise sau orice alt fruct este intotdeauna benefic 🙂 Ai pe ce pune mana cand ti se face pofta de ceva dulce si bun. Nu numai ca il poti savura pe-o felie de paine prajita cu unt, dar poti face si […]

Gogosi pufoase – reteta gogosi simple si pufoase

Gogosi pufoase – reteta gogosi simple si pufoase

Reteta de gogosi pufoase este una dintre acele retete care se face foarte des la noi in bucatarie. Aproape ca le fac cu ochii inchise de-acum, iar de mancat se mananca de-ndata. As vrea sa va spun cum se pastreaza pana a doua zi, dar niciodata nu apuca ziua de […]

Prajitura turnata cu caise

Prajitura turnata cu caise

Prajitura cu caise am tot facut vara asta, varianta cu iaurt ne-a placut cel mai mult, dar si varianta simpla si pufoasa. Si daca tot am avut multe caise la dispozitie am zis sa incerc si varianta turnata, am avut eu o presimtire ca va fi foarte buna 🙂 La […]