N-am facut niciodata pana acum nectar de visine. De obicei faceam compot de visine, dar cum anul asta visinele au avut viermi, a trebuit musai sa le desfac pe toate. Am primit sugestia din partea prietenei mele si foarte mare mi-a fost mirarea cand am vazut cat de bun a iesit si cat de mult a placut si copiilor.
Teoretic, nectarul ar trebui sa stea foarte bine si peste iarna, daca sticlele si capacele sunt foarte bine curatate si sterilizate. Daca ajung cu el pana in iarna va voi tine la curent, dar asigurarile ca rezista au fost foarte ferme 🙂
Aceeasi reteta o puteti folosi si la alte fructe: capsuni, caise, piersici sau alte fructe de sezon.
INGREDIENTE
- Pentru 2 sticle de 750 ml:
- 1.5-1.6 kg visine (cantarite fara samburi)
- 300 g zahar
- 600 ml apa
Mod de preparare Nectar de visine:
Visinele se spala, dupa care se curata de samburi si codite.
Zaharul si apa se pun la fiert intr-o cratita. Siropul se fierbe timp de 3-4 minute, din momentul in care da in clocot. Zaharul trebuie sa fie dizolvat.
In siropul fierbinte se pun visinele si se aduce din nou la fierbere, la foc moderat. Din momentul in care a inceput sa fiarba mai lasam pe foc cca 7 minute. Intre timp, inlaturam spuma care se formeaza.
- pentru ca se umfla destul de mult la fiert ar fi de preferat sa folositi o cratita mai incapatoare
Se opreste focul si se paseaza totul cu blenderul vertical.
- pentru ca am vrut un nectar de visine mai fin si cremos am trecut totul printr-o sita (nu foarte deasa). Acest pas este absolut optional
Nectarul se toarna in sticle cu gura larga si se pun capacele. Se sterilizeaza la bain marie, timp de 20 de minute, din momentul in care a inceput sa fiarba apa.
- intr-o cratita inalta, pe fundul careia se aseaza un prosop, se pune apa, cat sa ajunga la cca 3/4 din inaltimea sticlelor. Se fierbe la foc mediu
Se lasa la racit in apa, pana a doua zi.
Dulce-acrisor, aromat si gustos. O bunatate!
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL