Copiilor mei le place pizza de casa, asa ca cel putin o data pe saptamana, le fac pofta. De obicei, duminica. Este foarte usor sa faci un aluat de pizza clasic, apoi te joci cu ingredientele dupa pofta inimii 😉
INGREDIENTE
- 500 g faina
- 7 g drojdie uscata
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- ~250 ml apa calduta
- 2-3 linguri ulei de masline
Mod de preparare Aluat de pizza – reteta de baza:
Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata, sarea si zaharul. Facem o gaura in mijloc, adaugam uleiul de masline si apa calduta si framantam pana obtinem un aluat omogen si relativ moale. Acoperim castronul cu folie alimentara si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
- In functie de tipul de faina folosit e posibil sa mai trebuiasca putina apa, nu mai mult de 50 ml
- Aluatul se poate prepara si la masina de paine punand ingredientele in cuva in ordinea indicata
- Se poate folosi si drojdie proaspata, dar in acest caz trebuie facuta mai intai o maia (dizolvati drojdia in putina apa si faina), apoi o amestecati cu restul ingredientelor
- Aluatul de pizza clasic poate fi folosit si la paine de casa sau focaccia
Aceasta cantitate de aluat este suficienta pentru 2 blaturi de pizza, de circa 30 cm diametru sau pentru tava mare de aragaz (cea din dotarea standard). Aluatul se intinde cu mana, direct in tava tapetata cu hartie de copt si presarata cu putin malai.
De aici nu trebuie decat sa ungeti blatul cu sos de rosii, sa puneti toppingul preferat si… sa asteptati nerabdatori sa se coaca :))
Pentru inspiratie puteti vedea AICI cateva retete de pizza
Sa va fie de folos! 😉
5 comentarii
Foarte buna reteta de aluat! Ms
Intr-adevar este delicios aluatul
Multumim pentru reteta
Nu sunt masurile ok. Aluatul este tare
Probabil ca nu ai citit reteta cu atentie 🙂