Am promis zilele trecute ca voi reveni cu reteta de crema pentru tort cu mascarpone si vanilie, crema folosita la acest tort, refacuta si pozata pas cu pas.
In primul rand, este o crema absolut delicioasa, care se preteaza si la un blat de cacao, si la unul simplu cu vanilie, chiar si la piscoturi. In al doilea rand si nu in cel din urma, imi doresc sa o faceti si voi si sa va iasa bine. Am mai spus si ma repet, incerc de fiecare data, cu fiecare reteta, sa explic cat mai bine modul de preparare, fara sa pastrez pentru mine niciun secret. Altfel as fi scris intr-un caiet de retete si nu pe blog 🙂 Daca nu-mi iese de fiecare data sa-mi fie cu iertare, dar promit ca orice nelamurire o putem rezolva folosind formularul de contact ori cel de comentarii. De preferat inainte si nu dupa dezastru 😀
INGREDIENTE
- 3 galbenusuri
- 150 g zahar (pudra)
- 3 linguri lapte
- 250 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- esenta de vanilie, dupa gust
Mod de preparare Crema pentru tort cu mascarpone si vanilie:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema.
SFAT:
- chiar daca la inceput amestecul pare ca este prea solid, insista sa mixezi, zaharul va incepe sa se topeasca
- poti folosi si lingura pentru aceasta etapa, cum crezi ca iti este mai usor
Se adauga laptele si se amesteca usor. Punem compozitia pe baie de aburi si se fierbe pana se ingroasa, fara a da in clocot. Dam deoparte si lasam la racit.
SFAT:
- poate ca iti va parea o vesnicie pana incepe crema sa se ingroase, in realitate sunt doar vreo 20 de minute
- poti face proba cremei, daca e suficient de fiarta, ca la dulceata. Pui putin pe o farfurie si o lasi sa se raceasca. O mai fierbi daca inca este moale
Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa.
SFAT:
- frisca este suficient sa fie pufoasa, nu si ferma/teapana
- recomand ca de fiecare data sa taiati cutia de smantana pentru frisca astfel incat sa puteti scoate tot din cutie. Se intampla de multe ori ca grasimea din smantana sa fie lipita de cutie si nu toata sa ajunga in vas. Acea grasime este foarte importanta pentru reusita 🙂
In crema de oua racita adaugam mascarponele si esenta de vanilie, mixam energic, sa se omogenizeze foarte bine compozitia.
SFAT:
- crema de oua trebuie sa fie racita foarte bine
- in acest stadiu crema se va inmuia
La sfasit punem si frisca batuta si mixam pana obtinem o crema ferma si pufoasa
SFAT:
- daca ti se pare ca este prea moale, decat sa insisti cu mixatul si sa risti sa se taie, mai bine adauga 1-2 intaritoare pentru frisca
- consistenta cremei este pufoasa, ca cea de frisca. Nu este o crema tare, daca o vrei asa poti adauga putina gelatina
Sa va fie de folos!
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI
4 comentarii
in sfarsit, o crema fara intaritori.. multumesc !!! Am o rugaminte : poti sa-mi spui cum sa fac ca in ultimul timp nu reusesc sa fac maioneza cum o faaceam odata , adica galbenusurile nu se intarescasa cum se facea odata cu uleiul… se face o crema mai ingrosata, dar nu sta teapana ca altadata … ce se intampla? Cineva mi-a spus ca din cauza oualeor, care sunt inghetate si apoi dezghetate si vandute, sau de la uleiul care tot felul de aditivi… Cum sa procedez ?
multumesc pentru raspuns
Buna seara,
Eu maioneza o fac asa: pasez bine cu furculita 3-4 galbenusuri fierte. Adaug un galbenus crud, cat sa obtin o pasta groasa, si adaug ulei, putin cate putin, pana ajung la cantitatea dorita de maioneza. Pe masura ce o fac adaug si zeama de lamaie, de cateva ori, dupa gust. Maioneza o prepar cu mixerul.
Se foloseste frisca naturala , nu? Multumesc !
Da.
Poti folosi si frisca vegetala daca iti place