Reteta Blat simplu pentru tort
Dragii mei, m-am gandit (cam mult, ce-i drept! 😀 ) ca pe langa toate retetele culinare ce vi le aduc in atentie, sa va aduc si cateva retete de baza, numai bune pentru incepatori. Cu ceva vreme in urma v-am aratat reteta de blat de tort cu cacao si daca am fost intrebata „dar pe cel fara cacao cum il faci?” astazi va voi prezenta reteta de blat simplu de tort cu vanilie, o reteta simpla, dar atat de buna de folosit la orice prajitura sau tort 😉

INGREDIENTE
- 6 oua
- 6 linguri zahar (pudra)
- 3 linguri ulei
- 6 linguri faina
- esenta de vanilie
- 1 lingurita praf de copt (optional)
Mod de preparare Blat simplu de tort – reteta de baza:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.
- Este foarte important ca albusurile sa fie bine batute. Alta regula de baza nu am pentru acest blat
- de obicei eu folosesc o rasnita de cafea pentru a face zaharul pudra. Se topeste mai repede si nu raman cristale de zahar
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.
- Daca albusurile sunt batute corect, emulsia va ramane la suprafata, nu se va lasa la fund.
Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
- Praful de copt nu este obligatoriu, dar il poti adauga pentru siguranta.
Cum se face Blat simplu de tort – reteta de baza:
Compozitia o turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.
Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Blatul obtinut se taie pe orizontala in 2 felii.
- Daca doriti un blat simplu de tort mai inalt, din acelasi numar de oua coaceti intr-o forma mai mica, de 22 cm diametru.
Sa va fie de folos!
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
78 comentarii
Dar daca pun scorțișoară in loc de vanillie e vro problema ?
Absolut niciuna. E chestie de gust!
Pentru un tort (80 de persoane ) blatul de cate oua trebuie facut? Multumesc ptr raspuns
Blatul de fata ajunge pentru 10-12 portii de tort
dar daca nu iese albusul asa de gros ce se intampla??
Nu va creste…
Sti cumva la cuptorul electric cat trebuie lasat si la cate grade? 🙂
180 sau 250
Blatul trebuie copt la foc mediu, ceea ce inseamna 180-190 de grade. Din pacate, nu am experienta in ceea ce priveste cuptorul electric, nu stiu daca dureaza mai mult coacerea.
Eu am copt la cuptor electric, 180 grade, 30 minute. A iesit ok
daca se foloseste ventilatia se mai scad 20-30 de grade.
Multumesc Cristina!
la cuptorul electric 30 min la temp 18o
Multumesc pt reteta.am multe blaturi dar toate cu alte cantitati.O sa incerc acesta cu crema de nuca.imi place mult.pupici.
Eu am adaugat si fulgi de migdale in compozitie
Multumesc, e foarte bun
magnifica reteta dar nu contine lapte??????????????????
nu, nu trebuie lapte
Este vreo problema daca adaug colorant in blat? Trebuie adaugat mai mult praf de copt in acest caz?
Imi cer scuze, eram sigura ca am raspuns la aceasta intrebare… Nu stiu ce s-a intamplat 🙁
Nu este nicio problema daca adaugi colorant in blat si nici nu trebuie mai mult praf de copt
Blatul din 6 oua (copt in cratita de 22cm) este suficient de inalt sa fie taiat in 3?
da
Blatul se introduce la copt in cuptorul preincalzit?
Uneori sa stii ca mai uit sa-l aprind inainte si a iesit bine. Totusi, ca sa fii sigura… preincalzeste-l 🙂
multumesc!
Acum il fac si eu si compozitia a iesit ok pana acum. Sper sa fie si bun. Multumesc de reteta.
Si eu multumesc! Tin pumnii sa fie bine pana la capat 😉
L-am facut si eu! Foarte, foarte bine a iesit.
Am facut si euu dar am pus 3lg cacao, caci vreau sa-i pun crema de iaurt cu banane 😀
cantitatile sigur sunt bune?eu am o tavita dinaia speciala pentru tort…sigur o sa incapa?
Cantitatile sunt pentru o tava cu diametrul de 24 cm 😉
Am facut blatul..a iesit super de bun..complimenti
multumesc Gina >:D<
pot pune in loc de esenta de vanilie ,esenta de rom?
Poti pune orice aroma iti place 😉
si eu lam facut si mia ioesit
Super! Ma bucur mult de tot!
dar daca nu am zahar pudra
Eu folosesc zahar normal pe care-l rasnesc in rasnita de cafea.
Daca nu ai poti pune si zahar normal, doar ca trebuie batut albusul mai mult, pana nu se mai simt cristalele de zahar.
Din 10 uoa e aceeasi compozitie
la 10 oua maresti si restul ingredientelor. Si coci intr-o tava mai mare 🙂
Am folosit o tava dreptunghiulara mai mare, cantitatile x3, blatul a iesit super, doar ca nu a crescut f mult.. adica pot zice ca a ramas aproape la fel.. e normal? multumesc. oricum reteta de nota 10! cel mai bun blat!
Parerea mea, din cate am observat de-a lungul timpului, cu cat tava e mai mare/intinsa… cu atat blatul nu va creste prea mult in inaltime.
Daca folosesc doar doua oua mai iese tortul bine?
daca folosesti si o tava mica
Daca inlocuiesc zaharul cu sirop de artar sau cu ltceva este vreo problema?
Este vreo pproblema daca inlocuiesc zaharul cu sirop de artar sau altceva ?
n-am folosit niciodata sirop de artar, nu stiu cum se comporta preparat termic.
Am mai facut blaturi cu miere, dar au o alta textura decat blatul de aici
Foate tare reteta…. am zis sa incerc si uimire a crescut tare tare si apoi cand mai avea 5 minute a scazut.
Cred ca mai trebuia sa-l lasi la copt…
Intr-o tava de 26 cm diametru din ce cantitati ar trebui sa fac blatul ☺
7-8 oua
Pot sa ung tava de copt cu ulei si sa nu mai pun hartie de copt
poti unge tava cu ulei si o tapetezi bine cu faina
Eu am un cuptor normal la aragaz dar imi arde dedesupt blatul ce pot face?
Pune o tava cu apa in cuptor, sub tava in care coci blatul
Mersiii pentru sfat…Aveam nevoie a ști cum să nu mai îmi ardă dedesubt blaturile, prăjiturile…
cu drag 🙂
Ma bucur ca ti-a fost de folos
Super
Cea mai tare rețetă de blat de tort! Mi-a ieșit perfect, pufos,fără burtă, neted la suprafață. Mulțumesc din suflet ?
Ma bucur mult ca ti-a placut!
Multumesc 🙂
Dak fac din 12 ouă sau mai multe ouă si măresc doza corespunzator pt fiecare ingredient in parte imi va iesi am o tava dreptunghiulară ft mare
Pentru o tava mare, cum e cea de aragaz, eu as face blatul din 12 oua, dar as coace foile separat.
12 albusuri sunt greu de batut, astfel incat sa obtii consistenta corecta, asta in cazul in care nu dispui de un mixer profesional. Si in tava mare de aragaz nu vei reusi sa obtii un blat suficient de inalt, astfel incat sa-l poti taia in 3
Va multumesc frumos pentru reteta reteta foarte usoara si o iesit foarte bine chiar azi lam facut complimente 😘🌹
Ma bucur ca ti-a placut!
Multumesc
Buna ziua daca voi folosi 5 oua in loc de 6 afecteaza gramajul celorlalte ingrendiente. Multumesc!
Daca vei folosi 5 oua vei folosi 5 linguri de zahar, 5 de faina…
Pentru cantitatea aceasta de blat…aveti idee cat sirop intra?
Siropul depinde de preferinta fiecaruia, de cat de insiropat iti place blatul. Eu, de exemplu, prefer cat mai putin sirop, chiar deloc cateodata 🙂
Buna,
In loc de zahar pudra se poate folosi zahar simplu?
Desigur, doar ca va dura mai mult mixarea. Trebuie sa mixezi pana nu se mai simt cristalele de zahar.
PS: eu folosesc zahar normal pe care-l rasnesc cu rasnita de cafea
Multumesc pentru raspuns
De ce se lasa blatul dupa coacere
Unele motive ar putea fi:
Ar mai trebui copt putin
Albusurile nu sunt batute suficient si incorporate corect in compozitie
Ar trebui suplimentata putin cantitatea de faina
O rețetă ușoară si grozava! Mulțumesc 🤗
Cu drag!
Ma bucur ca ti-a placut! 😉
Dupa multe cautari, am gasit reteta perfecta! E cel mai pufos blat si e f usor de facut.
Multumesc!
Ma bucur mult ca a fost pe plac! 🙂
[…] Blat de tort: […]