Exista diferite opinii in ceea ce priveste reteta de savarine. Unii o prefera pe cea facuta cu drojdie, altii pe cea cu pesmet. Mie imi place cel mai mult cea din urma varianta, dar am vrut neaparat sa incerc si aluatul cu drojdie pentru savarine tiramisu, nu de alta, dar sa putem face diferenta. Sunt foarte bune si acestea, dar clar! raman la preferinta mea in materie de savarine. Mi-as dori sa le incercati si voi si sa-mi spuneti care anume va plac, savarine Tiramisu reteta cu drojdie sau reteta cu pesmet? 😉
INGREDIENTE
- Ingrediente pentru aluat:
- 200 g faina
- 100 ml lapte
- 7 g drojdie uscata
- 50 g zahar
- 2 oua
- 100 g unt
- Pentru sirop:
- 400 ml apa
- 200 g zahar
- 250 ml cafea tare
- 2-3 linguri lichior Amaretto
- Pentru umplutura:
- 250 g mascarpone
- 400 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- 100 g zahar (pudra)
- 1 pliculet zahar vanilat sau esenta de vanilie
- In plus:
- cacao, pentru finisat
Mod de preparare Savarine Tiramisu – reteta cu drojdie:
Sirop de cafea:
Intr-o cratita se pun la fiert apa cu zaharul. Se fierb la foc potrivit pana se omogenizeaza. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca, apoi se adauga cafeaua si lichiorul Amaretto. Se lasa la racit.
- lichiorul il puneti dupa gust. In cazul in care nu-l aveti puteti pune in sirop cateva picaturi de esenta de migdale
Aluat pentru Savarine Tiramisu – reteta cu drojdie:
Intr-un bol mic punem drojdia, 1 lingura de faina si putin lapte. Le amestecam si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. Intr-un vas incapator punem faina, un praf de sare, restul de zahar si lapte, untul moale si drojdia. Amestecam pana obtinem un aluat moale si omogen. Lasam la dospit la loc caldut pana isi dubleaza volumul.
Turnam compozitia in forme. Daca aveti forme metalice le ungeti bine cu unt, la cele de silicon nu este necesar. Lasam din nou la dospit, pentru cca 15-20 de minute. Dam tava in cuptorul incalzit la foc mediu (180 grade) si coacem savarinele pana se rumenesc usor, in jur de 20 de minute.
Crema de mascarpone cu frisca:
Toate ingredientele se pun intr-un bol sau in vasul robotului de bucatarie. Se mixeaza pana capata consistenta si crema este este suficient de ferma. Totusi, aveti grija sa nu mixati mai mult decat este necesar, pentru ca exista riscul sa se taie.
Asamblare Savarine Tiramisu:
Se pun savarinele racorite in sirop si se lasa sa-si traga cat sirop au nevoie, dupa care se scot pe un platou. Se taie cate un capacel la fiecare, se umplu cu crema de mascarpone cu frisca. Se pudreaza cu cacao si se pune capacelul deasupra. Se pastreaza la frigider. Inainte de servire se mai pudreaza putina cacao deasupra.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
2 comentarii
Buna seara! Cate savarine rezulta din aceste cantitati?
In jur de 15 bc, dar depinde si de cat de mari sunt formele