De ce tort inghetat? Pentru ca am vrut sa fac un tort fara coacere, dar am folosit o alta gelatina fata de ceea ce folosesc de obicei si crema mea n-a vrut sa se intareasca atat cat ar fi trebuit. Si atunci, cu toate ca n-am mai facut niciodata inghetata cu gelatina, am decis ca tortul meu va fi unul inghetat 😉 A fost o alegere inspirata, pentru ca am avut un tort de inghetata grozav.
Acum, daca voi o sa decideti ca vreti tort de inghetata puteti sa nu-i mai puneti gelatina, daca il vreti doar rece puneti gelatina, dar una pe care o folositi de obicei si stiti ca nu ridica probleme 🙂
Ingrediente
- Pentru blat:
- 150 g biscuiti simpli Petit Beurre
- 75 g unt
- Pentru crema:
- 250 g iaurt bine scurs de zer
- 350 g lapte condensat indulcit
- 100 ml lapte
- 200 ml smantana pentru frisca
- 10 g gelatina
- esenta de vanilie
- 100 g ciocolata neagra
- Pentru glazura:
- 100 g ciocolata neagra
- lapte cat sa obtineti consistenta dorita
Mod de preparare Tort inghetat:
Blatul de biscuiti:
Biscuitii rupti bucatele se macina in robotul de bucatarie pana se obtine un pesmet fin. Turnam untul topit si amestecam pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Punem intr-o tava detasabila (20 cm diametru) si tasam bine cu fundul unui pahar. Dam la frigider pana pregatim crema.
Crema:
Initial am avut vreo 350-400 g iaurt pe care l-am pus intr-o strecuratoare si l-am lasat la scurs vreo 2 ore.
Gelatina se pune la hidratat in cateva linguri de apa rece.
Intr-un castron se amesteca iaurtul cu smantana pentru frisca (nebatuta), laptele simplu si laptele condensat indulcit. Peste gelatina topita la baine marie se pun cateva linguri din compozitia cu iaurt (pentru a aduce cele 2 compozitii la aceeasi temperatura) si omogenizam. Amestecam apoi cele 2 compozitii si omogenizam, amestecand usor. Aromam dupa gust cu esenta de vanilie.
Peste blatul de biscuiti turnam jumatate din compozitie si dam ca congelator pana crema incepe sa se inchege. In crema ramasa incorporam ciocolata topita. Crema cu ciocolata se toarna in tava peste crema alba, acoperim tava cu folie alimentara si dam la rece pana se intareste crema.
Asa cum ziceam, daca doriti tort de inghetata dati tava la congelator 🙂
Cand crema s-a intarit suficient scoatem inelul detasabil si punem tortul pe un platou.
Pentru glazura topim 50 g ciocolata la baine marie si amestecand mereu turnam cate putin lapte, pana ciocolata ajunge la consistenta dorita. Turnam peste tort. Din restul de ciocolata facem carlionti, razuind ciocolata cu un curatitor de legume.
Pofta buna! 😉
20 comentarii
Am sosit! Am sosit! am sosit!
Ma asez la masa! ma asez la masa! ma asez la masa :))))))
Arata demential! :X:X
bine ai venit draguto! Aseaza-te cat mai comod, te rog! :)))
Arata nemaipomenit. Vin la tine, pazea :))
Acu’ ma duc sa deschid usa! :)))
Arata demential!!!Yummyyyy
Multumesc! 🙂
Geniala idee, super prezentare, felicitari!
Multumesc Simona! >:D<
vad ca ai deja musafiri, asa ca unul in plus nu mai conteaza ;).
Arata intr-un mare fel tortul tau!
Multumesc Anca! Te astept, cu drag de fiecare data 😉
Arata foarte apetisant si nici nu stiu ce spui tu acolo ca n-a inchegat pt ca nici nu mai conteaza. Superb! … Ce-i drept ca si eu am patit-o la tortul ala de iaurt fix acelasi lucru, era o gelatina noname si foloseam pt prima oara, ce-i drept. M-am spovedit in reteta ce si cum am facut si patit. Acum m-am consolat ca vad ca se intampla si la case mai mari 😛
Multumesc Lia! >:D< Se intampla si la case mai mari, doar ca asta nu ajunge "in eter" de fiecare data :))))))
Azi l-am facut! 😉
Sa aveti pofta! 😉
Grozav arata si chiar nu e cu suparare ca e inghetat. Mie imi place inghetata deci nu ma supar daca ma inviti la o felie 🙂
Ca tot veni vorba de gelatina, am citit eu prin ceva articol ca e foarte buna si pentru inghetata si impiedica formarea acelor de gheata. Nu stiu daca o fi adevarat ca nu am incercat, dar poate imi spui tu acum 🙂
Te pup!
Foarte frumos tortul!
Se poate inlocui vreun ingredient lactat (laptele condensat sau jumatate din iaurt si restul crema Mascarpone) cu crema Mascarpone ?
Tortul arata extraordinar, mai ales ca nu folosesti zahar in plus fata de ce contin ingredientele.
Se poate. Uite aici o reteta pentru inspiratie: http://www.dulciurifeldefel.ro/prajitura-cu-mascarpone-fara-coacere/ Atentie insa, daca nu folosesti lapte condensat indulcit trebuie sa pui zahar, atat cat vrei tu sa fie de dulce.
Multumesc.
Multumesc mult pentru raspuns ! Spor la treaba si cat mai multe retete interesante !
Multumesc pentru promptitudine!