Nu stiu daca este intocmai reteta originala de placinta georgiana cu branza, dar mi-a placut tare mult ideea si am adaptat-o la ceea ce aveam in frigider. Am folosit pentru aceasta placinta aluatul de paine pufoasa pe care il fac de obicei, dar merge si un aluat simplu de pizza.
INGREDIENTE
- Aluat:
- 570 g faina
- 350 ml lapte
- 7 g drojdie uscata
- 1 ou
- 2-3 linguri ulei
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita sare
- Pentru uns:
- 1 galbenus
- 2-3 linguri lapte
- Umplutura:
- urda
- cas proaspat
- cascaval
- ceapa verde
- Pentru presarat deasupra:
- cascaval sau mozzarella
Mod de preparare Placinta georgiana cu branza:
Aluat:
Intr-un castron amestecam drojdia uscata cu zaharul si cateva linguri de faina (3-4 linguri sunt suficiente). Amestecand continuu turnam laptele caldut, pana se omogenizeaza compozitia si drojdia se dizolva. Lasam deoparte la dospit pentru 10-15 minute.
Separat, intr-un alt castron amestecam faina cu sarea, apoi facem o gaura in mijlocul fainii. Turnam maiaua, uleiul si oul batut usor si incepem sa framantam. Vom obtine un aluat usor moale si putin lipicios.
- pentru framantare am folosit masine de paine
- in functie de tipul de faina folosit e posibil sa mai trebuiasca 1-2 linguri de faina in plus, daca aluatul este prea moale sau 1-2 linguri de lapte, daca aluatul este prea vartos
Aluatul se pune intr-un castron uns cu ulei, se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Se rastoarna apoi pe masa usor infainata si se imparte in 2 parti egale.
Umplutura:
In functie de branza folosita, sfaramati cu furculita sau dati pe razatoare. Adaugati sare si piper dupa gust si o ceapa verde.
Cum se face Placinta georgiana cu branza:
Aluatul se intinde intr-o foaie de cca 0.5 cm grosime. Se presara umplutura de branza, dupa care se aduna marginile aluatului, formand o bocceluta. Bocceluta formata se intide apoi cu sucitorul, la marimea tavii folosite (20/25 cm). Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Presaram cu cascaval ras, din belsug.
Se procedeaza intocmai si cu cea de-a doua bucata de aluat.
Dam la cuptorul incins la 200 grade pentru cca 20 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.
Se portioneaza si se serveste calda, dar e buna si rece.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
2 comentarii
Daca iese ca in poze, e uimitoare. Multumesc pentru reteta 🙂
Fix asa ar trebui sa iasa 😉