Sau un fel de Baked Alaska… cam asta mi-a venit in minte cand am citit articolul Catalinei in care ne provoaca sa facem cea mai buna inghetata, o inghetata care sa starneasca pofte… Acum, nu stiu cat am reusit sa surprind in imagini bunatatea acestui desert, dar va spun ca pentru mine e cea mai buna inghetata pe care am mancat-o vreodata. 😉
Ingrediente
- Pentru blatul de biscuiti:
- 100 g biscuiti obisnuiti
- 1 lingura zahar pudra
- 50 g unt topit
- Pentru inghetata de caramel:
- 100 g zahar
- 1 lingura apa
- 25 g unt
- 250 ml lapte
- 200 ml smantana pentru frisca
- 4 galbenusuri
- Pentru bezea:
- 4 albusuri (cele ramase de la inghetata)
- 100 g zahar
- esenta de vanilie
- 1 lingura zeama de lamaie
Mod de preparare Inghetata de caramel si bezea caramelizata:
Blat de biscuiti:
Mixam biscuitii la robotul de bucatarie pana obtinem un pesmet fin. Adaugam zaharul si untul topit si mai mixam o data pana compozitia se omogenizeaza. Rasturnam intr-o tava de chec pe care am tapetata cu folie alimentara si tasam bine cu lingura pana obtinem un blat neted. Dam la frigider pana este gata inghetata.
Inghetata de caramel:
Turnam apa peste zahar si punem vasul la foc mic. Lasam pe foc pana zaharul se caramelizeaza si devine lichid.
- Zaharul il caramelizati cat de tare vreti voi, de cat de intensa vreti sa fie culoarea inghetatei, dar aveti grija sa nu-l ardeti prea tare, caci va deveni amar.
Amestecam laptele cu smantana pentru frisca, apoi turnam incet peste caramel. Adaugam apoi si untul si amestecand continuu fierbem pana se topeste caramelul.
- Atentie sa nu va ardeti! Amestecul se va umfla foarte tare si va bolborosi.
Galbenusurile le amestecam intr-un castron, apoi turnam incet, in fir subtire, amestecul de lapte cu caramel, avand grija sa amestecam repede cu un tel, sa nu se faca omleta 😀 Rasturnam inapoi in cratita, apoi punem din nou la foc mic.
Amestecam continuu cu telul, pana compozitia incepe sa se ingroase, ca o ciulama. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi dam la congelator pentru cateva ore, timp in care o scoatem din cand in cand si amestecam in ea, sa spargem acele de gheata care se formeaza.
Asta este si motivul pentru care imi doresc o masina de inghetata… timpul de preparare se scurteaza considerabil si nu verifici nerabdator din juma in juma de ora daca e gata :)) Plus ca la final, dupa atatea reprize de amestecat in inghetata ramai si cu mai putina, ca nu te rabda inima sa nu gusti asa… vreo 2 linguri macar :))
Dupa ultima tura de omogenizare turnam inghetata semicongelata peste blatul de biscuiti si punem tava la congelator pana la congelarea completa.
Cand inghetata este gata o rasturnam pe un platou (termorezistent) si o „imbracam” bine in bezeaua ce am preparat-o astfel:
Batem albusurile cu un praf de sare pana se intaresc foarte bine. Adaugam zaharul, putin cate putin, si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa, care face turturi in momentul in care scoatem paletele mixerului. Punem si zeama de lamaie si aromam cu vanilie dupa gust.
Atentie! Inghetata trebuie sa fie bine „sigilata” in bezea, altfel veti avea surpriza sa topiti inghetata.
Punem inghetata in cuptorul incins in prealabil si folosim arzatorul superior (cel pentru grill) Tinem cateva minute, pana bezeaua se infierbanta si se caramelizeaza.
Se portioneaza si se serveste imediat. Inghetata de caramel, combinata cu blatul crocant si bezeaua fierbinte…este…mmm… divina!
Este foarte greu sa faci poze cand ai asa ceva „sub nas” :)) Eram atat de nerabdatoare sa termin incat la un moment dat ma gandeam daca sa o mai si flambez asa cum vazusem eu in niste poze super wow de pe net. Taman la fix a venit gandul asta, caci in secunda urmatoare mi s-a daramat micul meu „studio” foto improvizat sub geam :)) si paharul cu coniac s-a rasturnat in farfurie. Macar nu l-am risipit, ar zice unii! :)) Nu l-am risipit, dar flacarile plapande n-am reusit sa le surprind in poze, aparatul n-a vrut si basta! 🙁
M-am resemnat cu o portie dubla de inghetata! :))
5 comentarii
Chiar acum as fi mancat o portie de inghetata. Vazand-o pe a ta nici nu pot sa mai doresc altceva. Esti grozava 🙂
multumesc Ghiocel! >:D<
Am scris si pe facebook, genial! Bravo!
multumesc Dana! >:D<
Superb arata, esti o adevarata profesionista, felicitari pt tot ce faci , pupici