Bine v-am gasit dragii mei! Tin neaparat sa va multumesc pentru toate mesajele si urarile ce le-ati trimis de ziua mea, au fost multe si m-au bucurat tare tare mult. Sunteti minunati! >:D<
In prima faza am spus ca nu voi petrece in nici un fel, ca voi pastra mega-petrecerea pentru la anul, cand varsta se va rotunji cu un 0 in coada :)) Dar n-am rezistat tentatiei de a ma intalni cu prieteni dragi si de a petrece frumos alaturi de ei si familia mea, cu atat mai mult cu cat aveam si reteta perfecta pentru o zi cu prietenii… Orange Bitter, unul din cele 3 produse lansate de Angelli in aceasta vara. 😉
Asa ca dis de dimineata am pus sticla de Orange Bitter la rece, apoi m-am apucat sa fac tort. Un tort de ciocolata, evident 😀 Nu stiam exact ce anume voi face, dar m-am apucat de tocat ciocolata si… voila! :))
Ingrediente
- Pentru 2 foi de biscuit:
- 100 g unt
- 1 galbenus
- 2 linguri zahar pudra aromat cu lamaie
- 200 g faina
- 1 lingura lapte rece
- Pentru blatul cu fistic:
- 1 albus
- 2 oua
- 3 linguri zahar pudra aromat cu lamaie
- 3 linguri faina
- 50 g fistic macinat
- un varf de lingurita cu praf de copt
- Pentru crema ganache de ciocolata:
- 200 g ciocolata
- 400 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- 1 lingura cacao neagra
- 1 intaritor de frisca
- Pentru mousse de ciocolata:
- 1 galbenus
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita gelatina
- 150 g ciocolata amaruie
- 50 ml Orange Bitter
- 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
Mod de preparare Tort cu mousse de ciocolata:
Blat de biscuit:
Cernem faina intr-un castron, adaugam un praf de sare, zaharul pudra, apoi untul rece taiat cubulete si galbenusul de ou. Framantam repede cu varful degetelor pana toate ingredientele se incorporeaza foarte bine si obtinem un aluat omogen si nelipicios.
- Adaugati o lingura de lapte rece daca este necesar.
Pe o bucata de hartie de copt desenam doua cercuri de marimea tavii in care vom coace blatul cu fistic (20 cm diametru). Impartim aluatul in 2 parti egale si-l intindem cu mana in cele 2 cercuri trasate. Dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute, pana blaturile se rumenesc usor dedesubt. Ridici putin hartia de copt sa verifici acest lucru, nu blatul, pentru ca este foarte fraged si se poate rupe. Lasam blaturile sa se raceasca pe hartia de copt.
Blatul cu fistic:
Batem albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, apoi adaugam zaharul si mixam din nou pana obtinem o bezea ferma. Amestecand usor incorporam galbenusurile, apoi faina amestecata cu praf de copt si fisticul macinat. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 25 de minute, pana blatul devine ferm la atingere. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
- Optional, blatul se inteapa din loc in loc cu o scobitoare apoi se insiropeaza usor cu putin Orange Bitter.
Crema ganache de ciocolata:
- Jumatate din cantitatea de crema de ciocolata o vom folosi la ornat.
Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Aducem la punctul de fierbere, dam deoparte, omogenizam si lasam sa se racoreasca. Dam apoi la congelator pentru vreo ora, pana se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca. Crema de ciocolata rece se mixeaza pana devine ferma si pufoasa. Daca este necesar vom folosi si un intaritor de frisca.
Mousse de ciocolata:
Gelatina o punem la hidratat in cateva linguri cu apa rece.
Galbenusul de ou se freaca bine cu zaharul pana devine ca o crema. Se adauga Orange Bitter si se omogenizeaza amestecand continuu. Punem compozitia la baine-marie si fierbem pana se compozitia se intareste ca o ciulama. Adaugam ciocolata rupta bucatele, gelatina hidratata, omogenizam si lasam deoparte sa se raceasca. Punem putin si la congelator, sa fim siguri ca s-a racit foarte bine.
Frisca nu e necesar sa fie foarte ferma, astfel ca vom bate smantana pentru frisca doar pana aceasta devine pufoasa. O incorporam apoi in crema de ciocolata bine racita, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Asamblarea:
Punem pe un platou un blat de biscuiti, un sfert din crema ganache de ciocolata, blatul de fistic, un sfert din crema ganache de ciocolata si acoperim cu cel de-al doilea blat de biscuit. Punem inelul tavii detasabile de jur imprejur si turnam mousse-ul de ciocolata. Nivelam frumos si dam la rece pana mousse-ul se intareste bine.
Ornam tortul cu restul de crema ganache de ciocolata.
Se da la rece pana vor sosi musafirii, portionati si serviti cu pofta. 😉
Nu uita sa pui o felie deoparte, asa numai pentru tine, sa ai ce savura dimineata la cafeaua care-ti va da puteri sa faci curat dupa petrecere! 😀
12 comentarii
: x: x: x ce pofta mi-a facut felia aia!
nu stiu de ce si cum am ratat ziua ta.
iti doresc cu intarziere dar din suflet LA MULTI ANI!,sa te bucuri de toti cei dragi tie,iar pentru noi,fanii tai sa ne impartasesti inca multe retete noi asa cum sunt:frumoase,gustoase,iar eu as specifica usor de facut.
te pup miha,sa ne traiesti.la anu o sa fiu pe faza!!
Mmmm, yuuumiii, am inghitit in sec vazand felia taiata!
Mihule, inca o data: La muuulti aaani!:)
Te imbratisez!
Ilda
Lavender Thoughts
Mama mama ce as veni pana la tine chiar si pentru o feliuta mica de tort!
Delicios tort!
Inca o data: La multi ani!
vaaai, nici eu n am stiut ca a fost ziua ta, insa tu zana dulcelui o sa ti ierti supusii, nu i asa?
La multi ani mihalis, din toata inima, sanatate, si evident, la mai multe tooooorturi.
Arata minunat tortul tau! Savurez o feliuta si-ti urez inca o data la multi ani si tot ce-ti doresti!
Ce super arata!!
Este foarte gustos
cu ce as putea sa inlocuiesc orange bitter din reteta?
Cu lapte. Si la final pui aroma care-ti place…vanilie, rom… 😉
multumesc mult…e ziua sotului meu si vreau sa ii fac o surpriza…apropos,noi te urmarim din anglia