Daca vrei sa faci o prajitura de casa cu care sa mergi la sigur, atat ca mod de preparare simplu si usor, cat si ca gust, iti recomand aceasta reteta de prajitura cu mere si bezea cu nuca. Blatul fraged si gustos, se potriveste foarte bine cu umplutura de mere, aromata cu vanilie si scortisoara. Iar stratul usor crocant de bezea cu nuca, completeaza intregul tablou la marele fix 😀
Si ca ultima recomandare… incercati aceasta reteta si cu alte fructe. Eu am facut cu afine (reteta aici) , am facut cu visine (reteta aici), cu caise (reteta aici) si chiar cu capsuni (reteta aici). Va fi savurata pana la ultima bucatica, indiferent de varianta pe care o vei alege 😉
INGREDIENTE
- Pentru blat:
- 100 g unt
- 70 g untura
- 6 galbenusuri
- 200 g zahar (pudra)
- 360 g faina
- 10 g praf copt
- esenta de vanilie si coaja de lamaie
- Pentru umplutura:
- 1 kg mere calite
- Pentru bezea:
- 6 albusuri
- 200 g zahar (pudra)
- 150 g nuca macinata
- esenta de vanilie
- 2 picaturi esenta de migdale
Mod de preparare Prajitura cu mere si bezea cu nuca:
Umplutura de mere:
Merele date pe razatoarea cu ochiuri mari se amesteca cu zahar, putin unt (cca 50 grame), vanilie si scortisoara macinata, dupa gust, se pun intr-o cratita incapatoare si se calesc cateva minute, pana merele se inmoaie si zeama lasata se evapora.
- zahar puneti dupa gust si in functie de cat de dulci sau acre sunt merele
- am cantarit umplutura dupa ce am calit merele, necuratate cred ca au fost in jur de 1.5 kg mere
- umplutura de mere se poate aroma dupa gust, cu aroma preferata
- puteti adauga si in umplutura 2-3 linguri de nuca macinata
- untul poate fi inlocuit cu ulei (2-3 linguri)
Blat:
Mixeaza untul moale si untura cu zaharul pudra si un praf de sare pana compozitia devine cremoasa si nu se mai simt granule de zahar.
- untul il lasi la temperatura camerei ori il topesti partial intr-o craticioara la foc mic
- untura poate fi inlocuita cu unt, in loc de 70 g untura puneti 100 g unt
Adauga galbenusurile pe rand, mixand bine dupa fiecare, coaja de lamaie si esenta de vanilie. Amesteca faina cu praful de copt si adauga peste compozitie. Amesteca bine, pana obtii un aluat moale si usor lipicios.
Cu mainile usor umezite intinde aluatul in tava (~40/28 cm) tapetata cu hartie de copt. Peste foaia de aluat pune umplutura de mere racita, in strat uniform.
Da tava la cuptor pentru cca 20 de minute la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilatie).
Intre timp prepara bezeaua:
Albusurile le bati spuma tare cu un praf de sare. Adauga zaharul pudra, mixeaza pana obtii o bezea ferma si lucioasa, care face tepi atunci cand scoti palete mixerului. Adauga nuca macinata, aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie, pune si 2 picaturi de esenta de migdale si amesteca usor cu o spatula, de jos in sus.
- esenta de migdale doar va intensifica gustul de nuca, dar daca nu va place sau nu aveti puteti sa nu puneti
Scoate tava din cuptor, pune bezeaua din loc in loc cu lingura, apoi niveleaza. Da din nou tava la cuptor pentru inca 15-20 de miute, pana bezeaua devine aurie si marginile prajiturii se rumenesc.
Se lasa la racit in tava, apoi se portioneaza cu un cutit bine ascutit si usor umezit.
Pofta buna!
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
1 comentariu
Arata foarte bine aceasta prajitura cu mere!!! Nu ma facut niciodata o prajitura cu mere, doar placinta. M-ar bate gandul sa incerc o reteta de prajitura cu mere si chiar reteta ta este una chiar ok.