Colacei traditionali impletiti

de Miha
1381 vizualizări
Colacei traditionali impetiti

Astazi avem o reteta de colacei traditionali impletiti, o reteta cu amintiri si dor de copilarie. Astfel de colacei ne facea bunica ori de cate ori coacea paine si pentru noi, nepotii, era o mare bucurie. Imi aduc si acum aminte de cum stateam lipiti de “cuptioras” asteptand sa fie gata si cum savuram mai intai cununa colacelului, bucatica cu bucatica.

Am folosit pentru aceasta reteta aluatul de paine pufoasa de casa pe care-l fac de obicei si au iesit niste colacei pufosi si deliciosi.

Colacei traditionali impetiti

Colacei traditionalei impletiti

Astazi avem o reteta de colacei traditionali impletiti, o reteta cu amintiri si dor de copilarie. Astfel de colacei ne facea bunica… Aluat dospit colacei traditionali, colacei impletiti European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 2 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 570 g faina
  • 350 ml lapte
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 ou
  • 2-3 linguri ulei
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 2-3 linguri lapte

Mod de preparare Colacei traditionali impletiti:

Intr-un castron amestecam drojdia uscata cu zaharul si cateva linguri de faina (3-4 linguri sunt suficiente). Amestecand continuu turnam laptele caldut, pana se omogenizeaza compozitia si drojdia se dizolva. Lasam deoparte la dospit pentru 10-15 minute.

  • se poate folosi si drojdie proaspata (25 grame)

Separat, intr-un alt castron amestecam faina cu sarea, apoi facem o gaura in mijlocul fainii. Turnam maiaua, uleiul si oul batut usor si incepem sa framantam. Vom obtine un aluat usor moale si putin lipicios.

  • pentru framantare am folosit masine de paine
  • in functie de tipul de faina folosit e posibil sa mai trebuiasca 1-2 linguri de faina in plus, daca aluatul este prea moale sau 1-2 linguri de lapte, daca aluatul este prea vartos

Aluatul se pune intr-un castron uns cu ulei, se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Cum se fac colaceii:

Rasturnam aluatul pe masa usor infainata si-l framantam putin, cat sa scoatem aerul din el. Impartim in bucati de cca 80-90 grame. O parte din aluat va ramane pentru cununile colaceilor.

Fiecare bucata de aluat se intinde intr-un snur subtire, de cca 70-80 cm lungime. Se pot forma si 2 snururi mai mici, cum credeti ca va este mai usor. Se indoaie snurul de la jumatate si fiecare parte se rasuceste in sens opus, una in stanga si una in dreapta, dupa care impletim cele 2 parti, rasucindu-le. Unim capetele formand colacelul. Se mai face un snur subtire si lung cat sa cuprinda colacelul si se prind marginile cat mai bine pentru a nu se desprinde la copt.

Colacii impletiti se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa putin la dospit, cca 10-15 minute. Se ung cu galbenusul de ou desfacut cu cateva linguri de lapte.  Se dau la cuptor la foc mediu (sau  grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 25-30 de minute, pana se rumenesc.

Pofta buna! 😉

Colacei traditionali impletiti

RETETA IN IMAGINI

Colacei traditionali impetitiColacei traditionali impletiti

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI

poate vă plac și rețetele

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: