Reteta de saratele cu branza de azi este o adaptare a retetei de colacei sarati, pe care ii faceam foarte des acasa la mama, mai ales de sarbatori. Sunt delicioase, cu gust intens de branza, numai bune de rontait la televizor ori la un pahar de vin. Sunt usor crocante deasupra si moi la interior, dar daca le vreti mai crocante mariti putin timpul de coacere, pana se rumenesc bine deasupra. Copiilor mei le plac mai crocante, mie mai moi, de aceea am facut jumi-juma, sa fie pentru toata lumea. O parte dintre ele le-am mancat calde, n-am avut rabdare sa le las sa se raceasca 🙂
INGREDIENTE
- 200 g unt
- 250 ml lapte
- 250 g telemea
- 1 ou
- 1 lingurita sare
- 7 g drojdie uscata
- 650 g faina
- Pentru uns:
- 1 galbenus
- 2-3 linguri lapte
- parmezan ras
Mod de preparare Saratele cu branza:
Untul se topeste intr-o craticioara. Se adauga laptele rece, aducand astfel la o temperatura suportabila la deget. Adaugam si telemeaua rasa sau sfaramata cu furculita, cum va este mai usor.
Intr-un bol se pun faina, sarea, drojdia uscata si oul. Amestecam bine, facem o gropita in mijloc si turnam amestecul cu lapte. Amestecam bine cu mana si framantam cu aluat usor moale, dar nelipicios
- in functie de tipul de faina folosit se mai adauga putina faina daca aluatul este prea moale
- in functie de cat de sarata este branza folosita mai adaugati sare, daca o sa considerati ca este necesar
- telemeaua se poate inlocui cu cascaval ori cu alt tip de branza sarata si tare
Aluatul se intinde intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime. Saratelele se taie cu rola zimtata, la dimensiunea dorita. Se ung cu galbenus de ou, desfacut cu cateva linguri de lapte si se presara cu parmezan ras
- parmezanul se poate inlocui cu chimen sau mac
Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptor la foc mediu (sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 20 de minute. Timpul de coacere poate varia in functie de cuptorul fiecaruia.
Noua ne plac foarte mult aceste saratele cu branza, de aceea nu stiu daca rezista mai mult de 2 zile 🙂
RETETA IN IMAGINI
12 comentarii
Se poate folosi untura în loc de unt si in ce cantitate? mulțumesc anticipat🙂
Se poate folosi si untura, in jur de 100-150 g
Ce telemea ati folosit? de vaci sau oi?
poti folosi orice fel de telemea, de care ai si de care iti place 🙂
Se lasă la dospit sau nu?
Nu se lasa la dospit
Multumesc mult 😘🌷
Cu drag!
Se poate folosi susan in loc de mac/chimen?
Se poate, desigur
Se poate înlocui laptele ?
Nu am incercat, dar cred ca ar merge un lapte vegetal