Cozonac impletit

de Miha
1896 vizualizări
Cozonac impletit

Dragilor, pentru astazi va propun o reteta de cozonac impletit. O varianta pentru atunci cand vrei sa schimbi forma clasica de cozonac, ceva la fel de bun, pufos si aromat, dar care sa arate… altfel 😉

Reteta pentru aluat de cozonac este aceeasi pe care o fac de obicei. Am impartit aluatul in 2 parti, o parte am umplut cu crema de ciocolata si nuca, cealalta cu stafide inmuiate in rom. Delicios!

Cozonac impletit

Cozonac impletit

Dragilor, pentru astazi va propun o reteta de cozonac impletit. O varianta pentru atunci cand vrei sa schimbi forma clasica de cozonac,… Aluat dulce cozonac impletit, cozonac pufos European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 5 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • ~530 g faina
  • 250 ml lapte
  • 100 g unt
  • 100 g zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 7 g drojdie uscata
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou
  • 3 linguri ulei
  • coaja de lamaie
  • esenta de vanilie
  • Umplutura 1:
  • 4-5 linguri crema de ciocolata
  • nuca macinata
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • Umplutura 2:
  • ~50 g unt
  • 1 lingura scortisoara macinata
  • stafide inmuiate in rom
  • 1 pliculet zahar vanilat

Mod de preparare Cozonac impletit:

Aluat:

Intr-o craticioara punem laptele la incalzit, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Punem untul, zaharul, sarea si coaja de lamaie, esenta de vanilie si omogenizam.

Intr-un vas amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o adancitura in faina, punem laptele, uleiul, oul si galbenusurile. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat moale si elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

  • aluatul se poate prepara si la masina de paine
  • in functie de tipul de faina folosit mai adaugati putina faina daca aluatul este prea moale sau putin lapte daca este prea vartos

Cum se face Cozonac impletit:

Scoatem aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 2 parti, peuntru 2 cozonaci mici. Fiecare parte o intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime si lunga cat tava in care vom coace cozonacul.

Ungem foaia de aluat cu untul moale, lasat la temperatura camerei, cernem scortisoara macinata si presaram stafidele si zaharul vanilat. Rulam cat mai strans posibil. Ruloul obtinut il taiem pe lung, in 3 fasii, cu ajutorul unui cutit bine ascutit. Rasucim usor fasiile de aluat, apoi le impletim in 3.

In acelasi mod vom proceda si pentru cozonacul cu nuca si ciocolata.

Punem in tava tapetata cu hartie de copt, lasam la crescut la loc caldut pentru  20-30 de minute. Dam la cuptor la foc mediu (170-180 grade) pentru cca 40-45 de minute, in functie de cuptor, pana se rumeneste. Cat cozonacul este cald se unge cu putina miere “desfacuta” cu putina apa calduta.

Se feliaza dupa ce se raceste foarte bine.

Pofta buna! 😉

Cozonac impletit

RETETA IN IMAGINI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI

poate vă plac și rețetele

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: