Aluat dospit / Retete culinare

Chifle pentru hamburger

Chifle pentru hamburger

Reteta Chifle pentru hamburger

Ingrediente

  • 570 g faina
  • 350 ml lapte
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 ou
  • 2-3 linguri ulei
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
  • seminte de mac si/sau susan
loading...

La noi „in cartier” e de ajuns sa se pomeneasca o data de „Hamburger Party” si toata lumea intra in febra pregatirilor… Adina face cea mai buna compozitie pentru hamburgeri (ever!), Petronela cea mai buna prajitura cu gem si bezea cu nuca, Alexandra e maestra visinatei :)))) Si eu? Eu ce sa fac? Chifle pentru hamburger, cele mai pufoase si moi 😉 A fost cea mai reusita petrecere, chiar daca nu am avut ceva anume de sarbatorit si toata lumea a decretat ca de-acum la gratar vom face doar hamburgeri 😉 Memorabil!

Revenind la aceste chifle pentru hamburger, tot ceea ce pot sa va spun este ca sunt grozave. Atat de moi si pufoase, promit ca n-o sa va para rau daca le incercati. Aluatul il puteti folosi si pentru paine de casa, o sa va minunati de ce paine mare si frumoasa poate sa iasa 😉

Mod de preparare Chifle pentru hamburger:

Intr-un castron amestecam drojdia uscata cu zaharul si cateva linguri de faina (3-4 linguri sunt suficiente). Amestecand continuu turnam laptele caldut, pana se omogenizeaza compozitia si drojdia se dizolva. Lasam deoparte la dospit pentru 10-15 minute.

  • se poate folosi si drojdie proaspata (25 grame)

Separat, intr-un alt castron amestecam faina cu sarea, apoi facem o gaura in mijlocul fainii. Turnam maiaua, uleiul si oul batut usor si incepem sa framantam. Vom obtine un aluat usor moale si putin lipicios.

  • pentru framantare am folosit masine de paine
  • in functie de tipul de faina folosit e posibil sa mai trebuiasca 1-2 linguri de faina in plus, daca aluatul este prea moale sau 1-2 linguri de lapte, daca aluatul este prea vartos

Aluatul se pune intr-un castron uns cu ulei, se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Rasturnam aluatul pe masa usor infainata si-l framantam putin, cat sa scoatem aerul din el. Il impartim in 8-10 bucati, in functie de cat de mari vreti sa faceti chiflele. 

  • eu am facut bucati de cca 100 grame fiecare

Fiecare bucata de aluat se modeleaza sub forma de bila. Formam chiflele tragand de aluat inspre partea inferioara, formand un fel de bocceluta. Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se aplatizeaza usor cu podul palmei. Se lasa din nou la crescut pentru cca 15-20 de minute. Se ung cu galbenusul de ou amestecat cu lapte si se presara seminte de mac sau susan. Dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru jumatate de ora, pana se rumenesc.

Se scot pe un gratar si se lasa la racit. 

Asa cum va spuneam, sunt foarte moi si pufoase, se pastreaza asa si peste 2-3 zile si nu se sfarama la taiere. 

Pofta buna! 😉 

Chifle moi si pufoase

RETETA IN IMAGINI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 4,75 din 5)
Se încarcă...
Tags: , ,

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Rulouri cu branza si leurda

Rulouri cu branza si leurda

Mod de preparare Rulouri cu branza si leurda: Aluat: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata. Incalzim laptele intr-o craticioara, adaugam sarea, zaharul si untul. Amestecam pana la omogenizare. Facem o gaura in mijlocul fainii, adaugam ouale, uleiul de masline si laptele si framantam pana obtinem un […]

Aluat de pizza – reteta de baza

Aluat de pizza – reteta de baza

Mod de preparare Aluat de pizza – reteta de baza: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata, sarea si zaharul. Facem o gaura in mijloc, adaugam uleiul de masline si apa calduta si framantam pana obtinem un aluat omogen si relativ moale. Acoperim castronul cu folie alimentara […]

Paine fara framantare (fara gluten)

Paine fara framantare (fara gluten)

Mod de preparare Paine fara framantare (fara gluten): Faina se cerne si se amesteca intr-un castron cu sarea, zaharul si drojdia uscata.  Se face o gropita in mijloc si se toarna uleiul si apa calduta. Se amesteca totul cu un tel, pana la omogenizare. Vom obtinem un aluat destul de […]

Focaccia cu dulceata de ardei iute

Focaccia cu dulceata de ardei iute

Mod de preparare Focaccia cu dulceata de ardei iute: Intr-un castron amestecam faina cu drojdia uscata, cu zaharul si sarea. Adaugam apa si uleiul si framantam un aluat omogen, moale dar nelipicios. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. aluatul se poate prepara si la masina de paine Punem aluatul […]