Reteta Prajitura cu gem si bezea cu nuca
Nu putem incepe saptamana mai bine decat cu o prajitura cu gem si bezea cu nuca 🙂 Este o prajitura simpla, fara ingrediente sofisticate, o prajitura cu aluat fraged, umpluta cu gem si bezea crocanta cu nuca. E un deliciu!

INGREDIENTE
- Aluat fraged:
- 125 g unt
- 250 g faina
- 3 galbenusuri
- 50 g zahar (pudra)
- 1 pliculet zahar vanilat Bourbon
- Umplutura:
- 400 g gem de cirese
- ~100 g nuca macinata
- Bezea cu nuca:
- 3 albusuri
- 3 linguri zahar (pudra)
- 150 g nuca macinata
- cateva picaturi esenta de migdale
Mod de preparare:
Aluat fraged pentru Prajitura cu gem si bezea cu nuca:
Intr-un castron amestecam faina cu zaharul pudra si un praf de sare. Adaugam untul rece, taiat cubulete si incepem sa framantam repede, cu varful degetelor pana obtinem firimituri. Adaugam galbenusurile si framantam un aluat elastic, nelipicios.
- daca este necesar, in functie de faina folosita, adaugati 1-2 linguri de lapte rece
Se inveleste aluatul in folie si se da la rece pana se pregateste umplutura.
- Acest aluat fraged se poate folosi cu succes si la diverse retete de tarte
Umplutura pentru Prajitura cu gem si bezea cu nuca:
Gemul se amesteca intr-un castron cu nuca macinata.
- daca nu aveti gem puteti folosi si dulceata, pe care o mixati putin cu blenderul vertical
- se poate folosi orice gem aveti si va place
Bezea cu nuca:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana bezeaua devine ferma si lucioasa. Punem nuca macinata si cateva picaturi de esenta de migdale si amestecam cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Intindem aluatul cu sucitorul in foaie subtire, direct pe hartia de copt. Asezam foaia de aluat in tava (20/30 cm) si daca mai este necesar o intindem cu mana, ridicand putin si pe margini. Turnam gemul si intindem in strat cat mai uniform. Peste gem punem bezeaua cu nuca si nivelam.
Dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30 de minute, pana bezeaua se rumeneste si devine crocanta
- verificati, ridicand de coltul hartiei de copt, daca aluatul fraged este rumen
Prajitura cu gem se lasa sa se racoreasca in tava, apoi se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca bine. Abia dupa ce se raceste foarte bine poate fi taiata, fara ca umplutura sa curga 🙂
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
13 comentarii
Multumesc pentru rețeta!
Am sa o fac de Crăciun!
cu drag!
F buna reteta!🥇
Multumesc! 🙂
Foarte interesantă rețeta! Cu siguranță o voi încerca! Nu ați specificat dimensiunile tăvii! Mi-ar fi de mare folos!
Am scris in reteta: Intindem aluatul cu sucitorul in foaie subtire, direct pe hartia de copt. Asezam foaia de aluat in tava (20/30 cm) si daca mai este necesar o intindem cu mana, ridicand putin si pe margini
Multumesc 🙂
Bună ziua, am vrut sa fac reteta: briose cu fulgi de ciocolata, nu apar ingredientele, da doar cum se face reteta. Am facut o acum un an și când am vrut sa o încerc nu mai apărea reteta intreaga. Apreciez toate rețetele, am sa o încerc și pe aceasta cu gem și bezea cu nuca.
Acum ar trebui sa se vada.
Multumesc
Pentru prajitura cu nuca si gem,pune 160 grade pt 30 min in cuptor cu ventilator dar in cel fara ventilator cate grade si cate minute,va rog?
180 grade, tot 30 minute
Multumesc mult pentru raspuns!!
Cu ce Se poate inlocuii untul ?
Cu untura