Reteta Prajitura cu afine si bezea cu nuca
Afinele in stare cruda nu prea-mi plac. Asa cum ar spune o prietena draga „n-au niciun Dumnezeu, tu” 🙂 Insa daca faci o prajitura cu afine si bezea cu nuca deja se schimba lucrurile. Garantat, nu te vei putea opri la o singura bucatica de prajitura. 😉
INGREDIENTE
- Pentru blat:
- 100 g unt
- 3 galbenusuri
- 100 g zahar (pudra)
- 180 g faina
- 1 lingurita praf copt
- esenta de vanilie
- Pentru umplutura:
- 300 g afine
- Pentru bezea:
- 3 albusuri
- 100 g zahar (pudra)
- 100 g nuca macinata
- esenta de migdale
Mod de preparare Prajitura cu afine si bezea cu nuca:
Blat:
Mixeaza untul moale cu zaharul pudra si un praf de sare pana devine cremos si nu se mai simt granule de zahar.
- untul il lasi la temperatura camerei ori il topesti partial intr-o craticioara la foc mic
Adauga galbenusurile pe rand, mixand bine dupa fiecare si esenta de vanilie. Amesteca faina cu praful de copt si adauga peste compozitie. Amesteca bine, pana obtii un aluat moale si usor lipicios.
Cu mainile usor umezite intinde aluatul in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt, ridicand putin si pe margini. Peste foaia de aluat pune afinele spalate si uscate.
Da tava la cuptor pentru cca 20 de minute la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilatie).
Intre timp prepara bezeaua:
Albusurile le bati spuma tare cu un praf de sare. Adauga zaharul pudra, mixeaza pana obtii o bezea ferma si lucioasa, care face tepi atunci cand scoti palete mixerului. Adauga nuca macinata, aromeaza dupa gust cu esenta de migdale si amesteca usor cu o spatula, de jos in sus.
Scoate tava din cuptor, pune bezeaua din loc in loc cu lingura, apoi niveleaza. Da din nou tava la cuptor pentru inca 15-20 de miute, pana bezeaua devine aurie si marginile prajiturii se rumenesc.
Se lasa la racit in tava, apoi se portioneaza cu un cutit bine ascutit si usor umezit.
Pofta buna!
RETETA IN IMAGINI
Aceasta prajitura de casa este grozav de buna facuta si cu prune (reteta AICI)
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
19 comentarii
Este de retinut si incercat.
Nuca means walnuts
Daca am afine congelate, cum sa procedez ? Astept raspuns.😊
Atunci cand folosesc fructe congelate la prajituri le las foarte putin la temperatura camerei, atat cat sa dispara acele de gheata daca exista. Decongelate total nu-mi plac pentru ca se inmoaie prea tare.
Fructele congelate trebuie decongelate , scurse bine altfel blatul o sa fie cleios, eventul se poate presara niste gris inainte de a pune fructele.
Anca, uite… la prajitura asta am folosit fructe congelate. Nu a iesit blatul cleios deloc 😉
https://dulciurifeldefel.ro/prajitura-pufoasa-cu-fructe/
Imi plac la nebunie rețetele dumneavoastră, sunt ușoar de făcut și foarte, foarte bune.Va mulțumesc enorm de mult 😘
si eu multumesc de aprecieri si incredere 🙂
Va multumesc pt reteta! Extraordinara!🥰
Ma bucur ca ti-a placut!
Bună ziua. La prajitura cu afine se poate folosi în loc de fructe, gem de afine sau prune?
Se poate, da
Dup ce se pune bezeaua se majesty temperature?
E inca in cuptor sper sa iasa ok.
Se pastreaza aceeasi temperatura
E foarte bună doar ca mi-ar plăcea să fie puțin mai mare,ce ma sfătuiți?dublam cantitățile?
Daca si tava e mai mare, da… se pot dubla cantitatile 🙂
Multumesc
A iesit exceptionala aceasta prajitura. Am si niste capsuni, oare ar merge inlocuite afinele cu ele?
Foarte bună!Am făcut-o doar ca mi-ar plăcea sa iasă un pic mai mare,dublam cantitățile?ce ma sfătuiți?
[…] ca ultima recomandare… incercati aceasta reteta si cu alte fructe. Eu am facut cu afine (reteta aici) , am facut cu visine (reteta aici), cu caise (reteta aici) si chiar cu capsuni (reteta aici). Va […]