Am avut ceva aniversari in familie la care a fost musai sa fac tort… Unul dintre ele este acest tort cu bezea si ciocolata, pe care n-am apucat sa-l pozez decat acasa in cateva cadre. Sectiunea… fuse si se duse… n-au vrut sa lase nimic pentru shooting :)) Cica sa fac altul :))
Ingrediente
- Blat de bezea:
- 6 albusuri
- 250 g zahar
- esenta de vanilie
- Pentru blat:
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 4 linguri ulei
- 6 linguri faina
- 2 linguri cacao neagra
- 1 lingurita praf de copt
- esenta de rom
- Pentru crema de ciocolata:
- 200 g ciocolata amaruie
- 250 ml smantana pentru frisca
- 1 lingura coniac
- Pentru crema 2:
- 125 g unt
- 125 ml smantana pentru frisca
- 100 g zahar
- 10 g cafea solubila praf (ness)
- Pentru glazura:
- 200 g ciocolata amaruie
- 100 ml smantana pentru frisca
Mod de preparare Tort cu bezea si ciocolata:
Vom prepara mai intai blatul de bezea, prepararea acestuia durand cateva ore.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie, cate putin, si mixam pana obtinem o spuma densa si lucioasa, care face tepi in momentul in care scoatem paletele mixerului.
Se toarna bezeaua intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Bezeaua trebuie sa se usuce si sa se intareasca. Atentie la scos din tava, caci blatul este casant.
Pentru blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma lucioasa. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul si esenta de rom, apoi se toarna emulsia obtinuta peste spuma de albus. Se omogenizeaza usor. Incorporam apoi faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia in tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca jumatate de ora. Facem proba cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.
Pentru crema de ciocolata:
Ciocolata o topim la foc mic sau la baine marie, impreuna cu smantana. Aducem la punctul de fierbere si omogenizam. Dupa ce s-a racorit putin adaugam si coniacul. Dam la frigider pana crema se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca. Mixam crema pana obtinem o crema pufoasa si delicios de ciocolatoasa. :))
Pentru crema cu cafea:
Untul moale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul, pana devine pufos. Frisca o mixam pana se intareste, apoi o incorporam putin cate putin in crema de unt. La sfarsit vom adauga si cafeaua solubila si omogenizam, amestecand usor.
Pentru glazura:
Ciocolata o topim la foc mic impreuna cu smantana. Cand ajunge la punctul de fierbere, dam deoparte si omogenizam. Lasam la racit pana ajunge la consistenta unei smantani.
Blatul de cacao il taiem in 2 parti. Se insiropeaza usor cu putin lapte amestecat cu zahar si esenta de rom. Pe unul din blaturi punem crema de cafea, acoperim cu blatul de bezea. Punem si crema de ciocolata si acoperim cu cel de-al 2-lea blat, putin insiropat.
Turnam glazura peste tort, iar marginile tortului le imbracam cu frisca.
Ornarea acestuia depinde de imaginatia si indemanarea fiecaruia.
55 comentarii
eee…lasa ornatul…eu sunt cu mancatul! :d…..tare frumusel…si cred ca si buuuuun!
Ce faci iar te joci cu sufletele amarate?!!Impecabil!!!
Moooooaaammma cum arata.Pai in secunda asta m-as infige in el.
Pupici la pitici.
arata grozav! E un deliciu, sunt sigura..Pup
Vaaaiiiii Miha ce-mi faci? Excelenta combinatia!
Pupici!
Cred ca ti-a luat mult timp dar rezultatul merita!
Aiaiaiiiiiiii!!!!!!
Clar trebuie sa mai faci unul:-)
Va multumim pentru ca impartasiti si retete de torturi cu noi. Suntem convinsi ca doritorii nostri de torturi de acest gen vor fi foooooarte incantati. O zi superba si la cat mai multe aniversari in familie. Ionela si Dan
Fantastic arata minunat
cand vad ce torturi frumoase faceti toate , va invidiez 😉 … mie mi-e cam frica sa ma bag la torturi , nush de ce , dar trebuie sa-mi inving aceasta teama intr-o zi !!!
aha… deci ca sa vedem sectiune trebuie sa-l facem si noi 😀 asta e, nu mai avem de ales :)))
Arata foarte bine, dar eu nu ma impac cu bezeaua… Cine stie, daca-mi faci o surpriza cind vin in tara, e posibil sa-mi schimb gusturile…
Ce bine arata!!!Ce deliciu!Pup!
OOOOOOOOO…si n-ai trimis si matale o feliuta? :))) Delicios de bine arata
mmm ce bunatate
revin
Miha…am o curiozitate..cum se face blatul ala de bezea in tort…adica ramane tare, se inmoaie…n-am idee…da’ ma bate gandu sa incerc
Alice, pentru 1-2 ore blatul va ramane crocant, apoi se inmoaie. Ramane distinct in felie, dar nu mai e crocant
Multumesc Naty! :*
Multumesc Licuta! Pup!
Cuscra, poate data viitoare reusim sa ne intalnim. Si atunci iti voi face un tort cu bezea. 😉 Pupici!
Carmen imi pare rau ca nu mai am sectiune si trebuie sa va faceti :)) dar pe cuvant ca nu veti regreta. Pup!
Cat, nimic nu e atat de greu dupa cum pare. :))) Te pup si iti doresc curaj. Eu te sustin. :)))
Multumesc Bianka! :*
Multumesc Ionela si Dan! :*
As vrea sa fac si eu intr-o buna zi asa torturi frumoase ca ale voastre. 🙂
Raluca… luna viitoare voi tot avea ocazii sa-l repet. Poate… :)) Pup!
Ce e Gabi? Nu-i bun? :-s :))
Teo, cel mai mult dureaza coptul la blatul de bezea, in rest…e usor. Tac-pac! :)))
Multumesc Ancuta! Pup!
Multumesc Alinuta! Pup!
Pupici Micule. Multumesc!
Eiiii…Azizule drag… esti tu cam prea draguta cu mine. :))) Pup!
Multumesc Ophelia! A fost bun. Si nu ma laud, caci am avut martori. :)))
Superb arata ca de altfel toate dulciurile tale!Pupici!
N-am aflat nici pana acum de ce nu te ingrasi tu cu atatea dulciuri:)) Precis ca sectiunea era grozava!
Moaammaaa, da’ai facut la tooort! zici ca-i catedrala neamului sau ai marit exagerat, ai? Pune-te si fa altu’ ca musai trebe sa vad si sectiunea….daca-ti bat la usa, mai ai o felie? ;-)pupici
Supeeeerb !! Of, si-abia am terminat-o cu torturile… 🙂 <3<3<3
xoxoxo
Minunatie mai mare nu-i ! arata superb!! mi-ar fi mila sa tai din el!! pupici
mama mia ce bunatate de tort si cat de bine arataaaaaaaa! cred ca am stat vreo 2 minute si m-am tot uitat la el! cred ca e extra extra delicios! te pup
Ce bun tre sa fi fost yumi,yumi,arat minunat ! defapt arata la fel ca toate dulciurile minunate cu care ne-ai obisnuit tu si cu care ne rasfeti de fiecare data. Felicitari draga Miha !
Pupici si duminica placuta !
Combinatia asta de bezea si cioco e divina. Cred ca e timpul sa o mai fac o data 🙂 Superb tortul.
Imi place cum arata iar ingredientele tare imi fac cu ochiul. Cred ca va fi executat cat de curand! Felicitari!!!
imi place mult cum arata !de bun,nu ma indoiesc ca a fost bun.
Waw,am ramas cu gura cascata ! Un tort de nota 100,o sa il incerc si eu la prima aniversare ! Te pup!
splendid tort !
Multumesc frumos! :*
Buna Miha, cam cit timp se coace blatul de bezea si la ce temperatura? Multumesc!
Buna Amalia.
Blatul se coace la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Ma refer aici la aragazul clasic, pe gaz. Asta cred ca inseamna undeva la 100-120 grade. Ideea e ca blatul trebuie sa se usuce, nu sa se coaca.
Toata operatiunea dureaza undeva in jurul a 4 ore.
Multumesc, usa cuptorului complet deschisa, sau… intredechisa 🙂 ?
da, deschisa complet. 😉
Buna Miha!Astazi voi incerca sa fac acest tort si vroiam sa te intreb la ce anume te referi cand zici smantana pentru frisca? Eu am frisca HULALA si nu stiu daca este buna,sau trebuie sa cumpar smantana si sa bat smantana?Iar in loc de coniac cu ce as putea inlocui? iti multumesc si sper sa primesti mesajul ca sa imi raspunzi!
Buna Ramo!
Hulala este tot o smantana pentru frisca doar ca este vegetala. E ok daca o folosesti. 😉
Coniacul l-am pus doar pentru aroma. Poti folosi orice altceva iti place tie, vanilie, rom… Sau poti sa nu pui deloc :)) Alegerea e doar a ta 😉
Si eu iti multumesc si iti doresc sa ai spor.
Daca mai ai nelamuriri nu ezita sa-mi scrii. Daca sunt „pe faza” iti voi raspunde negresit 😉
Buna ziua,
Craciun Fericit si multa sanatate.
Imi place mult acesta tort si vreau sa-l fac de revelion.
De aceea am doua intrebari:- cam ce consistenta are bezeaua a doua zi,
– ness-ul il pot inlocui cu cafeaua si in ce cantitate.
Multumesc
Buna ziua, Alina
Bezeaua se va inmuia de la crema.
Eu as ramane la varianta ness, daca pui cafea (lichid) in crema de unt ma tem ca o sa se taie.
Multumesc mult