Tort cu bezea si ciocolata

de Miha
492 vizualizări

Am avut ceva aniversari in familie la care a fost musai sa fac tort… Unul dintre ele este acest tort cu bezea si ciocolata, pe care n-am apucat sa-l pozez decat acasa in cateva cadre. Sectiunea… fuse si se duse… n-au vrut sa lase nimic pentru shooting :)) Cica sa fac altul :))

tort cu blat de cacao si bezea

Ingrediente

  • Blat de bezea:
  • 6 albusuri
  • 250 g zahar
  • esenta de vanilie
  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura coniac
  • Pentru crema 2:
  • 125 g unt
  • 125 ml smantana pentru frisca
  • 100 g zahar
  • 10 g cafea solubila praf (ness)
  • Pentru glazura:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 100 ml smantana pentru frisca

Mod de preparare Tort cu bezea si ciocolata:

Vom prepara mai intai blatul de bezea, prepararea acestuia durand cateva ore.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie, cate putin, si mixam pana obtinem o spuma densa si lucioasa, care face tepi in momentul in care scoatem paletele mixerului.

Se toarna bezeaua intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Bezeaua trebuie sa se usuce si sa se intareasca. Atentie la scos din tava, caci blatul este casant.

cum se face blatul de bezea

Pentru blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma lucioasa. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul si esenta de rom, apoi se toarna emulsia obtinuta peste spuma de albus. Se omogenizeaza usor. Incorporam apoi faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia in tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca jumatate de ora. Facem proba cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.

blat de tort cu cacao

Pentru crema de ciocolata:

Ciocolata o topim la foc mic sau la baine marie, impreuna cu smantana. Aducem la punctul de fierbere si omogenizam. Dupa ce s-a racorit putin adaugam si coniacul. Dam la frigider pana crema se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca. Mixam crema pana obtinem o crema pufoasa si delicios de ciocolatoasa. :))

Pentru crema cu cafea:

Untul moale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul, pana devine pufos. Frisca o mixam pana se intareste, apoi o incorporam putin cate putin in crema de unt. La sfarsit vom adauga si cafeaua solubila si omogenizam, amestecand usor.

Pentru glazura:

Ciocolata o topim la foc mic impreuna cu smantana. Cand ajunge la punctul de fierbere, dam deoparte si omogenizam. Lasam la racit pana ajunge la consistenta unei smantani.

Blatul de cacao il taiem in 2 parti. Se insiropeaza usor cu putin lapte amestecat cu zahar si esenta de rom. Pe unul din blaturi punem crema de cafea, acoperim cu blatul de bezea. Punem si crema de ciocolata si acoperim cu cel de-al 2-lea blat, putin insiropat.

Turnam glazura peste tort, iar marginile tortului le imbracam cu frisca.

Tort cu blat de cacao si bezea

Ornarea acestuia depinde de imaginatia si indemanarea fiecaruia.

tort cu bezea si crema de ciocolata

poate vă plac și rețetele

55 comentarii

ophelia1983 13 octombrie 2011 - 10:09

eee…lasa ornatul…eu sunt cu mancatul! :d…..tare frumusel…si cred ca si buuuuun!

Răspuns
In bucatarie cu Aziz 13 octombrie 2011 - 10:16

Ce faci iar te joci cu sufletele amarate?!!Impecabil!!!

Răspuns
Micul 13 octombrie 2011 - 10:25

Moooooaaammma cum arata.Pai in secunda asta m-as infige in el.
Pupici la pitici.

Răspuns
alinutzika 13 octombrie 2011 - 10:27

arata grozav! E un deliciu, sunt sigura..Pup

Răspuns
Ancuta 13 octombrie 2011 - 11:06

Vaaaiiiii Miha ce-mi faci? Excelenta combinatia!
Pupici!

Răspuns
TeoBucatar 13 octombrie 2011 - 11:22

Cred ca ti-a luat mult timp dar rezultatul merita!

Răspuns
gaby_d 13 octombrie 2011 - 11:31

Aiaiaiiiiiiii!!!!!!

Răspuns
Fancy Cake 13 octombrie 2011 - 11:43

Clar trebuie sa mai faci unul:-)

Răspuns
Dan si Ionela Dumitru 13 octombrie 2011 - 11:47

Va multumim pentru ca impartasiti si retete de torturi cu noi. Suntem convinsi ca doritorii nostri de torturi de acest gen vor fi foooooarte incantati. O zi superba si la cat mai multe aniversari in familie. Ionela si Dan

Răspuns
Bianka 13 octombrie 2011 - 13:28

Fantastic arata minunat

Răspuns
catkitchen 13 octombrie 2011 - 13:59

cand vad ce torturi frumoase faceti toate , va invidiez 😉 … mie mi-e cam frica sa ma bag la torturi , nush de ce , dar trebuie sa-mi inving aceasta teama intr-o zi !!!

Răspuns
Carmen 13 octombrie 2011 - 17:41

aha… deci ca sa vedem sectiune trebuie sa-l facem si noi 😀 asta e, nu mai avem de ales :)))

Răspuns
Daniela 13 octombrie 2011 - 19:14

Arata foarte bine, dar eu nu ma impac cu bezeaua… Cine stie, daca-mi faci o surpriza cind vin in tara, e posibil sa-mi schimb gusturile…

Răspuns
Licuta Marin 13 octombrie 2011 - 20:01

Ce bine arata!!!Ce deliciu!Pup!

Răspuns
Alice 14 octombrie 2011 - 7:02

OOOOOOOOO…si n-ai trimis si matale o feliuta? :))) Delicios de bine arata

Răspuns
naty, galati 14 octombrie 2011 - 9:37

mmm ce bunatate

Răspuns
Alice 14 octombrie 2011 - 12:26

revin
Miha…am o curiozitate..cum se face blatul ala de bezea in tort…adica ramane tare, se inmoaie…n-am idee…da’ ma bate gandu sa incerc

Răspuns
Miha 14 octombrie 2011 - 12:55

Alice, pentru 1-2 ore blatul va ramane crocant, apoi se inmoaie. Ramane distinct in felie, dar nu mai e crocant

Răspuns
Miha 14 octombrie 2011 - 12:56

Multumesc Naty! :*

Răspuns
Miha 14 octombrie 2011 - 12:57

Multumesc Licuta! Pup!

Răspuns
Miha 14 octombrie 2011 - 12:57

Cuscra, poate data viitoare reusim sa ne intalnim. Si atunci iti voi face un tort cu bezea. 😉 Pupici!

Răspuns
Miha 14 octombrie 2011 - 12:59

Carmen imi pare rau ca nu mai am sectiune si trebuie sa va faceti :)) dar pe cuvant ca nu veti regreta. Pup!

Răspuns
Miha 14 octombrie 2011 - 13:01

Cat, nimic nu e atat de greu dupa cum pare. :))) Te pup si iti doresc curaj. Eu te sustin. :)))

Răspuns
Miha 14 octombrie 2011 - 13:01

Multumesc Bianka! :*

Răspuns
Miha 14 octombrie 2011 - 13:02

Multumesc Ionela si Dan! :*
As vrea sa fac si eu intr-o buna zi asa torturi frumoase ca ale voastre. 🙂

Răspuns
Miha 14 octombrie 2011 - 13:03

Raluca… luna viitoare voi tot avea ocazii sa-l repet. Poate… :)) Pup!

Răspuns
Miha 14 octombrie 2011 - 13:05

Ce e Gabi? Nu-i bun? :-s :))

Răspuns
Miha 14 octombrie 2011 - 13:06

Teo, cel mai mult dureaza coptul la blatul de bezea, in rest…e usor. Tac-pac! :)))

Răspuns
Miha 14 octombrie 2011 - 13:07

Multumesc Ancuta! Pup!

Răspuns
Miha 14 octombrie 2011 - 13:07

Multumesc Alinuta! Pup!

Răspuns
Miha 14 octombrie 2011 - 13:08

Pupici Micule. Multumesc!

Răspuns
Miha 14 octombrie 2011 - 13:08

Eiiii…Azizule drag… esti tu cam prea draguta cu mine. :))) Pup!

Răspuns
Miha 14 octombrie 2011 - 13:09

Multumesc Ophelia! A fost bun. Si nu ma laud, caci am avut martori. :)))

Răspuns
FLORY 14 octombrie 2011 - 15:02

Superb arata ca de altfel toate dulciurile tale!Pupici!

Răspuns
Mitinita 14 octombrie 2011 - 21:55

N-am aflat nici pana acum de ce nu te ingrasi tu cu atatea dulciuri:)) Precis ca sectiunea era grozava!

Răspuns
Liana10 14 octombrie 2011 - 21:58

Moaammaaa, da’ai facut la tooort! zici ca-i catedrala neamului sau ai marit exagerat, ai? Pune-te si fa altu’ ca musai trebe sa vad si sectiunea….daca-ti bat la usa, mai ai o felie? ;-)pupici

Răspuns
Ana Maria Ciolacu 15 octombrie 2011 - 8:18

Supeeeerb !! Of, si-abia am terminat-o cu torturile… 🙂 <3<3<3
xoxoxo

Răspuns
Antonina 15 octombrie 2011 - 9:43

Minunatie mai mare nu-i ! arata superb!! mi-ar fi mila sa tai din el!! pupici

Răspuns
Amoush 15 octombrie 2011 - 15:47

mama mia ce bunatate de tort si cat de bine arataaaaaaaa! cred ca am stat vreo 2 minute si m-am tot uitat la el! cred ca e extra extra delicios! te pup

Răspuns
lia 16 octombrie 2011 - 12:06

Ce bun tre sa fi fost yumi,yumi,arat minunat ! defapt arata la fel ca toate dulciurile minunate cu care ne-ai obisnuit tu si cu care ne rasfeti de fiecare data. Felicitari draga Miha !
Pupici si duminica placuta !

Răspuns
Brindusa 16 octombrie 2011 - 14:13

Combinatia asta de bezea si cioco e divina. Cred ca e timpul sa o mai fac o data 🙂 Superb tortul.

Răspuns
mirela0911 16 octombrie 2011 - 14:19

Imi place cum arata iar ingredientele tare imi fac cu ochiul. Cred ca va fi executat cat de curand! Felicitari!!!

Răspuns
pansy 16 octombrie 2011 - 18:34

imi place mult cum arata !de bun,nu ma indoiesc ca a fost bun.

Răspuns
mimmi 17 octombrie 2011 - 13:26

Waw,am ramas cu gura cascata ! Un tort de nota 100,o sa il incerc si eu la prima aniversare ! Te pup!

Răspuns
Dana 21 noiembrie 2011 - 4:07

splendid tort !

Răspuns
Miha 22 noiembrie 2011 - 20:04

Multumesc frumos! :*

Răspuns
Amalia 8 martie 2012 - 21:27

Buna Miha, cam cit timp se coace blatul de bezea si la ce temperatura? Multumesc!

Răspuns
Miha 9 martie 2012 - 9:23

Buna Amalia.

Blatul se coace la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Ma refer aici la aragazul clasic, pe gaz. Asta cred ca inseamna undeva la 100-120 grade. Ideea e ca blatul trebuie sa se usuce, nu sa se coaca.

Toata operatiunea dureaza undeva in jurul a 4 ore.

Răspuns
Amalia 9 martie 2012 - 19:00

Multumesc, usa cuptorului complet deschisa, sau… intredechisa 🙂 ?

Răspuns
Miha 9 martie 2012 - 19:53

da, deschisa complet. 😉

Răspuns
Ramo 17 octombrie 2014 - 12:34

Buna Miha!Astazi voi incerca sa fac acest tort si vroiam sa te intreb la ce anume te referi cand zici smantana pentru frisca? Eu am frisca HULALA si nu stiu daca este buna,sau trebuie sa cumpar smantana si sa bat smantana?Iar in loc de coniac cu ce as putea inlocui? iti multumesc si sper sa primesti mesajul ca sa imi raspunzi!

Răspuns
Miha 17 octombrie 2014 - 12:49

Buna Ramo!
Hulala este tot o smantana pentru frisca doar ca este vegetala. E ok daca o folosesti. 😉
Coniacul l-am pus doar pentru aroma. Poti folosi orice altceva iti place tie, vanilie, rom… Sau poti sa nu pui deloc :)) Alegerea e doar a ta 😉
Si eu iti multumesc si iti doresc sa ai spor.
Daca mai ai nelamuriri nu ezita sa-mi scrii. Daca sunt “pe faza” iti voi raspunde negresit 😉

Răspuns
Alina V 26 decembrie 2015 - 14:08

Buna ziua,
Craciun Fericit si multa sanatate.
Imi place mult acesta tort si vreau sa-l fac de revelion.
De aceea am doua intrebari:- cam ce consistenta are bezeaua a doua zi,
– ness-ul il pot inlocui cu cafeaua si in ce cantitate.
Multumesc

Răspuns
Miha 29 decembrie 2015 - 9:08

Buna ziua, Alina
Bezeaua se va inmuia de la crema.
Eu as ramane la varianta ness, daca pui cafea (lichid) in crema de unt ma tem ca o sa se taie.

Răspuns
Alina V 29 decembrie 2015 - 12:45

Multumesc mult

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: