Despre acest aluat de foietaj v-am mai povestit pana acum (AICI este reteta). Nu stiu daca l-ati incercat pana acum, dar dupa ce-l veti face imi veti da dreptate si veti intelege de ce v-am tot batut la cap cu el 😀 E adevarat ca dureaza un pic pana se intind toate foile, dar e incomparabil cu munca la un aluat de foietaj clasic. Haideti sa vedeti 😉

INGREDIENTE
- Aluat:
- 600 g faina
- 7 g drojdie uscata (1 pliculet)
- 100 g zahar
- 1 lingurita sare
- 400 ml lapte
- 200 g unt
- Crema:
- 4 galbenusuri
- 100 g zahar
- 3 linguri amidon
- 450 ml lapte
- 50 g unt
- 150 g ciocolata 52% cacao
- esenta de vanilie
- In plus:
- cca 50 g bobite de ciocolata
Mod de preparare Rulouri din aluat de foietaj rapid cu ciocolata:
Crema de ciocolata:
Pornind de la reteta de baza vom proceda astfel:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se adauga untul si ciocolata rupta bucatele. Se amesteca bine, pana untul si ciocolata se topesc si se incorporeaza foarte bine in crema fiarta. Se pune esenta de vanilie, dupa gust.
Crema se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.
Aluat de foietaj rapid:
Punem faina intr-un castron si amestecam cu drojdia uscata. Facem o adancitura in mijloc si turnam laptele caldut in care am dizolvat zaharul si sarea. Vom obtine un aluat omogen, usor lipicios, pe care-l lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
- aluatul se poate prepara si la masina de paine, programul de framantare+dospire
Aluatul dospit se rastoarna pe masa usor infainata si se imparte in 18 bucati aproximativ egale. Fiecare bucata de aluat se intinde intr-o foaie subtire, cat mai subtire posibil si se unge cu unt topit/semisolid. Foile se pun una peste alta pe un platou, ultima foaie ramane neunsa cu unt. Se inveleste totul in folie alimentara si se da la frigider pentru cel putin 30 de minute.
- de preferat ar fi sa lasati aluatul mai mult la frigider, 1 ora.
- aluatul se poate prepara si cu o zi inainte, se pastreaza la frigider, bine invelit in folie alimentara
Asamblare Rulouri din aluat de foietaj rapid cu crema de ciocolata:
Aluatul rece se rastoarna pe masa usor infainata si se intinde o foaie dreptunghiulara subtire, de cca 0.5 cm. Se unge cu crema de ciocolata si se presara bobitele de ciocolata. Foaia de aluat se ruleaza, pe marginea cea mai mare, cat mai strans posibil. Cu un cutit bine ascutit se taie felii de cca 2 cm, pe care le asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
Dam tava la cuptor la foc mediu (sau 170 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30-35 de minute, pana rulourile sunt frumos rumenite.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL