Choux Craquelin este varianta mai frumusica a cunoscutelor Choux a la creme. Inainte de coacere se pune peste fiecare choux cate un disc de aluat craquelin, pe care il puteti colora dupa bunul plac 😉
Pentru choux am folosit reteta de aluat pentru eclere sau choux, iar pentru umplutura reteta de crema de vanilie cu mascarpone. Au fost delicioase!
INGREDIENTE
- Aluat Craquelin:
- 60 g unt
- 50 g zahar (pudra)
- 70 g faina
- 1 lingura cacao
- Aluat Choux:
- 150 ml lapte
- 150 ml apa
- 125 g unt
- 250 g faina
- un praf de sare
- 6 oua
- Crema de vanilie cu mascarpone:
- 4 galbenusuri
- 150 g zahar
- 75 g amidon
- 750 ml lapte
- 250 g mascarpone
- esenta de vanilie
- zeama de lamaie
Mod de preparare Choux Craquelin:
Aluat Craquelin:
Untul moale, lasat la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul pana devine cremos. Se pune faina amestecata cu cacaoa si se amesteca bine. Compozitia obtinuta se intinde intre doua foi de copt. Se intinde cu sucitorul pana se obtine o foaie subtire. Se pune la frigider pana se intareste.
Aluat pentru choux:
Se pun la fiert apa, laptele, untul si sarea. Cand incepe sa clocoteasca se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Aluatul se va strange, iar pe fundul cratitei va ramane pelicula de aluat.
Lasam sa se raceasca, timp in care aluatul se va mai intari. Mixam usor, sa desfacem compozitia, apoi adaugam ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.
- in functie de marimea oualor, incepeti cu 6 oua si daca mai este necesar mai adaugati un ou sau doua. Aluatul final trebuie sa fie lucios si cremos, dar nu moale, care isi pastreaza forma
Cum se fac Choux Craquelin:
Aluatul se spriteaza in tava tapetata cu hartie de copt, cu ajutorul unui dui cu varf rotund.
Aluatul Craquelin se decupeaza cu o forma rotunda, apropiata ca marime cu choux-urile formate in tava si se pun deasupra lor
- pe cat posibil e de preferat sa se lucreze repede cu acest aluat pentru ca se inmoaie la temperatura camerei.
- folositi un cutit cu lama subtire pentru a dezlipi discurile de aluat de pe hartia de copt.
Se da tava la cuptor la foc mare (230 grade la cuptor electric) pentru 10-15 minute, timp in care cojile pentru choux sunt crescute si rumenite usor. Apoi inca 10-15 minute la foc mediu (180-190 grade la cuptor electric sau 160-170 grade cuptor electric cu ventilatie). Se scot pe un gratar si se lasa la racit.
- in primele minute este foarte important sa nu se deschida usa cuptorului, daca nu o deschideti deloc pana la final cu atat mai bine
- in functie de cuptorul fiecaruia, urmariti stadiul de coacere. Este posibil ca 15 de minute sa fie prea mult, caz in care reduceti timpul de coacere
Crema de vanilie cu mascarpone:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza, turnand si laptele. Se amesteca usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi, cum crezi ca iti este mai usor si comod.
Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte, se lasa se racoreasca putin si se pune esenta de vanilie si putina zeama de lamaie (sau esenta de lamaie)
- Zeama de lamaie este optionala, dar va accentua aroma de vanilie si crema va avea un gust mai bun
Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste. Crema racita se mixeaza putin, cat se se „desfaca”, se adauga mascarponele si se mixeaza pana la incorporare.
Umplere Choux Craquelin:
Choux-urilor li se taie un capacel, se umplu cu crema. Daca aveti un dui lung si subtire, care se foloseste la umplere, doar intepati choux-urile si le umpleti cu crema.
- cateva choux-uri le-am umplut cu un rest de crema de frisca cu mascarpone, peste care am pus cateva fructe congelate. Delicioase!
Se pun la frigider pana in momentul servirii.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
1 comentariu
Super buna reteta, multumesc pentru postare 😉