Aluat dospit / Aperitive / Retete culinare

Placinte cu branza sarata si marar

Mi s-a facut dor de placintele cu branza sarata ce nu le facea bunica, uneori coapte pe plita, uneori in tigaie cu ulei. Placinte calde, pufoase si aromate, asa cum numai bunica stia sa faca.

 

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 250 ml lapte (sau apa)
  • 50 ml ulei
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita zahar
  • 10 g drojdie uscata (25 g drojdie proaspata)
  • Pentru umplutura:
  • ~300 g branza de vaci si telemea (proportiile se stabilesc dupa preferinta)
  • sare si piper
  • marar verde
  • 1 lingura smantana (doar daca branza este prea uscata)
loading...

Mod de preparare:

Aluat:

Intr-un castron amestecam faina cu drojdia uscata, zaharul si sarea. Intr-un ibric incalzim usor laptele si uleiul. Turnam peste faina si framantam un aluat elastic si nelipicios.

  • In functie de tipul de faina, daca e necesar mai adaugam putina faina sau lapte.
  • In cazul in care veti folosi drojdie proaspata o dizolvati in lapte.

Acoperim vasul cu un prosop si lasam aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul.

Umplutura:

Amestecam branza de vaci cu telemeaua sfaramata, saram si piperam dupa gust si aromam cu marar verde tocat.

Rasturnam aluatul pe masa unsa cu putin ulei si il impatim in bucati mici, 10-12 bucati. Din bucatile de aluat formam bile pe care le intindem bine cu sucitorul. In mijloc punem cate o lingura de umplutura, apoi impaturim marginile, formand o bocceluta. Presam usor cu mana cat mai subtire posibil.

Prajim placinetele pe ambele parti in tigaia cu putin ulei foarte bine incins. Se scot pe un prosop absorbant.

Tare bune au fost. Saru-mana bunica!

 

loading...
Tags: , ,

Comentarii prin facebook

21 Comentarii

  1. Mmmm, ce aroma din bucataria bunicii mi-a venit! O bunatate!

  2. Ce bune trebuie sa fie….Si bunica facea asa ceva, coapte pe plita „Vesta”. O nebunie, trebuie sa le fac si eu in amintirea ei. Pupici.

  3. Si mie-mi plac foarte tare! Soacra-mea ne face mereu 🙂
    Pupici

  4. Bunica nu punea marar, in rest facea placintele dupa aceeasi reteta. Pe plita sau in tigaie, chiar nu-mi amintesc sa le fi facut vreodata la cuptor.

  5. Ramo says:

    Fel de mancare care se poate servi:dimineatea,pranz,seara.Intr-un cuvant perfect!Draguta mini ulcica e placut sa vezi obiecte cu traditie.

  6. Cele mai bune retete sunt cele de la bunici! Sigur sunt delicioase.

  7. Imi plac tare mult ! 🙂 Te pup !

  8. gaby_d says:

    Super bune! 😡 si eu as manca :-??

  9. Diana says:

    Imi place ce-ai scris si facut , Miha ! Amintirea bunicii e oricand motiv de nostalgie .
    Zi frumoasa-ti doresc !
    PS Chiar daca mie nu-mi place sa fac aluaturi dospite , sau ne , iote ca pe asta chiar o voi face :d , ms mult ptr postare .

  10. Diana says:

    Back … umplutura-i fara ou ???

  11. Cristina says:

    absolut delicioase! Le-am facut deja de trei ori!Sunt foarte bune si cu carne tocata.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Paine de casa pufoasa

Paine de casa pufoasa

Aceasta este o reteta de paine pe care o fac foarte des, uneori sub forma de chifle, dar de cele mai multe ori imi place sa fac paine la tava. Este o paine de casa pufoasa si moale, care tine bine cateva zile, fara sa se faramiteze. Merge de minune […]

Focaccia cu rozmarin la Multicooker Crock Pot cu gatire sub presiune

Focaccia cu rozmarin la Multicooker Crock Pot cu gatire sub presiune

Cu un Multicooker Crock Pot Express poti gati ciorba sau supa, tocanita si friptura, ba chiar si desert. Azi am vrut sa vad daca se poate face paine la Multicooker si am testat reteta de focaccia cu rozmarin. Haideti sa vedeti cum a iesit! 😉 Mod de preparare Focaccia cu […]

Chifle pentru hamburger

Chifle pentru hamburger

La noi „in cartier” e de ajuns sa se pomeneasca o data de „Hamburger Party” si toata lumea intra in febra pregatirilor… Adina face cea mai buna compozitie pentru hamburgeri (ever!), Petronela cea mai buna prajitura cu gem si bezea cu nuca, Alexandra e maestra visinatei :)))) Si eu? Eu […]

Rulouri cu branza si leurda

Rulouri cu branza si leurda

Mod de preparare Rulouri cu branza si leurda: Aluat: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata. Incalzim laptele intr-o craticioara, adaugam sarea, zaharul si untul. Amestecam pana la omogenizare. Facem o gaura in mijlocul fainii, adaugam ouale, uleiul de masline si laptele si framantam pana obtinem un […]

%d blogeri au apreciat: