De cele mai multe ori ma feresc de orice prajitura cu foi, nu pentru ca nu ne plac, ci pentru ca mi se par greu de copt. 😀 Dar uneori cand poftele ne dau tarcoale… n-am incotro. :))
Cu dedicatie pentru cel mai tanar si frumos frate, care azi a mai intinerit cu un an. :)) La multi ani!
Ingrediente
- Pentru foi:
- 150 g unt
- 1 ou
- 1 lingura smantana
- 150 g zahar
- 3 linguri lapte
- 400-450 g faina
- 1 praf de copt
- esenta de vanilie
- Pentru crema:
- 350 ml lapte
- 3 linguri faina
- 200 g zahar
- 200 g unt
Mod de preparare:
Foi:
Intr-un castron amestecam cu un tel untul topit, zaharul, laptele, smantana, esenta de vanilie, un praf de sare si oul. Adaugam faina amestecata cu praful de copt si framatam putin, atat cat sa obtinem un aluat omogen si nelipicios.
Impartim aluatul in 2 parti, ce le vom intinde pe fundul unei tavi (25/35 cm) presarat cu faina. Foaia se intinde cat mai subtire posibil. Foile se coc pe rand, in jur de 15 minute fiecare, pana foaia se aureste usor si marginile incep sa se rumeneasca.
Se trece cu un cutit pe sub foaie si se pune pe un gratar la racit. Foile sunt moi si fragile, dar dupa ce se racesc se vor intari.
Crema:
Intr-o cratita amestecam faina cu 100 g zahar. Turnam incet laptele si amestecam continuu, sa nu se formeze cocoloase. Se pune pe foc mic si se fierbe pana crema se ingroasa. Atunci cand amestecam in crema, aceasta trebuie sa se tina de lingura si sa se vada fundul cratitei.
Separat in alt vas caramelizam restul de 100 g zahar. Il vom tine pe foc pana vom obtine o culoare cat mai inchisa a caramelului. Atentie insa sa nu se arda prea tare, altfel devine amarui. Adaugam untul si cu atentie la aburii care se formeaza, omogenizam compozitia.
Turnam incet crema de caramel peste budinca si mixam continuu pana la omogenizare.
Dam crema la frigider sa se intareasca putin. In tava in care am copt foile, tapetata cu folie alimentara, punem una din foi, turnam crema si acoperim cu cea de-a doua foaie. Presam putin cu mana, acoperim cu folia si dam la frigider pentru cateva ore, pana crema se intareste si foile se inmoaie. Peste noapte ar fi excelent, dar e buna si mai devreme, daca nu mai aveti rabdare. :))
Se portioneaza dupa dorinta.
Prajitura se poate acoperi cu glazura (de ciocolata sau de caramel) sau se poate pudra cu zahar.
30 comentarii
Arata grozav Miha! La multi ani fratelui!
Multumim Paula! :*
Miha, arata bestial! Sa iti traiasca fratele , sa fie sanatos si sa va bucurati cu toti de el! Acu’ daca te-am urat, ne dai si prajitura? :)))
Laura, am cale de intors? :)))
Pup si multumim!
Te voi supara dar te anunt draga Miha ca nu iti ajunge o singura tava sa ne servesti pe toti cititorii blogului tau))))))))))La multi ani fratelui!
Deci trebuie sa mai fac? Upssss… :))))
Multumesc ramo! :*
Arata asa bine ca te rog sa imi faci si mie o prajiturica sa imi trimiti.Nu stiu de ce imi e asa greu sa fac prajituri cu foi, desi imi plac mult.Seara placuta!
Saptamana buna Rocsi. Iti trimit data viitoare cand mai fac. 😉
Ma inscriu si eu pe lista!! Super arata prajitura!
La Multi Ani fratelui tau!
Multumim Simona! :*
Te-am trecut pe lista! :))
Buna dimineata!Sa aveti o saptamana usoara si asteptam sa vedem cu ce ne mai uimesti))
Saptamana buna si tie Ramo! :*
Nu stiu inca ce voi scoate azi din tolba :))
Dezamagita nu voi fi sunt sigura))
Miha, imi place tot ce faci ! E chiar pe gustul meu. Insa ma intreb de fiecare data : oare cand ai timp sa le faci ? Chiar gatesti in fiecare zi ?
Te pup
Tiza
Tiza mea draga… multumesc. :*
De gatit gatesc zilnic, da… 🙂 Prajituri sau dulciuri, la 2-3 zile. Na, ce sa fac daca ne place papa bun? :)))
miha la multi anii fratelui tau multa sanatate si tot ce isi doreste dumnezeu sa-i implineasca…mie mi-ai oprit o feliuta de prajitura sa vin la iasi.
multumesc Monica! >:D<
Miha draga ,am facut aceasta prajitura si este minunata.te pup si multumesc inca odata.
si eu multumesc Aura. Ma bucur tare mult ca ai incercat prajitura si ca ti-a placut! >:D<
Mmm, arata minunat si cred ca e un deliciu!!!Ador caramelul!La multi ani fratelui!
Pupici!
multumesc Licuta! >:D<
This cake looks amazing! I bookmarked it!!
Thank you! 🙂
Buna, prajiturica asta arata bestial 🙂 maine vreau sa o incerc si eu dar am o mica intrebare… Pot sa folosesc un sos de caramel ( e acelas ca la Mc D. la inghetata) in loc de zahar ars ? Daca da spunemi cam cat ar trebui sa pun si cum sa procedez sa fiu sigura ca nu dau gres 🙂 Multumesc.
Buna Andreea.
In principiu, cred ca poti folosi sosul de care zici, dar n-am facut niciodata si un sfat ferm nu pot sa-ti dau. Faci budinca (lapte+zahar+faina sau amidon, lasi sa se raceasca, apoi incorporezi din sosul respectiv atat cat sa ajungi la o consistenta potrivita de pus intre foi (moale, dar care sa nu curga). Totusi, cred ca ar trebui sa adaugi si putin unt, pentru ca aceasta crema sa devina onctuoasa si sa ajute foile sa se inmoaie.
Sper ca nu te-am zapacit prea tare :)))) Zic eu ca e mai complicata varianta cu sos. Eu l-as pastra pentru altceva sau as pune deasupra acestei prajituri la final. 😉
Iti multumesc tare mult pentru raspunsul tau promt. Cred ca raman la reteta ta exacta 🙂 iti multumesc inca o data. O zi minunata iti urez 🙂
Miha,am facut prajitura asta dupa reteta ta,dar in portie dubla,adica 4 foi si 3 de crema.A iesit f buna si sigur am sa o mai fac si alta data!!Salutari!
Ma bucur mult de tot ca ai incercat prajitura si mai ales ca ti-a placut! 😉
Buna Mihaela,
Am incercat sa fac si eu prajitura asta aseara. Cand eram mica bunica obijnuia sa o faca dar nu am avut reteta pana am dat de site ul tau. Ce sa zic… Este un deliciu!!!! Problema e ca creama a iesit prea lichida si nu sta intre foi . Ai idee ce am facut gresit? Sper sa vezi mesajul meu ca tare as vrea sa imi iasa bine data viitoare. Pupici
Ai lasat crema la rece inainte de a o pune intre foi?