Piticii mei sunt personajele principale in ceea ce priveste retetele culinare cu carne de pe acest blog, la cele de prajituri se schimba povestea :)) Asadar, ei sunt mari amatori de musaca, in special de musaca de cartofi. Ma rog, de mancarurile care seamana cu o musaca pentru ca deocamdata nu stiu ei sa faca diferenta. 😀 Dar daca e carne intre doua straturi de…”ceva” :)) treaba-i buna. Asa ca, avand la dispozitie multe legume din gradina bunicii, deci bio 😀 mi-am zis ca ar fi pacat sa nu profit de ele si am facut o musaca de dovlecei.
Ai mei s-au lins pe degete, asa ca va invit si pe voi sa treceti la treaba 😉
INGREDIENTE
- Pentru un vas 20/20 cm:
- 2 dovlecei marisori
- 50 g cascaval ras
- 1 ou
- sare si piper
- fulgi de ardei iute
- frunze de patrunjel si busuioc
- Pentru umplutura:
- ~300 g piept de curcan
- 1 ceapa mare
- 2 rosii mari de gradina
- 1 ardei kapia
- 1 capatana usturoi
- frunze de patrunjel
- sare si piper
- Pentru sosul Bechamel:
- 50 g unt
- 1 lingura faina
- 300 ml lapte
- sare
- putina nucsoara
- In plus:
- ~100 g cascaval ras
Mod de preparare Musaca de dovlecei:
Dovleceii se curata de coaja, se scobesc de seminte cu ajutorul unei lingurite si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari. Se presara cu putina sare si se lasa deoparte cateva minute, pana isi vor lasa zeama. Stoarcem bine de zeama presand razatura de dovlecei intre palme.
Punem intr-un castron, apoi adaugam cascavalul ras, oul, sare si piper, fulgii de ardei iute si verdeturile tocate. Amestecam bine compozitia pana devine omogena. Compozitia o vom imparti in doua parti.
Umplutura:
Ceapa tocata marunt o calin in cateva linguri de ulei. Cand s-a inmuiat adaugam rosiile si ardeiul kapia pasate si lasam sa se calesca putin impreuna. Adaugam apoi pieptul de curcan tocat si amestecam pana carnea se albeste si se desface. Lasam sa fiarba la foc domol pana scade toata zeama din tigaie. Saram si piperam dupa gust, adaugam usturoiul pisat si verdeata tocata.
Sos Bechamel:
Untul il topim la foc mic, adaugam faina si amestecam continuu, sa nu se formeze cocoloase. Turnam laptele rece, putin cate putin si amestecam pana incepe sa se ingroase. Daca se ingroasa prea tare mai adaugam lapte, trebuie sa avem un sos subtire. Condimentam dupa gust cu sare si nucsoara. Sosul obtinut il vom imparti in 3 parti aproximativ egale.
Intr-un vas termorezistent uns cu ulei punem jumatate din cantitatea de dovlecei. Nivelam frumos si acoperim cu un strat de sos Bechamel. Punem si compozitia de carne, un alt strat de sos Bechamel si restul de dovlecei. La final punem sosul Bechamel ramas si cascavalul ras.
Dam vasul la cuptor la foc mediu pana musacaua se rumeneste frumos deasupra.
Se serveste calda. E buna si rece, caz in care se va putea felia frumos.
Pofta buna! 😉
6 comentarii
Desi nu sunt prea mare fan carne, musacalele cu diverse legume sunt si preferatele mele. Asa ca poftesc cu ochii la musacaua ta de dovlecei. Arata foarte apetisant!
Foarte buna, mai ales cu dovlecei!
Foarte buna musacaua!!!
N-am facut niciodata musacaua cu dovlecei, dar e o idee foarte buna.
Cum adica rosiile si ardeiul kapia pasate? Blenduite sau tocate marunt cu cutitul? Varianta pasata cum ?
Date prin blender. Daca nu ai mofturosi la masa le poti toca marunt cu cutitul