Eclere cu capsuni si frisca

de Miha
1163 vizualizări
Eclere cu capsuni si frisca

Aveam niste capsuni cu care era musai sa fac ceva, altfel ar fi ajuns sa se strice. Da, cel mai usor ar fi fost sa fac gem de capsuni, care fi mers de minune cu niste clatite. Acum ma felicit ca n-am rezistat ideii ce mi-a incoltit in minte in timp ce le puneam la fiert pe aragaz: eclere cu capsuni si frisca 🙂

Ma intrebati daca sunt bune? Sunt grozav de bune! Ma intrebati daca mai raman si pe a doua zi? La noi, NU! 😀

Eclere cu capsuni si frisca

Eclere cu capsuni si frisca

Aveam niste capsuni cu care era musai sa fac ceva, altfel ar fi ajuns sa se strice. Da, cel mai usor ar… Prajituri eclere cu capsuni si frisca, eclere cu frisca European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 3 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Aluat pentru eclere:
  • 150 ml lapte
  • 150 ml apa
  • 125 g unt
  • 250 g faina
  • un praf de sare
  • 7 oua
  • Crema de capsuni si frisca:
  • 500 g capsuni
  • 50 g zahar
  • 5 g gelatina
  • +
  • 50 g amidon
  • 100 g zahar
  • 500 ml lapte
  • +
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 50 g zahar pudra
  • 2 pliculete zahar vanilat

Mod de preparare Eclere cu capsuni si frisca:

Aluat pentru eclere:

Se pun la fiert apa, laptele, untul si sarea. Cand incepe sa clocoteasca se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Aluatul se va strange, iar pe fundul cratitei va ramane pelicula de aluat. Lasam sa se raceasca, timp in care aluatul se va mai intari. Mixam usor, sa desfacem compozitia, apoi adaugam ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.

  • in functie de marimea oualor, incepeti cu 6 oua si daca mai este necesar mai adaugati un ou sau doua. Aluatul final trebuie sa fie lucios si cremos, dar nu moale, care curge

Aluatul pentru eclere se spriteaza in tava tapetata cu hartie de copt, bastonase de cca 8-10 cm lungime.

  • din toata cantitatea de aluat am obtinut 30 de eclere

Se da tava la cuptor la foc mare (250 grade la cuptor electric) pentru 15-20 minute, timp in care cojile pentru eclere sunt crescute si rumenite usor. Apoi inca 10-15 minute la foc mediu (180-190 grade la cuptor electric sau 160-170 grade cuptor electric cu ventilatie)

  • in primele 15-20 de minute este foarte important sa nu se deschida usa cuptorului, daca nu o deschideti deloc pana la final cu atat mai bine
  • in functie de cuptorul fiecaruia, urmariti stadiul de coacere. Este posibil ca 20 de minute sa fie prea mult, caz in care reduceti timpul de coacere sau reduceti temperatura cu 20-30 de grade

Se scot pe un gratar si se lasa la racit.

Coji pentru eclere

Crema de capsuni si frisca:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina se fie bine acoperita.

Capsunile spalate si curatate de codite se pun intr-o craticioara, se adauga zaharul si se pun la fiert. Se fierb cateva minute, pana se topeste zaharul si capsunile se inmoaie. Se da craticoara deoparte de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se paseaza cu blenderul vertical. In momentul in care sosul de capsuni a ajuns la temperatura suportabila la deget, se pune gelatina si se amesteca pana aceasta se topeste. Se lasa la racit la temperatura camerei.

Intr-o alta cratita se amesteca amidonul cu zaharul. Se toarna laptele, putin cate putin, amestecand continuu, sa nu se formeze cocoloase. Se pune cratita pe foc. Amestecand continuu, cateva minute, se fierbe compozitia fara a da in clocot, pana se ingroasa bine, ca o budinca. Se ia budinca de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se amesteca din cand in cand, sa nu se formeze pojghita deasupra. Dupa ce s-a racorit se adauga sosul de capsuni si se amesteca bine, pana la omogenizare. Se acopera cu o folie alimentara (ce se lipeste de suprafata budincii, ca sa se evite formarea pojghitei), si se lasa pana la racirea completa.

Intr-un bol incapator punem smantana pentru frisca, mascarponele, zaharul pudra si zaharul vanilat. Se mixeaza pana se obtine o crema ferma si pufoasa.

Budinca se mai intareste dupa ce se raceste, astfel ca o mixam putin sa se „desfaca”. Adaugam jumatate din crema de mascarpone cu frisca si mixam bine, pana se omogenizeaza.

Asamblare Eclere cu capsuni si frisca:

Cojile de eclere se taie in 2 si se umplu cu crema de capsuni. Deasupra se spriteaza crema de mascarpone cu frisca ramasa. Se pune „capacelul” peste fiecare ecler si se finiseaza cu ciocolata neagra topita.

Pofta buna! 😉

Eclere cu capsuni si frisca

RETETA IN IMAGINI

Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

poate vă plac și rețetele

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: