Nu stiu voua, dar mie afinele imi plac in prajituri. Grozav de buna este prajitura cu afine si bezea cu nuca si o fac ori de cate ori am ocazia, dar de aceasta data am vrut sa fie… altceva. Prajitura cu afine si blat pufos este foarte usor de facut si foarte buna. Singurul defect, ca sa-i spun asa, este faptul ca afinele isi schimba culoarea si pateaza blatul, dar pana a doua zi la noi nu a mai ramas nimic, asa ca nu a fost o mare problema 😀 Cred ca daca se vor tine la frigider intr-un recipient cu capac nu se va mai intampla asta 🙂
INGREDIENTE
- Blat:
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 6 linguri faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- esenta de vanilie si coaja de lamaie
- Crema de afine:
- 150 g afine
- 75 g zahar
- 200 ml smantana pentru frisca
- 250 g mascarpone
- 150 g iaurt grecesc
- 2 linguri zahar pudra
- esenta de vanilie
- Pentru ornat:
- 250 g mascarpone
- 400 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- 2 linguri zahar pudra
- 1 pliculet zahar vanilat sau esenta de vanilie
Mod de preparare Prajitura cu afine si blat pufos:
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului. Separat frecam galbenusurile cu uleiul, coaja de lamaie si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
- se poate folosi si zahar tos. De obicei, eu rasnesc zaharul in rasnita de cafea pentru ca se topeste mai repede si usor
Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus. Compozitia pentru blat o punem in strat uniform in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul se rumeneste usor (faceti testul cu scobitoarea). Blatul se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit.
Crema de afine:
Afinele amestecate cu zahar se fierb la foc mic spre mediu, pana se topeste zaharul si afinele se inmoaie putin. Se mixeaza cu blenderul vertical. Daca mai raman bucati din coaja afinelor, piureul obtinut se poate strecura printr-o sita. Se lasa la racit, dupa care se amesteca cu iaurtul.
- optional, puneti deoparte cateva linguri din sosul de afine pentru finisat prajitura
Intr-un bol separat punem smantana pentru frisca, mascarponele, zaharul pudra si esenta de vanilie. Mixam pana obtinem o crema ferma si pufoasa. Adaugam amestecul de afine cu iaurt si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Asamblare Prajitura cu afine si blat pufos:
Blatul racit se taie in 2 parti egale. In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara, se pune primul blat, se repartizeaza crema de afine in strat uniform si se acopera cu cel de-al doilea blat. Se inveleste totul in folie si se da la rece pentru cateva ore. Daca veti lasa peste noapte va fi si mai bine, crema se va intari si blatul nu va avea nevoie de insiropare.
Ornare:
Toate ingredientele se pun intr-un bol sau in vasul robotului de bucatarie. Se mixeaza pana capata consistenta si crema este este suficient de ferma. Totusi, aveti grija sa nu mixati mai mult decat este necesar, pentru ca exista riscul sa se taie.
Se unge prajitura cu un strat de crema mascarpone cu frisca. Se taie in bucati mai mari sau mai mici, dupa preferinta. Peste fiecare bucata de prajitura se spriteaza cate un mot generos de crema si se stropeste cu sos de afine.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL