Dulceata de cirese

de Miha
2760 vizualizări
Dulceata de cirese rosii

Asa cum va ziceam la reteta ce-am postat-o sambata… am facut dulceata de cirese. De obicei nu fac dulceata sau gem, dar m-a lovit un moment de harnicie, caruia n-am putut sa-i rezist. :))) Chiar daca dupa aceea m-am blagoslovit pe mine insumi :)) pana la urma mi-a trecut.

Nefacand o cantitate mare si nu neaparat sa o tin pentru iarna, am redus considerabil portia de zahar, astfel ca de la proportia de 1:1 am ajuns aproape de 2:1

Dulceata de cirese rosii

Ingrediente

  • 1300 g cirese fara samburi
  • 750 g zahar
  • zeama de la 1 lamaie

Cirese rosii pentru dulceata de casa

Mod de preparare Dulceata de cirese:

Cireselor spalate si curatate de codite le-am scos samburii cu partea speciala a presei de usturoi.

Pentru cine face cantitati mari de dulceata o masina speciala de curatat samburii va fi de mare ajutor.

Punem ciresele curatate intr-o cratita cu fundul gros, apoi le acoperim cu zahar. Dam la frigider pentru cateva ore, pana isi lasa putina zeama. Se pune apoi cratita la fiert la foc mic. De preferat, nu direct pe flacara, ci pe o tabla din aceea de copt vinetele si ardeii.

In timpul fierberii se va forma spuma, ce o vom curata de cate ori este nevoie. Cand nu se mai formeaza spuma, adaugam zeama de lamaie si se amesteca usor cu o lingura de lemn.

Din cand in cand se verifica daca dulceata este gata, punand din sirop pe o farfurie rece. De preferat ar fi sa nu o fierbeti prea tare, caci ea se va „lega” destul de mult dupa ce se raceste.

Se pune dulceata fierbinte in borcanele bine spalate si uscate, se capseaza si se rastoarna cu capacul in jos. Se acopera si se lasa la racit.

poate vă plac și rețetele

13 comentarii

FLORY 20 iunie 2011 - 4:43

Minunata duceata,e una din preferatele mele,pupicei!

Răspuns
gaby_d 20 iunie 2011 - 5:00

Ete ce gasesc io de de dimineata.
Imi ung panea cu unt si dupa dulceata vin la tine:D.

Buna dimineata!

Răspuns
Miha 20 iunie 2011 - 7:19

Buna dimineata dragelor! :* :* :*

Răspuns
Antonina S. 20 iunie 2011 - 9:11

Lovely !! Miha asta este pentru Provocare?? 🙂 Pupici

Răspuns
Ancuta 20 iunie 2011 - 9:15

Presimt ca ma apuca si pe mine un moment de harnicie :))))
O saptamana frumoasa!

Răspuns
Anonymous 11 iunie 2012 - 9:48

buna ziua.Va rog un sfat,cum pot sa dezleg dulceata de cirese?Multumesc .Aida

Răspuns
Miha 11 iunie 2012 - 9:53

Aida, o ai deja preparata si vrei sa o folosesti la ceva anume sau ai facut-o acum si ai fiert-o prea mult? Scuze, dar n-am inteles exact din intrebarea ta.

Răspuns
Anonymous 12 iunie 2012 - 10:46

interesant cred ca ma apuc si eu

Răspuns
Anonymous 12 iunie 2012 - 10:47

e foarte tare

Răspuns
Dan G. 13 iunie 2012 - 9:12

Ce cantitate de zahar se pune la 1 kg, sau la 5 kg, am doua ladite cam 18-20 kg, dupa ce-i scot samburi cred ca raman vreo 13 – 14 kg, ma ajuta cineva?

Răspuns
Miha 13 iunie 2012 - 9:20

Dan, in reteta clasica de dulceata se recomanda zahar in proportie de 1:1

Sa ai spor!

Răspuns
Alina 19 iulie 2012 - 19:51

Uite un truc: pune samburii intr-un tifon si baga-l in oala cand fierbe dulceata! Ii da o aroma grozava!

Răspuns
Miha 23 iulie 2012 - 20:52

Multumesc de pont, nu-l stiam! Am mai invatat ceva! 😉

Răspuns

Lasă un răspuns