Zau ca nu e bucurie mai mare cand vine duminica si facem reteta de clatite. Duminica sau orice alta zi a saptamanii, doar clatite simple sa fie! Apoi fiecare sa si le umple cu cea vrea si are pofta. Ai mei prefera ciocolata si nu e chiar o surpriza asta. Cine ne cunoaste, stie! 😀 De aceea, atunci cand am pus cateva clatite deoparte pentru a face aceste clatite cu sos de caramel cu portocale, a fost o mare surpriza chiar si pentru mine ca ai mei au sarit pe ele si nu am scapat pana nu am promis ca data viitoare voi mai repeta figura. Arata atat de bine si sunt atat de bune, de nu va inchipuiti! Neaparat sa le incercati si voi!
INGREDIENTE
- Clatite:
- 6 oua
- 1 litru lapte,
- 450 g faina
- 2 linguri zahar pudra
- 1/2 lingurita sare,
- 4 linguri ulei
- esenta de vanilie si coaja de portocale
- Sos de caramel cu portocale:
- 200 g zahar
- 250 ml suc de portocale
- 1 portocala faiata felii
- 1 lingura coaja rasa de portocale
- 100 g unt
Mod de preparare Clatite cu sos de caramel cu portocale:
Mai intai vom prepara clatitele dupa reteta ASTA sau dupa reteta voastra preferata. Pana nu demult foloseam si eu o alta reteta, dar de cand am incercat asa, altfel nu le mai fac. Sunt fine si gustoase, se ruleaza si se pliaza fara sa se rupa si pastrate acoperite sunt la fel de bune si a doua zi.
Punem ouale intr-un castron incapator impreuna cu zaharul si sarea. Se mixeaza bine pana devin spumoase, apoi se adauga uleiul si aromele
Se adauga o masura de faina si se mixeaza bine pana la omogenizare. Se subtiaza cu lapte rece, merge si cate o masura de lapte o data. Se repeta operatiunea, iar la sfarsit se incorporeaza laptele ramas. Vom obtine un aluat de clatite neted si fara cocoloase. Se lasa aluatul sa se odihneasca putin, 10-15 minute.
In tigaia bine incinsa se picura foarte, foarte putin ulei (cateva picaturi) se toarna cate putin aluat de clatite, cu ajutorul unui polonic. Se toarna atata compozitie cat sa acopere fundul tigaii in strat foarte subtire. Se coc la foc mediu, pe ambele parti. Pe masura ce se coc se pun una peste alta pe o farfurie mare, intinsa. Vor iesi in jur de 24 de clatite, din toata cantitatea de ingrediente
Sosul de caramel cu portocale:
Cantitatea de sos este suficienta pentru cca 8-10 clatite
Mai intai vom rade portocalele, apoi stoarcem sucul. Una sau doua portocale, in functie de cat vreti voi sa puneti, se taie felii, astfel incat sa aiba cat mai putin din pielita alba care le acopera. Din coaja rasa vom folosi aproximativ o lingura, ce ramane se poate pastra intr-un borcan, acoperita cu un strat de zahar tos, pentru alte deserturi.
Intr-o tigaie incapatoare se topeste zaharul. Se tine pe foc pana are o culoare aurie, nu mai mult pentru ca va deveni amar. Se toarna sucul de portocale, cu mare atentie la vaporii care se degaja. Caramelul se va intari, dar se va topi dupa cateva minute de fierbere. Se adauga coaja rasa si feliile de portocale si se fierbe la foc mic, pana se topeste caramelul. La final se adauga untul si se omogenizeaza.
Clatitele se pliaza si se pun in tigaie, in sos. Se tin pe foc mic cateva minute, timp in care clatitele se vor imbiba in sos. Se scot pe o farfurie cu ajutorul unei palete. La final, sosul ramas se toarna peste clatite.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI