Cozonac moldovenesc cu aluat oparit

de Miha
15138 vizualizări
Cozonac moldovenesc cu aluat oparit

Desi la noi nu e problema daca se pastreaza cozonacul pufos pentru mai multe zile, pentru ca se mananca imediat, voiam neaparat sa incerc aceasta reteta de cozonac moldovenesc cu aluat oparit. Aceasta tehnica garanteaza prospetimea si pufosenia aluatului de cozonac chiar si dupa mai multe zile, ceea ce il face perfect pentru sarbatori. Nu as putea spune ca este complicat de facut si nici greu, daca aveti un robot de bucatarie care sa va ajute la framantat. Cred ca altfel sta treaba la framantatul manual, dar este doar opinia mea, pentru ca nu-mi place sa-mi bag mainile in aluat 🙂

Cozonac moldovenesc cu aluat oparit

Cozonac moldovenesc cu aluat oparit

Desi la noi nu e problema daca se pastreaza cozonacul pufos pentru mai multe zile, pentru ca se mananca imediat, voiam neaparat… Retete de prajituri cozonac cu aluat oparit, cozonac pufos European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.3/5
( 6 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Aluat de cozonac:
  • 1100 g faina
  • 8 galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 600 ml lapte
  • 20 g drojdie uscata sau 50-60 g drojdie proaspata
  • 100 g unt
  • 100 g ulei
  • 1 lingura sare
  • coaja rasa de portocale si vanilie
  • Umplutura:
  • 500 g nuca macinata
  • 250 g zahar
  • 8 albusuri
  • 50 g cacao
  • 1 lingura coaja de portocale
  • esenta de vanilie si esenta de rom
  • Pentru finisat:
  • 1 galbenus si cateva linguri lapte

Mod de preparare Cozonac moldovenesc cu aluat oparit:

Aluat oparit:

Amestecam drojdia cu 1 lingura de zahar si 2 linguri lapte caldut.

100 g faina se pun intr-un bol. 200 ml de lapte de pun intr-un ibric si se infierbanta, pana la punctul de fierbere. Se toarna apoi peste faina, amestecand continuu, sa nu se formeze cocoloase. Se lasa la racit pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Se adauga drojdia si se omogenizeaza. Se acopera si se lasa la crescut la loc cald, pentru cca 15 minute, timp in care compozitia a crescut si aproape ca si-a dublat volumul.

Aluat de cozonac:

Untul se topeste, apoi se amesteca cu ulei. Trebuie sa fie caldut atunci cand il vom adauga in aluat.

Galbenusurile se mixeaza cu sarea, restul de zahar, coaja de portocale si esenta de vanilie. Se toarna si laptele caldut si se omogenizeaza.

Restul de faina se cerne intr-un castron incapator daca veti framanta cu mana sau in vasul robotului de bucatarie. Se adauga aluatul oparit si compozitia de galbenusuri. Se amesteca bine pana la omogenizare, aluatul este foarte moale si lipicios. Se framanta in jur de 30-40 de minute, timp in care adaugam amestecul de unt cu ulei, in transe. Fiecare transa o adaugam dupa ce este incorporata cea dinainte. Si pentru ca si robotul are nevoie de cate-o pauza, l-am mai oprit din cand in cand si am razuit alautul lipit de vas. La sfarsit, aluatul va fi neted, destul de moale si usor lipicios, cu firisoare evidente din reteaua de gluten.

Transferam aluatul intr-un castron curat, uns cu putin ulei, acoperim cu folie alimentara si lasam la crescut. Punem la loc caldut pentru cca 40-50 de minute.

Umplutura cozonac:

Albusurile ramase de la aluat se mixeaza spuma tare cu foarte putina sare.

Amestecam nuca macinata cu zahar. Impartim in jumatate si punem in 2 castroane. In unul dintre ele adaugam cacao si esenta de rom, in celalalt coaja de portocale rasa si putina vanilie. Impartim spuma de albusuri in mod egal in cele 2 castroane si amestecam. Daca umplutura cu cacao este prea vartoasa, puteti adauga putin lapte, cat sa ajunga la o consistenta buna de intins.

Modelare Cozonac moldovenesc cu aluat oparit:

Aluatul se rastoarna pe masa bine unsa cu ulei. Am presarat si foarte putina faina, cat sa obtin putina aderenta, aluatul avand tendinta de a se strange. L-am intins cu mainile unse cu ulei, intr-o foaie dreptunghiulara groasa, dupa care l-am impaturit in 3. Nu este absolut necesara aceasta operatiune, dar asa scoatem cel mai bine aerul din aluat si mai ajutam putin la formarea fasiilor din felia de cozonac 😉

Am impartit aluatul in 2 parti egale, pentru 2 cozonaci mari (tava de 30/15 cm). O parte de aluat am impartit-o in 2. Am intins fiecare bucata de aluat, cu mana, pe masa unsa cu ulei, intr-o foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire, sa nu se rupa la rulat. Se pune umplutura in strat uniform si se ruleaza din aproape in aproape, cat de strans se poate. La final, vom avea 2 rulouri de aluat, cu umpluturi diferite, pe care le vom impleti. Punem in tava tapetata cu hartie de copt, avand grija sa prindem capetele dedesubt.

  • in functie de preferinte, se pot pune si stafide inmuiate in rom si/sau bucati de rahat colorat.

Puteti proceda la fel si cu urmatoarea parte de aluat sau puteti face astfel:

Impartim aluatul in 4 parti. Fiecare parte se intinde intr-o foaie dreptunghiulara ingusta, de aproximativ latimea tavii in care se coace cozonacul. Se unge cu crema de nuca, apoi se ruleaza pe latime, obtinand un rulou mic si gras 😀 Asezam in tava tapetata cu hartie de copt, unul langa altul.

  • tehnica asta mi se pare geniala pentru cand ai niste pretentiosi la masa si atunci in acelasi cozonac poti pune mai multe umpluturi, fiecare rulou cu cate o alta umplutura

Coacere Cozonac moldovenesc cu aluat oparit:

Tavile se acopera si se lasa cozonacii la dospit, pana isi dubleaza volumul. Se ung cu galbenus de ou desfacut cu putin lapte rece si se dau la cuptorul incins la 180 grade. I-am copt cca 25 de minute, timp in care se rumenesc usor deasupra. Am redus temperatura la 160 grade si am mai copt inca 30 de minute. Timpul de coacere depinde de cuptorul fiecaruia.

  • daca observati ca se rumenesc prea tare ii acoperiti cu o bucata de hartie de copt

Cozonacii se lasa sa se domoleasca putin, apoi se rastoarna pe un gratar. Se scoate hartia de copt si se lasa sa se raceasca, rasturnati pe-o parte. Dupa 10-15 minute il intoarceti pe partea cealalta, abia dupa aceea il puteti pune „in picioare” si-l lasati sa se raceasca foarte bine.

Am avut ceva emotii, desi batul de frigaruie cu care i-am testat a iesit curata si erau bine rumeniti, erau inca moi si fragezi. Dupa ce s-au racit au fost perfecti. Pufosi si aromati, o bunatate!

Pofta buna! 😉

Cozonac moldovenesc cu aluat oparit

RETETA IN IMAGINI

Cozonac moldovenesc cu aluat oparitcozonac moldovenesc cu aluat oparit

Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

Alte retete de cozonac facute de mine gasiti AICI

poate vă plac și rețetele

2 comentarii

Nati 3 aprilie 2021 - 18:13

Îl fac de Paști!

Răspuns
Miha 5 aprilie 2021 - 12:44

Super! Ma bucur ca-ti place!
Il adaptezi la keto, se poate?

Răspuns

Lasă un răspuns