Covrigi insiropati din aluat de foietaj rapid

de Miha
27484 vizualizări
Covrigi insiropati din aluat de foietaj rapid

Tocmai pregatisem un aluat de foietaj rapid cu gandul de a face ceva bun copiilor. Intre timp insa mi-au adus aminte ca niste covrigi polonezi nu mai facusem demult. Si uite-asa a incoltit in minte ideea acestor covrigi insiropati din aluat de foietaj rapid. Si stiti care a fost concluzia finala? „Sa faci asa si in loc de mucenici!” Si cred ca nu e o idee rea, ce ziceti? 😉

Covrigi insiropati din aluat de foietaj rapid

Covrigi insiropati din aluat de foietaj rapid

Tocmai pregatisem un aluat de foietaj rapid cu gandul de a face ceva bun copiilor. Intre timp insa mi-au adus aminte ca… Aluat dulce covrigi insiropati, covrigi polonezi European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 3.9/5
( 13 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 600 g faina
  • 7 g drojdie uscata
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita sare
  • 400 ml lapte
  • 1 lingura coaja de portocale
  • 200 g unt
  • Sirop:
  • 300-400 ml apa
  • 100 g zahar
  • 100 g miere
  • 1 lingura coaja de portocale
  • Pentru finisat:
  • nuca de cocos si nuca macinata

Mod de preparare Covrigi insiropati din aluat de foietaj rapid:

Aluat de foietaj rapid:

Punem faina intr-un castron si amestecam cu drojdia uscata. Facem o adancitura in mijloc si turnam laptele caldut in care am dizolvat zaharul, coaja de portocale si sarea. Vom obtine un aluat omogen, usor lipicios, pe care-l lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

  • aluatul se poate prepara si la masina de paine, programul de framantare+dospire
  • in functie de faina folosita, daca este necesar, daca aluatul este extrem de lipicios, mai adaugati 1-2 linguri faina

Aluatul dospit se rastoarna pe masa usor infainata si se imparte in 18 bucati aproximativ egale. Fiecare bucata de aluat se intinde intr-o foaie subtire, cat mai subtire posibil, si se unge cu unt topit/semisolid. Foile se pun una peste alta pe un platou, ultima foaie ramane neunsa cu unt. Se inveleste totul in folie alimentara si se da la frigider pentru 1 ora.

Aluatul se rastoarna pe masa usor infainata si se intinde o foaie dreptunghiulara, relativ subtire, de cca 5 mm. Cu un taietor de pizza sau cu un cutit bine ascutit se taie fasii de cca 1.5-2 cm. Fasiile pot fi si mai groase, in functie de cat de „grasi” vreti sa fie covrigii. Fiecare fasie de aluat se rasuceste, cu o mana tinem de un capat, iar cu cealalta rulam in sus. Intoarceam capetele in jos, formand un U intors. Rasucim capetele intre ele, apoi le aducem la baza, apasandu-le si lipindu-le de aceasta. Punem covrigul in tava tapetata cu hartie de copt, cu capetele dedesubt.  Procedam intocmai si cu restul aluatului. Se ung cu galbenus „desfacut” cu lapte si se da tava la cuptor la foc mediu (180-190 grade) pentru cca 20-25 de minute, pana covrigii se rumenesc usor.

Sirop:

Intr-o craticioara punem la un loc apa, zaharul, mierea si coaja de portocale. Punem pe foc si fierbem, cat zaharul si mierea sunt bine dizolvate. Se da deoparte de pe foc.

  • siropul se poate face si numai din apa cu zahar sau miere, iar coaja de portocale se poate inlocui cu lamaie, vanilie sau putina scortisoara.

Covrigii se lasa putin sa se racoreasca, dupa care se pun pe un platou. Se toarna peste fiecare cate 2-3 linguri de sirop si se lasa pana vor absorbi tot siropul. Se presara cu nuca de cocos sau nuca macinata.

Covrigi insiropati din aluat de foietaj rapid

Pofta buna! 😉

Covrigi insiropati din aluat de foietaj rapid

RETETA IN IMAGINI

Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

poate vă plac și rețetele

Lasă un comentariu