Bine v-am regasit, dragii mei! Sper ca ati avut sarbatori frumoase, ca ati primit cadouri frumoase si ati savurat in liniste si bucurie bucatele pregatite. In aceasta perioada toata lumea vorbeste de planuri de viitor, de rezolutii si alte asemenea… Nu stiu ce v-ati propus voi pentru acest an, dar eu va doresc din suflet sa vi se implineasca si sa va fie bine.
Reteta de tort pe care v-am adus-o azi am pregatit-o pentru Revelion. Am vrut sa avem pe masa un tort lejer, o combinatie delicioasa de dulce-acrisor. Zic eu ca am reusit ceea ce mi-am propus, de aceea cu drag vi-l recomand si voua! 😉
Ingrediente
- Pentru blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar (pudra)
- 4 linguri faina
- 2 linguri ulei
- 1 lingurita coaja de lamaie
- 1/2 lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- Pentru mousse de ciocolata alba:
- 300 g ciocolata alba
- 400 ml smantana pentru frisca
- 250 g mascarpone
- 1 lingura zahar (pudra)
- 5 g gelatina
- zeama de la jumatate de lamaie
- Pentru jeleul de zmeura:
- 200 g zmeura congelata
- 75 g zahar
- 5 g gelatina
- Pentru insiropat:
- 3 linguri nuca de cocos
- 150 ml lapte
- zahar dupa gust
Mod de preparare Tort cu mousse de ciocolata alba si jeleu de zmeura:
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Adaugam zaharul (pudra) si mixam pana spuma devine lucioasa si se tine bine de paletele mixerului. Separat frecam galbenusurile cu uleiul, esenta de vanilie si coaja de lamaie pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri si amestecam usor.
Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (2o cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.
Blatul de tort se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Crema de ciocolata alba:
Gelatina o punem la hidratat in apa rece.
Ciocolata rupta bucatele se pune intr-un vas si se toarna deasupra jumatate din cantitatea de smantana de frisca. Se pune vasul la foc mic si amestecand continuu se tine vasul pe foc pana ciocolata se topeste si compozitia devine omogena. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Punem gelatina hidratata si amestecam bine. Dam vasul la frigider pana crema se raceste foarte bine.
Mixam restul de smantana pentru frisca. Cand smantana incepe sa prinda consistenta adaugam zaharul si mixam pana devine ferma si pufoasa.
In crema de ciocolata alba racita adaugam mascarponele si mixam bine. Incorporam apoi frisca batuta si amestecam usor cu o spatula. La sfarsit aromam dupa gust cu zeama de lamaie. Dam la rece pana crema incepe sa prinda consistenta.
Jeleul de zmeura:
Gelatina se pune la hidratat in apa rece.
Zmeura se pune intr-un vas si se presara zaharul deasupra. Lasati la temperatura camerei pana se dezgheata, apoi puneti la foc mic si fierbeti 5 minute de cand incepe sa clocoteasca. Se mixeaza bine cu blenderul vertical, apoi pireul obtinut se trece printr-o sita. In piureul caldut puneti gelatina hidratata si omogenizati. Se lasa la racit.
Siropul:
Nuca de cocos se pune intr-o craticioara si se toarna laptele deasupra. Se pune la foc mic pana ajunge sa dea in clocot. Se da deoparte, se acopera cu un capac si se lasa sa se raceasca. Dupa ce laptele s-a racit se strecoara si se indulceste dupa gust.
Blatul racit se taie in trei felii si se insiropeaza. Crema se imparte in trei parti egale, iar jeleul in doua.
Asamblam tortul in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara: blat insiropat, o parte din crema de ciocolata alba, jeleu de zmeura.
Se inveleste bine in folie si se da la rece pentru cateva ore, ideal ar fi peste noapte. Se rastoarna tortul pe platoul de servire si se orneaza cu restul de crema.
- Daca optati sa puneti si putina zmeura deasupra, puneti-o inainte de servire, altfel crema se va colora de la zeama lasata de aceasta.
Pofta buna! 😉
16 comentarii
La mulți ani pentru noul an! Fantastic tortul, iar artificiile îmi plac la nebunie!
Multumesc frumos Alina! Un an bun si tie! >:D<
La multi ani si un Nou An cu multe impliniri!
La multi ani si tie, Rocs! >:D<
An Nou cu multe bucurii! Arata foarte bine tortul! Felicitari! As vrea sa incerc si sper sa fie la fel de „apetisant” :)!
Se poate insiropa direct cu lapte de cocos?
Din cate stiu laptele de cocos se intareste la rece, nu stiu daca este bun pentru insiropat…
An Nou fericit si tie! >:D<
Laptele de cocos e chiar ca un lapte ca si consistenta. Untul de cocos este tare la temperatura camerei 🙂
Probabil tu te referi la laptele de cocos preparat acasa. Laptele de cocos din conserva are o consistenta solida si pentru a putea fi consumat trebuie incalzit usor, ajungand astfel la o consistenta usor cremoasa 🙂
O reteta ce suna si arata foarte apetisant! Abia astept sa o incerc!
Este un tort ff bun,am încercat rețeta…combinație f reușită de dulce acrișor,mulțumesc Miha pentru reteta <3 A fost delicios.
si eu multumesc ❤
Buna seara. Am facut si eu azi un tort cu ciocolata si crema caramel descris in acest blog (inca nu l-am gustat, de aceea nu voi comenta inca), iar sambata doresc sa fac acest tort. Am insa o MARE problema… primul tort facut intr-o tava de 20 cm…este foarte foarte mic pt ce am eu nevoie…cate ingrediente trebuie sa folosesc pt un tort de 28-30 cm? Cele descrise mai sus clar nu sunt suficiente…dublul e mult sau ar fi OK?
Pentru un tort asa mare, eu as dubla cantitatile
Multumesc mult…a fost foarte bun si celalt tort, dar prea micut pt pofticiosii mei 😀
ma bucur ca v-a placut!
Buna Miha!!
Pentru o formă de 24 cm dublez sau fac o porție si jumatate? Multumesc!