Retete de prajituri / Torturi

Tort Trio cu fructe de padure

Tort trio cu fructe de padure

Reteta Tort Trio cu fructe de padure

Ingrediente

  • Pentru crema:
  • 700 ml lapte
  • 5 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 25 g gelatina
  • 600 g ciocolata alba
  • 800 ml smantana pentru frisca
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • 250 g zmeura + 1 lingura zahar
  • 250 g afine si mure (in proportii variabile) + 1 lingura zahar
  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar (pudra)
  • 1 lingura ulei
  • 3 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • un varf de cutit praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru decor:
  • 100 g ciocolata (54% cacao)
  • lapte, cat glazura sa ajunga la consistenta dorita
  • coacaze si fulgi de migdale
loading...

Am facut acest tort Trio cu fructe de padure cu ceva vreme in urma, aproape ca uitasem de el. Si daca tot am dat peste el, e musai sa vi-l arat si voua. Nu numai ca arata frumos cu cele 3 straturi de mousse: mousse de ciocolata alba, mousse de zmeura si mousse de mure si afine, dar este si gustos, savurat pana la ultima firimitura.

Mod de preparare Tort Trio cu fructe de padure:

Blat de tort cu cacao:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus. Compozitia o turnam intr-o tava (22 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Crema pentru Tort Trio cu fructe de padure:

Zmeura se pune intr-o craticioara. Se presara zaharul deasupra si se pune la foc mic. Se fierbe foarte putin, atat cat sa se inmoaie, amestecand continuu. Se lasa sa se racoreasca, apoi se trece printr-o sita, pentru a elimina samburii.

  • daca nu va deranjeaza samburii operatiunea nu este absolut necesara

La fel procedam si cu amestecul de afine cu mure.

In continuare, gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat aceasta sa fie bine acoperita.

Galbenusurile si zaharul se mixeaza pana se obtine o crema. Se toarna incet laptele si se omogenizeaza. Se pune vasul la baine marie sau pe foc mic si se fierbe compozitia pana se infierbanta foarte bine si incepe sa se ingroase. In tot acest timp se amesteca incontinuu. Compozitia va ramane ca o pelicula pe lingura.Se adauga ciocolata rupta bucatele si se amesteca pana la omogenizare.

Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget se adauga gelatina si se amesteca pana se dizolva. Se imparte in 3 parti egale, o parte se pune peste piureul de zmeura, inca una peste piureul de afine cu mure.

Se lasa la racit la temperatura camerei, astfel incat compozitia sa se intareasca foarte putin, ca o ciulama.

Intr-un castron incapator batem smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Punem zaharul vanilat si mixam in continuare pana devine pufoasa. Nu este necesar sa fie mixata pana devine ferma. Se imparte in 3 parti egale si se repartizeaza peste cele 3 creme lasate la racit. Se amesteca usor, cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Cum se monteaza Tortul Trio cu fructe de padure:

Tortul se monteaza folosind un inel reglabil pentru tort sau marginea detasabila a tavii in care ati copt blatul. Puneti blatul pe platoul de servire si asezati inelul. Turnati apoi cremele, pe rand, incepand cu cea de afine cu mure si terminand cu cea de ciocolata alba. Dupa fiecare rand de crema dati platoul la rece, sa se intareasca putin.

Tortul montat se da la rece pentru cateva ore bune, de preferat peste noapte. A doua zi se scoate inelul detasabil si se orneaza dupa preferinta.

  • inelul se va scoate mai usor daca lasati tortul vreo 15 minute la temperatura camerei

Pofta buna! 😉

Tort trio cu fructe de padure

RETETA IN IMAGINI

Va recomand sa incercati si Tortul cu 3 feluri de ciocolata

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

 

loading...
Tags: , , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura Rumba

Prajitura Rumba

Trebuie sa incercati si voi prajitura Rumba, daca nu ati incercat-o pana acum. Pentru ca nu e genul de prajitura pe care ai mei s-o prefere am tot evitat sa o prepar. Noroc de prieteni mancaciosi si nepretentiosi, altfel n-as fi descoperit minunea de prajitura 🙂 O nebunie! O explozie […]

Cornulete fragede cu rahat

Cornulete fragede cu rahat

Cand am facut reteta de cornulete fragede cu gem si nuca m-am gandit sa mai fac o portie de aluat si sa fac si aceste cornulete fragede cu rahat. Se fac atat de usor si sunt atat de bune, incat ar fi fost pacat sa nu punem pe masa mai […]

Cornulete fragede cu gem si nuca

Cornulete fragede cu gem si nuca

Astazi va aduc o reteta de cornulete fragede cu gem si nuca absolut delicioase, perfecte pentru sarbatori. Sau cum ar spune o prietena draga… „cum ar fi Craciunul fara cornulete pe masa?” 😀  Se fac foarte usor si nici nu trebuie foarte multe ingrediente, haideti sa vedeti. Mod de preparare […]

5 retete de fursecuri pentru Craciun

5 retete de fursecuri pentru Craciun

Azi continuam cu propunerile cu bunatati pentru Craciun, cu cateva retete de fursecuri pe care eu le fac cam an de an si sunt apreciate si primite cu bucurie. Sper sa va placa si voua si sa le faceti loc in meniul vostru de sarbatoare. 1. TOBITE Tobite – Saraberne […]