Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu nuca si crema de vanilie

Prajitura cu crema de vanilie, nuca si ciocolata

Aceasta prajitura face parte din categoria de retete culinare neprogramate, pregatita ad-hoc 😀 Eram inainte de Craciun, cam terminasem treburile si tot mutam de colo-colo un bol cu niste albusuri ramase de la maioneza. In congelator nu mai aveam loc, de aruncat nu-mi venea sa le arunc, asa ca am decis sa fac un blat din albusuri cu nuca.

In timp ce preparam compozitia mi-am adus aminte ca la prajitura cu nuca si frisca am omis un pas important si de aceea nici nu i-am pastrat denumirea originala, aceea de Prajitura Deliciu. Acum dupa ce l-am facut pot spune ca acest pas nu numai ca este important, dar este si decisiv in gustul prajiturii. 😉

O prajitura ce se face relativ usor si pe care o recomand cu placere 🙂

Prajitura cu crema de vanilie, nuca si ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 albusuri
  • 2 oua (galbenusurile le folosim la crema de vanilie)
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 5 linguri nuca macinata
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 picaturi esenta de migdale
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • Pentru crema de vanilie:
  • 2 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 4 linguri amidon
  • 400 ml lapte
  • 100 g frisca batuta
  • esenta de vanilie
  • In plus:
  • miez de nuca, atat cat sa acopere fundul tavii
  • aschii de ciocolata pentru finisat
loading...

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema de vanilie:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spuma devine lucioasa. Aceasta trebuie sa faca „turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron. Adaugam esenta de migdale, nuca macinata, faina si praful de copt. Amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt punem un strat de nuca. Miezul de nuca il puteti pune intreg sau sfaramat intre degete. Deasupra punem compozitia pentru blat si o nivelam cu atentie.

Blat din albusuri cu nuca

Se coace la foc mediu pentru cca 25 de minute, in functie de cuptor. Blatul se rastoarna pe un gratar si se lasa la racit.

Crema de ciocolata:

Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Omogenizati si lasati la racit.

Crema de vanilie:

Amidonul se amesteca cu zaharul si cele 2 galbenusuri.  Turnam apoi laptele amestecand usor. Punem vasul pe foc mic si amestecand continuu fierbem (fara sa dea in clocot) pana compozitia se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand sa nu se formeze pojghita.

In budinca racita incorporam frisca batuta, apoi aromam dupa gust cu esenta de vanilie.

Peste blatul racit se pune crema de ciocolata racita, dar lichida.

Blat din albusuri cu nuca si ciocolata

Se da putin la frigider sa se intareasca usor, apoi se pune crema de vanilie. Se presara cu aschii de ciocolata si se da la rece pana in momentul portionarii si servirii.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu crema de vanilie, nuca si ciocolata

loading...
Tags: , , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

18 Comentarii

  1. Melania says:

    Te rog frumos,poti spune si ce dimensiuni ai folosit la tava?
    Multumesc!

  2. Diana says:

    La multi ani !
    Miha, ti-ai schimbat nr de gsm ? ca te-am tot mesagit , dar nik …
    Praji e de … salivare definitiva :))

  3. Madalina says:

    Buna, pare delicioasa prajitura. Spune-mi te rog, la ingrediente la blat ai trecut 3 albusuri si dedesupt 2 oua. Apoi la explicatii ai pus doar albusurile la blat si atat…nu inteleg ce e cu cele 2 oua. Merci

    • Buna, Madalina
      La blat folosim doar albusurile, cele 3 plus cele 2 de la ouale intregi. Am scris in paranteza ca galbenusurile le folosim la crema 😉

  4. Loredana says:

    Arata foarte bine aceasta prajitura ! Mi-am notat ingredientele lipsa pt a le putea cumpara cat mai rapid astfel in weekend sa o pot face.
    E prima data cand ma uit pe blogul tau si vreau sa te felicit , o sumedenie de preparate cu siguranta gustoase care asteapta sa le experimentez

    • Multumesc Loredana.
      Ma bucur ca m-ai gasit si te astept cu drag de fiecare data. Oricand ai o intrebare sau nelamurire nu ezita sa-mi scrii >:D<

  5. Rebeca says:

    Chiar azi o voi face ..prea bine arata..app felicitari bucataresei 🙂

  6. Miharla says:

    Scuza.mi, te rog, „prostia”….smantana pt frisca, e acea smantana care odata batuta devine frisca, fara a fi nevoie de zahar? Multumesc! 🙂

    • da, aceea este. Doar ca in smantana naturala pentru frisca trebuie adaugat si putin zahar, doar varianta vegetala este indulcita.

  7. ioana says:

    După ce se coace blatu inainte de umplere il întorci cu nuca deasupra?

  8. Nicoleta Si Cosmin Ianosel says:

    Blatul se taie la jumate si se pune crema intre foi s-au crema se pune deasupra ???

  9. Am scris mai devreme un comentariu luuuung. Nu știu dacă o să- primești sau nu. Oricum , te mai pup odată!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura Kinder Maxi King

Prajitura Kinder Maxi King

Prajitura Kinder Maxi King este o prajitura de casa adaptata dupa celebra prajitura cumparata de la supermarket. La o prima impresie, poate parea ca are foarte mult zahar, lucru care m-a oprit si pe mine sa o fac pana acum. Atat de bine se completeaza toate straturile si aromele, incat […]

Eclere cu crema de lamaie si frisca

Eclere cu crema de lamaie si frisca

De sarbatori am vrut sa fac o surpriza copiilor si le-am facut acest desert pe care ei il adora. Reteta de eclere cu crema de vanilie si frisca imi este reteta de baza pentru eclere. De aceasta data am vrut o nota de prospetime si am adaugat lamaie in crema […]

Prajitura cu foi de cacao si crema de ciocolata

Prajitura cu foi de cacao si crema de ciocolata

De Sarbatori, pentru ca spatiul din frigider este limitat, prefer sa fac prajituri care se pot pune una peste alta, fara a le strica aspectul. Din acest motiv, dar si pentru ca ne place mult, prajitura Alba ca zapada este prezenta mai la toate sarbatorile. Nu stiu daca anul acesta […]

Prajitura Ochi de paun

Prajitura Ochi de paun

Prajitura Ochi de paun este de fapt o prajitura cu visine si bezea cu nuca, o prajitura de casa absolut delicioasa, cu aluat fraged umplut cu visine si bezea cu nuca crocanta la exterior si moale la interior. O bunatate care mai este cunoscuta si sub numele de prajitura Ochelari […]

%d blogeri au apreciat: