Prajitura cu nuca si crema de vanilie

de Miha
222 vizualizări
Prajitura cu crema de vanilie, nuca si ciocolata

Aceasta prajitura face parte din categoria de retete culinare neprogramate, pregatita ad-hoc 😀 Eram inainte de Craciun, cam terminasem treburile si tot mutam de colo-colo un bol cu niste albusuri ramase de la maioneza. In congelator nu mai aveam loc, de aruncat nu-mi venea sa le arunc, asa ca am decis sa fac un blat din albusuri cu nuca.

In timp ce preparam compozitia mi-am adus aminte ca la prajitura cu nuca si frisca am omis un pas important si de aceea nici nu i-am pastrat denumirea originala, aceea de Prajitura Deliciu. Acum dupa ce l-am facut pot spune ca acest pas nu numai ca este important, dar este si decisiv in gustul prajiturii. 😉

O prajitura ce se face relativ usor si pe care o recomand cu placere 🙂

Prajitura cu crema de vanilie, nuca si ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 albusuri
  • 2 oua (galbenusurile le folosim la crema de vanilie)
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 5 linguri nuca macinata
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 picaturi esenta de migdale
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • Pentru crema de vanilie:
  • 2 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 4 linguri amidon
  • 400 ml lapte
  • 100 g frisca batuta
  • esenta de vanilie
  • In plus:
  • miez de nuca, atat cat sa acopere fundul tavii
  • aschii de ciocolata pentru finisat

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema de vanilie:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spuma devine lucioasa. Aceasta trebuie sa faca „turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron. Adaugam esenta de migdale, nuca macinata, faina si praful de copt. Amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt punem un strat de nuca. Miezul de nuca il puteti pune intreg sau sfaramat intre degete. Deasupra punem compozitia pentru blat si o nivelam cu atentie.

Blat din albusuri cu nuca

Se coace la foc mediu pentru cca 25 de minute, in functie de cuptor. Blatul se rastoarna pe un gratar si se lasa la racit.

Crema de ciocolata:

Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Omogenizati si lasati la racit.

Crema de vanilie:

Amidonul se amesteca cu zaharul si cele 2 galbenusuri.  Turnam apoi laptele amestecand usor. Punem vasul pe foc mic si amestecand continuu fierbem (fara sa dea in clocot) pana compozitia se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand sa nu se formeze pojghita.

In budinca racita incorporam frisca batuta, apoi aromam dupa gust cu esenta de vanilie.

Peste blatul racit se pune crema de ciocolata racita, dar lichida.

Blat din albusuri cu nuca si ciocolata

Se da putin la frigider sa se intareasca usor, apoi se pune crema de vanilie. Se presara cu aschii de ciocolata si se da la rece pana in momentul portionarii si servirii.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu crema de vanilie, nuca si ciocolata

poate vă plac și rețetele

18 comentarii

Melania 7 ianuarie 2015 - 10:06

Te rog frumos,poti spune si ce dimensiuni ai folosit la tava?
Multumesc!

Răspuns
Miha 7 ianuarie 2015 - 16:32

20/30 cm

Răspuns
Diana 7 ianuarie 2015 - 15:12

La multi ani !
Miha, ti-ai schimbat nr de gsm ? ca te-am tot mesagit , dar nik …
Praji e de … salivare definitiva :))

Răspuns
Miha 7 ianuarie 2015 - 16:33

Te sun eu… :*

Răspuns
Madalina 26 februarie 2015 - 16:31

Buna, pare delicioasa prajitura. Spune-mi te rog, la ingrediente la blat ai trecut 3 albusuri si dedesupt 2 oua. Apoi la explicatii ai pus doar albusurile la blat si atat…nu inteleg ce e cu cele 2 oua. Merci

Răspuns
Miha 26 februarie 2015 - 17:18

Buna, Madalina
La blat folosim doar albusurile, cele 3 plus cele 2 de la ouale intregi. Am scris in paranteza ca galbenusurile le folosim la crema 😉

Răspuns
Loredana 4 martie 2015 - 17:19

Arata foarte bine aceasta prajitura ! Mi-am notat ingredientele lipsa pt a le putea cumpara cat mai rapid astfel in weekend sa o pot face.
E prima data cand ma uit pe blogul tau si vreau sa te felicit , o sumedenie de preparate cu siguranta gustoase care asteapta sa le experimentez

Răspuns
Miha 4 martie 2015 - 17:53

Multumesc Loredana.
Ma bucur ca m-ai gasit si te astept cu drag de fiecare data. Oricand ai o intrebare sau nelamurire nu ezita sa-mi scrii >:D<

Răspuns
Rebeca 27 septembrie 2015 - 12:41

Chiar azi o voi face ..prea bine arata..app felicitari bucataresei 🙂

Răspuns
Miha 28 septembrie 2015 - 18:32

multumesc 🙂

Răspuns
Miharla 16 noiembrie 2015 - 15:45

Scuza.mi, te rog, “prostia”….smantana pt frisca, e acea smantana care odata batuta devine frisca, fara a fi nevoie de zahar? Multumesc! 🙂

Răspuns
Miha 16 noiembrie 2015 - 18:01

da, aceea este. Doar ca in smantana naturala pentru frisca trebuie adaugat si putin zahar, doar varianta vegetala este indulcita.

Răspuns
ioana 8 februarie 2016 - 13:56

După ce se coace blatu inainte de umplere il întorci cu nuca deasupra?

Răspuns
Miha 8 februarie 2016 - 13:58

Da

Răspuns
Nicoleta Si Cosmin Ianosel 19 februarie 2016 - 20:03

Blatul se taie la jumate si se pune crema intre foi s-au crema se pune deasupra ???

Răspuns
Miha 19 februarie 2016 - 20:28

Ciocolata si crema se pun deasupra blatului

Răspuns
Mari 27 mai 2016 - 17:24

Am scris mai devreme un comentariu luuuung. Nu știu dacă o să- primești sau nu. Oricum , te mai pup odată!

Răspuns
Miha 27 mai 2016 - 17:34

Mari, nu l-am primit

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: