Reteta Prajitura Fanta
Prajitura Fanta este una dintre acele prajituri ce am vazut-o foarte des laudata pe diverse site-uri culinare sau pagini de Facebook 😀 Este o reteta destul de veche din cate-mi dau seama, pentru ca o stie si mamica si bunica si vecina de la 3 si e prezenta in mai multe variante… Si m-am trezit eu foarte hotarata intr-o dimineata… „sa vedem dom’le ce-i de capul prajiturii asteia” 😛
A fost buna si ne-a placut! Nu la fel de mult ca o prajitura cu ciocolata :)))) dar e una dintre acele prajituri de casa ce le poti face la ocazii deosebite, pentru ca va arata foarte bine pe platou printre alte prajituri.
Desi juma de kil de Fanta si un plic de budinca n-or fi chiar o bomba pentru burtile sensible 😀 prajitura se poate adapta si in varianta mai sanatoasa… suc proaspat de portocale si amidon alimentar pentru glazura, branza proaspata de vaci de la producatorii locali (numa’ sa fie grasa, cremoasa si deloc acra) pentru umplutura…
INGREDIENTE
- Blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar (pudra)
- 2 linguri ulei
- 4 linguri faina
- 1 lingura cacao
- esenta de rom
- un varf de lingurita praf de copt
- Crema de branza:
- 300 g crema de branza Almette
- 100 g unt
- 100 g zahar pudra (sau mai mult daca preferi mai dulce)
- esenta de vanilie
- Pentru glazura:
- 1 plic budinca de vanilie
- 500 ml suc Fanta
- 3 linguri zahar
Mod de preparare Prajitura Fanta:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (150 grade, cuptor electric cu ventilatie), pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.
Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.
Crema de branza:
Mixam untul moale cu zaharul pudra, pana se topeste zaharul si devine ca o crema. Adaugam crema de branza si esenta de vanilie si mixam pana se omogenizeaza foarte bine.
Blatul racit il punem in tava in care l-am copt, tapetata cu folie alimentara. Intindem crema deasupra in strat uniform si dam la frigider pana pregatim glazura.
Glazura cu Fanta:
Punem la fiert intr-o craticioara o parte din suc, cca 300 ml. Amestecam praful de budinca de vanilie cu zaharul si dizolvam cu sucul ramas. Amestecam bine sa nu se formeze cocoloase. Cand sucul din craticioara ajunge la punctul de fierbere turnam budinca de vanilie si amestecam bine si energic cu un tel. Tinem pe foc cateva minute, pana budinca se ingroasa. Dam deoparte si lasam la racit.
Budinca racita (cat sa ajunga la temperatura camerei) se toarna peste crema de branza.
Se da din nou tava la rece pana glazura se intareste suficient si prajitura Fanta poate fi portionata.
Pofta buna! 😉
5 comentarii
Azi am facut si eu prajitura,acum astept s.o gust!
Ma bucur ca ai incercat-o. Sper sa-ti placa 🙂
Delicios!!Multumesc pt reteta
Doar ca blatul nu a prea crescut,am avut mare de cuptor,dar am dublat si cantitatea la ingrediente
Am facut prajitura intr-o tava mare de cuptor si am pus si 2 pliculete de praf de copt****
Mie mi-a iesit foarte bine, cu putin noroc 🙂