Zilele trecute v-am „servit” cu o prajitura cu ocazia aniversarii surorii mele. Azi sper sa va delectati cu acesta reteta de tort. Si daca vreodata o sa decideti sa-l incercati, va spun cu mana pe inima ca n-o sa va para rau. 🙂
Ingrediente
- Pentru blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 2 linguri ulei
- 4 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- Pentru crema:
- 2 galbenusuri
- 3 linguri lapte
- 50 g zahar
- 50 g ciocolata alba
- 3 foi de gelatina
- 250 g mascarpone
- 250 ml frisca lichida/smantana dulce pentru frisca
- esenta de vanilie
- Pentru blatul de piscot:
- 18 piscoturi Savoiardi
- Pentru insiropat:
- cafea tare fara zahar
Mod de preparare Tort cu cafea si crema mascarpone:
Blat:
Crema:
Gelatina se pune la hidratat in apa rece.
Galbenusurile se mixeaza bine bine cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga laptele rece, se omogenizeaza si se pune la fiert la baine-marine. Cand s-a infierbantat se pune ciocolata rupta bucatele. Amestecand continuu se fierbe pana compozitia se ingroasa. Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget, moment in care adaugam foile de gelatina, pe care le-am stors bine de apa. Se omogenizeaza si se lasa la racit complet.
In crema racita punem branza mascarpone si mixam pana la incorporarea completa. La sfarsit, punem frisca batuta si amestecam usor.
In tava in care am copt blaturile tapetata cu folie alimentara punem un blat pe care-l insiropam cu cafea. Turnam cu o lingura pe toata suprafata blatului, din loc in loc.
Crema o impartim in 2 parti.
- E posibil, sa iasa mai lichida compozitia, datorita smantanii. Daca veti folosi frisca vegetala va iesi o idee mai ferma. Nu e nici o problema, o puneti cateva minute la congelator si se va ingrosa.
Peste blatul insiropat turnam o parte din crema, apoi forman un nou blat din piscoturi, pe care le insiropam in cafea. Piscoturile le inmuiem foarte putin in cafea si numai pe o parte. Turnam si cealalta parte din crema, acoperim cu cel de-al doilea blat insiropat cu cafea si dam la rece pentru cel putin 3 ore. De preferat ar fi sa stea peste noapte.
Se rastoarna pe un platou si se orneaza cu frisca, piscoturi si un praf de cacao. Sau dupa cum va este dorinta.
Si sectiunea…
35 comentarii
Mama, mama, de la atata cafea, o sa fac ca trenu’…hai taie repede si a doua felie! 😉
Que maravilla de tarta, esto se ve realmente delicioso.
Saludos
Jose, pruebala, que esta de muerte, la he probado y nos ha encantado ::))
Foarte bun! Yum ! Yum!
Buna dimineata!
Si eu la cafelutza!
Foarte fain si pe gustul meu. Cu siguranta am sa-l incerc.
Molto bella ciao 🙂
felice fine settimana
Minunat
esti pamanteana? in orice caz ai maini de inger! felicitari!!!!!!!!!!!!!!!
Oh My GOD!!!!!!!!!!!!!!!!! Cea mai frumoasa praji pe care am vazut-o vreodata Miha!!! Doamne ce aparat foto ai?
Doamnee ce imi vad ochii!!Acesta o sa fie urmatorul pe lista mea. Ieri am facut tortul cu lapte a Amaliei, este o divinitate,cu toate ca nu mi-a iesit blatul respectiv ( care a ajuns la cosul de gunoi)am facut un pandispan simplu recomndat tot de pe un blog care a iesit extraordinar, sa incerci acest tort este minunat. O zi dulce
Si as mai vrea sa iti multumesc pentru rapiditatea raspunsurilor , cred ca esti singura care intradevar vrea sa lamureasca lumea nestiutoare ca mine..:)),restul raspund din pacate dupa ce fac eu minuni..:))
Liana, eu zic sa nu faci ca trenu’, ci sa te sui in tren si sa vii la Iasi daca vrei felia aia de tort. :)))
Multumesc Jose Manuel. Ca intotdeauna, esti un dragut. 🙂
Mino..da da…yum yum..:)))
Buna Gabi. Te poftesc la cafeluta de dupa amiaza. Una fara cofeina. :))
Cristina, ma bucur tare mult ca ti-a placut. Ma voi bucura si mai mult daca vei incerca reteta. 😉
Stefania, ciao bella! :)) Pupici!
Bianka, multumesc! :*
Anonim, multumesc!
Sunt cat se poate de reala. :)) Daca din cand in cand mai calc pe cate o jucarie aruncata prin casa si ma doare inseamna ca-s reala, nu? :)))
Un week-end minunat iti doresc!
Ruxy, multumesc draga mea! Ma flatezi si ma faci sa rosesc pana la ultimul fir de par. :)))
De curand am schimbat camera foto, dar inca mai sunt in teste cu ea. :))
Cristina, am facut si eu ceva de genul acela. Vezi aici http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2010/02/tort-cupidon.html Crema este intr-adevar delicioasa.
Multumesc de aprecieri. Ma stradui in limita timpului disponibil sa raspund oricaror nelamuriri.
Week-end minunat!
e prima data cand scriu un comentariu, dar nu ma mai pot abtine………….. sunt toate retetele EXTRAORDINARE. de vreo 3 zile tot salvez la retete si nu stiu cu care sa incep. FELICITARI
WEEK-END PLACUT!
Anonim, multumesc de aprecieri si ma bucur tare mult ca ai gasit aici pe blog ceea ce-ti place. Daca te vei hotari sa faci ceva si ai vreo nelamurire nu ezita sa ma intrebi, voi raspunde negresit.
O duminica frumoasa!
..da arata super tortul tau..si cred ca este si foarte delicios..as dori totusi sa stiu daca as putea inlocui 3 foi de gelatina si gelatina la plic si cam cit..? eu nu gasesc aici foi de gelatina..mersi si poate imi dai vreo idee,as dori sa experimentez si eu..sper sa imi iasa..
ah…si inca ceva.mereu uit. ..marimea tavilor pe care le folosesti la cantitatea de ingrediente este foarte importanta..mereu ma intreb ce tava sa folosesc..mersi
3 foi de gelatina se pot inlocui cu 5 g gelatina granule, jumatate de pachetel.
De marimea tavii am scris in postare, e o tava rotunda cu inel detasabil de 24 cm diametru.
Daca mai ai nelamuriri sa-mi spui, iti voi raspunde negresit. Tin pumnii sa iasa tortul. 😉
ce bine arata!!! te-am cunoscut prin irina ” bucaratia irinei” si sunt incantata sa vad ce minunatii pregatesti, sigur voi invata multe cu tine
salutari
Salutari Maria. Ma bucur si eu sa te cunosc! >:D<
Revin sa iti spun ca l-am facut si e foarte bun, deosebit de bun … cel mai bun :))) multumim de reteta.
ma bucur mult de tot ca ti-a placut 😉
Buna Miha, vreau sa fac din nou tortul asta pt ca ne-a placut enorm de mult. Problema este ca de data asta, frisca e neândulcita, trebuie sa pun mai mult zahar in crema??, sau sa indulcesc frisca cand o bat?? cam cât zahar ar trebui sa pun ? Ma gandeam sa pun 100 gr in loc de 50 in crema , crezi ca e deajuns, sau trebuie ceva mai mult.
Mutlumesc de mi de ori.
Buna dimineata Maria
Dupa gustul meu ar fi de-ajuns 100 g de zahar, acu depinde si de cat de dulce va place voua 😉
Buna Miha!
am facut si eu acest minunat tort.un real succes,la inceput am fost putin scceptica cu crema mascarpone.dar vreau sa ti zic ca e o crema minunata..intrucat noua nu ne prea place cafeaua am insiropat blatul cu compot de ananas.. si am dublat cantitatile la crema ca mi sa parut cam putina.. trebe sa ti multumesc pentru reteta si sa incurajez pe toti care vor sa icerce si sunt ca si mine asa putin cu frica de a face ceva nou!FETELOR chiar trebuie sa l faceti!
multumesc 🙂 Ma bucur ca ti-a placut!