Nu stiu cum o fi la voi, dar la noi acasa reteta de sarmale chiar face parte din meniul pentru sarbatori. Craciunul parca nu e Craciun daca nu avem miros de sarmale in casa, vorba alor mei.
Astazi va aduc si voua reteta de sarmele pe care eu o fac de obicei si pe care anul asta am pregatit-o la cel mai de nadejde ajutor pe care l-am avut in ultima vreme in bucatarie, . Capacitatea vasului il face ideal pentru sarbatori sau diverse ocazii speciale. Acesta este din ceramica, ceea ce ajuta la omogenizarea temperaturii de gatire, aromele intrepatruzandu-se perfect.
Mai multe detalii despre aparat, cat si oferta speciala de sarbatori, gasiti
Mod de preparare Reteta de sarmale la Slow Cooker 7.5l Digital Crock-Pot:
Gustati varza si daca vi se pare prea acra sau sarata o puneti intr-un vas cu apa rece. Eventual desfaceti frunza cu frunza. Le alegeti pe cele mai bune, partea mai groasa se taie cu cutitul. Frunzele care le dati deoparte cat si partile groase de langa cotor se toaca grosier si se aseaza pe fundul vasului slow cookerului 7.5 l Digital Crock Pot. Pastrati o parte dintre ele pentru a pune si deasupra sarmalelor, la final.
Pentru aceasta reteta am folosit o combinatie de frunze de varza murata si frunze de vita de vie. Dupa preferinta se poate folosi si doar una dintre ele.
Pentru umplutura:
Puteti folosi si doar carne de porc si nu neaparat pulpa. Este foarte buna si spata de porc ori pieptul.
Cantitatea de orez poate diferi si aceasta, tot in functie de preferinta voastra. Cantitatea indicata in reteta de sarmele de azi este fix asa cum ne place noua. Daca va plac cu mai mult orez, puteti pune mai mult.
Ceapa tocata marunt se caleste in ulei, cu un praf de sare, pana se inmoaie. Se adauga orezul si morcovul ras sau tocat marunt si se mai calesc impreuna 2 minute. Se toarna aproximativ jumatate din cantitatea de suc de rosii si se omogenizeaza. Se da deoparte si se lasa la racit.
Carnea tocata se pune intr-un castron incapator. Se asezoneaza dupa gust cu sare, piper, cimbru si patrunjel verde. Uneori, daca am la dispozitie, pun si cateva fire de marar. Se adauga si amestecul de ceapa calita cu suc de rosii si se amesteca bine cu mana.
Cum se umplu sarmalele:
Se pune cate o lingura de umplutura pe o margine a frunzei, se ruleaza si se imping capetele catre interior. Marimea sarmalelor depinde de preferinta, nu este o regula ca ar trebui sa aiba fix o anumita marime.
Sarmelele se aseaza unele langa altele, in straturi, in vasul aparatului slow cooker 7.5 l Digital Crock Pot. Se toarna deasupra sucul de rosii ramas, dupa care se completeaza cu cca 250-300 ml apa. Intre straturi se pun si cateva crengute de cimbru si bucatele de afumatura.
Vor iesi in jur de 50 de sarmale de marime medie, dar pentru capacitatea vasului puteti folosi si 2 kg de carne tocata, fara probleme.
• trebuie sa tineti cont de faptul ca in timpul procesului de gatire lenta cantitatea de lichid aproape se va dubla
Se pune capacul si se conecteaza aparatul la sursa de curent. Se selecteaza temperatura HIGH sau LOW si timpul de gatire (8 ore pentru LOW sau 4 ore pentru HIGH). De preferat ar fi ca in timpul gatirii sau cel putin in primele 2 ore sa nu ridicati capacul. Daca totusi o faceti, prelungiti timpul de gatire.
Cand gatirea s-a terminat, aparatul va intra automat in setarea MENTINERE LA CALD. Sarmelele se servesc calde, cu smantana.
POFTA BUNA!
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL