Pui mânăstiresc

de Miha
166 vizualizări

Vestea că am devenit Bucatar Real m-a bucurat tare mult, apoi locul bucuriei a fost luat de neliniște… Cum să fac rețeta de lasagna, pe care am propus-o în prima etapa a concursului, în vasul rotund Pyroflam? Să o fac să arate a mâncare sau a tort? :)) Apoi când am aflat că putem găti în vas orice rețetă tot universul meu s-a dat peste cap…Nici o rețeta nu mi se părea demnă de vasul ăsta atât de frumos, alb și strălucitor.

Pâna într-o bună dimineață, când am baut o cafea zdravănă, mi-am facut ordine-n gânduri și am decis să intru în bucătarie și să fac ceea ce știu eu mai bine: să gătesc moldovenește. Să fac o rețetă delicioasă, bogată în calorii, care să-ți lase gura apă și care să te facă să te gandesti necontenit: oare n-o fi gata?

Ș’-am hotărât: pui mânăstiresc să fie, că nu degeaba s-o afla la loc de cinste în colecția de rețete a lui Radu Anton Roman. N-am avut eu pui de curte și nici ciuperci de padure, am adaptat pe ici pe colo cantitățile, dar până la urmă am reușit ceea ce mi-am propus: o mâncare fabuloasă, o combinație senzațională de pui, ciuperci și smântâna., întregită de verdețuri aromate, usturoi și un strop de vin.


4 copănele de pui

200 g ciuperci proaspete
75 g kaiser
5 cepe verzi (doar partea albă și puțin din cea verde)
50 ml vin alb
50 g unt
4 căței de usturoi
sare și piper
boia de ardei
cimbru
3 linguri smântâna
1 ou

Pentru că n-am avut pui de curte, dar aveam în congelator niște aripioare de pui și o spinare, am facut o supa clara de pui, pe care am folosit-o la prepararea acestei rețete, în loc de apă.

Punem vasul pe foc și topim o parte din unt. Adăugăm carnea, pe care am condimentat-o cu sare, piper și boia de ardei. O rumenim ușor pe toate parțile. Punem supa, atât cât să se acopere carnea, apoi dăm vasul la cuptor, pentru vreo jumătate de oră, timp în care ne vom ocupa de restul ingredientelor.

Topim restul de unt într-o tigaie și adaugăm kaiser-ul taiat fâșii.

Amestecăm și prăjim kaiser-ul pâna se topește grăsimea. Adăugăm ceapa tocată și călim până se înmoaie,

apoi punem și ciupercile spălate și tăiate felii.

După ce ciupercile s-au înmuiat puțin, turnăm vinul și mai adaugăm putina supă. Sărăm și piperăm după gust și punem și cimbrul și usturoiul pisat.

Scoatem vasul Pyroflam din cuptor și turnăm deasupra cărnii sosul cu ciuperci. Punem din nou pe foc și lăsăm la fiert, acoperit cu capac.

.Trebuie să mai rezistați mirosului ce iese de sub capac, doar vreo 20 de minute, timp în care vom bate oul cu puțină sare, piper si smântână. Pregătim și verdeața, să o avem la îndemână, gata spălată și tocată mărunt.

Turnăm sosul de smântână în vas, peste carne, mai dăm câteva clocote și presărăm cu verdeață.

Se servește caldă, cu mămăligă.

Și așa cum bine zicea și Radu Anton Roman… “E greu să nu te arunci, de nebun, cu mămăligă cu tot, în bunătatea asta sofisticată” 

Vă doresc poftă bună!

poate vă plac și rețetele

27 comentarii

Any 30 mai 2012 - 12:48

As servi cu mare drag o portie, arata minunat!

Răspuns
Corina Ureche 30 mai 2012 - 12:48

waw Miha, arata de nota 20!! Imi place si reteta si ma bucur ca ai postat-o, asa n-am facut asa ca o sa aduc si eu putina diversitate puiului!

Răspuns
Alice 30 mai 2012 - 12:51

vin cu mamaliga, ok?

Răspuns
grasu64 30 mai 2012 - 13:38

mmmmmm ce mancare buna! uite asa slabesc eu….

Răspuns
Mirela 30 mai 2012 - 13:53

Arata delicios ,super delicios !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Răspuns
Beth 30 mai 2012 - 15:40

Sa me plait beaucoup ce poulet avec tous ces ingrédients, une délice!

Bisous

Răspuns
Dia 30 mai 2012 - 15:56

suna provocator, sigur am s-o incerc:)pup:*

Răspuns
gaby_d 30 mai 2012 - 15:57

Am facut si eu odata. Ne-a placut mult de tot.
Faina tare si poza si prezentarea.
Pupici!

Răspuns
Alice Kitchenette 30 mai 2012 - 16:10

Cu ceva timp in urma am facut si eu reteta si indaradevar tot ce ai scris tudespre reteta este de un mare adevar. Arata fantastic!

Răspuns
maria elena 30 mai 2012 - 16:18

N-am gatit niciodata, insa m-ai convins ca trebuie incercata reteta. Imaginile sunt tare frumoase. Pup, felicitari pt Bucatar Real.

Răspuns
Rocsy Ciobanu 30 mai 2012 - 16:59

Imi place mult cum arata mancarea si cum ai prezentat-o.Bafta in continuare!

Răspuns
Fab Chef 30 mai 2012 - 17:05

Pui cu smantanaaaa – mmm. Asta era papa mea favorita cand eram mica. Fac si eu reteta asta, sigur sigur!

Răspuns
Licuta Marin 30 mai 2012 - 17:21

Delicioasa mancarica ta!!!Arata super apetisant!Pup!

Răspuns
Poliana 30 mai 2012 - 18:59

Foarte bine arata mancarica ta, merita facuta in acest vas cu siguranta 😉 Pup

Răspuns
Delicious Flavours 30 mai 2012 - 19:51

Am sa pun si eu reteta la loc de cinste 🙂
Trebuie sa fie foarte gustoasa, like!
Pupici, noapte buna

Răspuns
Miha 31 mai 2012 - 6:08

Va multumesc tare mult!
Va doresc spor si pofta buna, pentru atunci cand veti prepara reteta. 😉

Răspuns
TeoBucatar 31 mai 2012 - 6:47

Ador retetele lui Anton Roman!Buna alegere!

Răspuns
Timea 31 mai 2012 - 16:18

Tare buna mancare ai facut aici! felicitari pt vas si bafta in continuare!!!

Răspuns
Lulu 31 mai 2012 - 17:55

O nebunie de mancare;cunosc gustul pentru ca si eu am facut-o;pupici draga mea si weekend minunat impreuna cu familia!!

Răspuns
Andreea-Elena C. 31 mai 2012 - 20:13

inca o retete buna, f buna!

Răspuns
Haplea 2 iunie 2012 - 10:18

Crede-ma in ploua in gura!!!!Week-end placut!

Răspuns
The Wandering Oltean 5 iunie 2012 - 3:05

Adaptat, neadaptat, rezultatul e de carte de bucate.. excelent

Răspuns
Miha 5 iunie 2012 - 5:31

Multumesc mult pentru cuvinte frumoase! 🙂

Răspuns
Crinashop.ro 9 iunie 2012 - 20:29

am facut si eu si mi-a placut foarte mult.eu sunt oarecum novice in bucatarie.dar sunt mereu pe net in cautare de retete.imi place sa gatesc.nu imi place ca mi-a iesit smantana bobite, nu e omogena.si la ciorbe cand mai pun iese la fel.fac eu ceva gresit sau smantana e de vina?

Răspuns
Miha 10 iunie 2012 - 6:28

Crina, e din cauza smantanii. De regula se foloseste smantana grasa. Mi s-a intamplat si mie, chiar cu smantana grasa, asa ca nu e universal valabil. O alta regula ar fi, in cazul ciorbelor de exemplu, sa aduci smantana la aceeasi temperatura cu ciorba, turnand 1 polonic cu lichid fierbinte peste smantana, apoi sa adaugi in ciorba.

Multumesc si mult spor in continuare.

Răspuns
mirela 13 ianuarie 2013 - 12:17

ce bine arata,,mi-ai dat o idee minunata pt maine :),merci mult

Răspuns
Miha 13 ianuarie 2013 - 14:33

Si eu multumesc. 🙂 Sa ai spor la treaba si pofta buna dupa aceea! 😉

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: