Prajitura Tiramisu la tava, nu este reteta originala de Tiramisu. Este o varianta simplificata, simplu si usor de facut! Mi-a placut mult ideea cand am vazut-o la Gabi, dar am preparat-o folosind reteta de la blatul de tort cu vanilie si reteta de crema cu mascarpone si frisca.
E adevarat ca am folosit o tava destul de mica, dar in cateva ore prajitura era deja o gustoasa amintire 😀 Si stiti ce am facut? Am mai facut o portie, sa fie si pe a doua zi 😉 Un deliciu!
INGREDIENTE
- Blat:
- 2 oua
- 2 linguri zahar
- 1 lingura ulei
- 2 linguri faina
- 1 varf cutit praf de copt
- esenta de vanilie
- Crema:
- 350 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- 200 g mascarpone
- 100 g zahar
- 1 pliculet zahar vanilat
- In plus:
- 240 ml cafea tare
- ~30 ml Amaretto
- cacao pentru finisat
Mod de preparare Prajitura Tiramisu la tava:
Se prepara cafeaua si se lasa la racit. Cand este rece se combina cu Amaretto
- in loc de Amaretto se poate folosi coniac
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia intr-o tava (23/20 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 20 de minute, pana blatul se rumeneste usor. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam sa se raceasca, cu tot cu hartia de copt.
Crema de mascarpone cu frisca:
Toate ingredientele se pun intr-un bol sau in vasul robotului de bucatarie. Se mixeaza pana capata consistenta si crema este este suficient de ferma. Totusi, aveti grija sa nu mixati mai mult decat este necesar, pentru ca exista riscul sa se taie.
Asamblare Prajitura Tiramisu la tava:
Se desprinde hartia de copt de pe blat si se aseaza in tava. Se insiropeaza cu cafea. Crema se intinde in strat uniform peste blat, dupa care prajitura se da la rece pentru cateva ore (cine poate )
Se pudreaza cu cacao si se portioneaza dupa dorinta!
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL