Oricate retete de chec as incerca, parca niciuna nu e de ajuns 😀 Mi-a placut reteta asta de chec oparit, nu e greu de facut mai ales daca ai un mixer bun. Foarte pufos, ieftin si grozav de gustos.
INGREDIENTE
- 8 oua mari
- 250 g zahar
- 125 ml apa
- 125 ml ulei
- 300 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- coaja de portocale
- 2 linguri cacao
- In plus:
- bucatele de ciocolata
- visine
Mod de preparare Chec oparit:
Pregatim 2 tavi (30/15 cm) si le tapetam cu hartie de copt. Se poate pune hartie de copt doar pe fundul tavii, pentru a fi mai usor de scos.
Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le amestecam cu ulei, esenta de vanilie si coaja de portocale.
- pentru un gust si mai bun puteti folosi unt topit in loc de ulei
- puteti folosi aromele preferate
Punem la fiert intr-o craticioara apa si zaharul. Fierbem la foc mic, cateva minute, pana zaharul se topeste.
Albusurile le mixam cu un praf de sare pana obtinem o spuma ferma. Treptat adaugam siropul fierbinte, mixand continuu. Mixam pana bezeaua se tine bine de paletele mixerului si devine lucioasa.
- spuma de albusuri va creste mult in volum, de aceea ar fi de preferat sa folositi un bol incapator
Adaugam amestecul de galbenusuri si omogenizam usor cu o spatula. Nu amestecam viguros, ci cu miscari largi, de sus in jos, pentru a scoate cat mai putin aer din compozitie.
- daca bezeaua are consistenta corecta, amestecul de galbenusuri va ramane la suprafata, nu se va lasa la fund
Cernem deasupra faina amestecata cu praful de copt si din nou, amestecam usor cu spatula, pana la incorporarea completa. Din compozitia obtinuta dam deoparte cca o treime, ce ramane vom impartim in cele 2 tavi. In compozitia pusa deoparte cernem cacaoa si amestecam pana se omogenizeaza.
Montare si coacere:
Punem compozitia in tavi, un strat de compozitie alba, un strat de compzitie cu cacao si inca unul de compozitie alba. Presaram deasupra bucati de ciocolata si visine
- puteti folosi orice fel de ciocolata sau alte fructe, de care aveti si va plac
- daca folositi fructe congelate, le puneti fara a le decongela in prealabil
- miezul de nuca sau stafidele se preteaza foarte bine la acest chec oparit
Dam tavile la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 grade cu ventilatie) pentru cca 35 de minute, pana checul se rumeneste usor deasupra si trece testul cu scobitoarea.
Lasam checurile sa se racoreasca, apoi le scoatem pe un gratar, cu tot cu hartia de copt si se lasa la racit. Se feliaza doar dupa ce s-a racit foarte bine.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL