Prajitura cu frisca si mascarpone

de Miha
352 vizualizări
Prajitura cu crema mascarpone

Mi-a placut atat de mult crema de mascarpone ce-am folosit-o de curand la clatitele cu zmeura, incat am zis ca musai e s-o incerc si cu blat de tort, cu pandispan de cacao mai exact. Ca e bun, moale si pufos si nu trebuie insiropat 😉

Va doresc o saptamana frumoasa si plina de realizari! Va invit la o felie de prajitura, virtuala sau nu… fiecare dupa cum poate… :)))

Prajitura cu crema mascarpone

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 200 g zahar
  • 50 g cacao neagra
  • 150 ml apa
  • 120 ml ulei
  • 280 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 200 g mascarpone
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat

Mod de preparare Prajitura cu frisca si mascarpone:

Blat:

Intr-un vas punem cacaoa si turnam deasupra apa clocotita, amestecand continuu. Amestecam pana dispar toate cocoloasele si obtinem o compozitie de consistenta uleiului. Lasam la racit.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam jumatate din cantitatea de zahar si mixam pana obtinem o bezea lucioasa. Galbenusurile se freaca pana devin ca o crema cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Adaugam treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia cu cacao racita. Amestecam usor, ca la maioneza. Incorporam faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit (in cateva reprize) bezeaua.

Turnam compozitia intr-o tava (42/29 cm) tapetata cu hartie de copt. Lovim apoi cu palma in masa de cateva ori, sa eliminam excesul de aer din compozitie si dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute. Facem proba cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.

Crema:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa capete consistenta, apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana se intareste si devine pufoasa. Mascarponele se mixeaza cu zaharul vanilat, apoi se incorporeaza frisca amestecand usor.

Blatul de pandispan racit se taie in 2, obtinand astfel 2 blaturi subtiri. Apoi fiecare blat se taie in 2 pe lungime, obtinand 4 blaturi inguste si subtiri.

  • Am folosit doar 3 din ele, celalalt au vrut piticii sa-l pape ca atare si nu i-am putut refuza. 🙂

Impartim crema in 2 si o repartizam intre cele 3 blaturi. Acoperim prajitura cu frisca batuta si bilute de ciocolata. Dam la frigider pentru minim 1 ora, apoi se portioneaza dupa dorinta.

Prajitura cu crema mascarpone

poate vă plac și rețetele

18 comentarii

Fancy Cake 26 septembrie 2011 - 11:10

Ce prajitura buna! Imi place!

Răspuns
minoki 26 septembrie 2011 - 12:38

Da asta reteta imi place foarte mult pentru ca nu e complicata! Bravo!

Răspuns
sarah 26 septembrie 2011 - 13:11

cred ca-i delicioasa.pupici

Răspuns
Bianka 26 septembrie 2011 - 14:25

Foarte bun

Răspuns
DiaMar-bucataria galbena 26 septembrie 2011 - 14:33

Imi place mult mascarpone,deci este buna prajitura.Te pup!

Răspuns
maya 26 septembrie 2011 - 15:13

Mmmm, ce blat pufos! Arata minunat!
Pupici si o saptamîna frumoasa :*

Răspuns
catkitchen 27 septembrie 2011 - 7:02

si eu ador aceasta crema , chiar o putem folosi in atatea combinatii …. delicioasa prajiturica ai facut!!!

Răspuns
fantezie in bucatarie 27 septembrie 2011 - 7:06

mmmm pe gustul meu!!!!Arata super!!!deja imi ploua in gura!!O zi frumoasa!!

Răspuns
Alice 27 septembrie 2011 - 11:43

f bun

Răspuns
Miha 27 septembrie 2011 - 18:51

Multumesc tare mult dragelor pentru aprecieri! Va pup!

Răspuns
Anonymous 5 noiembrie 2011 - 17:43

F buna retata.Am incercat si mi-a iesit de minune….eu am pus un pic de dulceata de afine impreuna cu crema si e si mai bun….

Multumesc pentru reteta!

Răspuns
Miha 5 noiembrie 2011 - 18:05

Ooo ce idee minunata cu dulceata. Tre’ sa fi fost grozava!

Ma bucur tare mult ca v-a placut prajitura!

Răspuns
iulia 8 iunie 2016 - 12:26

Si eu am facuto de doua ori si le-am pus caramel si a doua oara fructe de bosque un deliciu felicitari

Răspuns
Miha 8 iunie 2016 - 12:39

si eu multumesc Iulia!

Răspuns
carmen petrut 27 martie 2018 - 20:55

Bună..Acum am descoperit prăjitura și vreau s o încerc de Paște, acum pe 1 aprilie 2018 (catolic). Ce nu am înțeles: Frișca pentru ornat este separată de cea din cremă? Deci trebuie mai multă frișcă? Apoi nu este prea puțin mascarpone? Mă gândesc că poate nu ajunge pentru cele 4 blaturi. În rest cred că este o prăjitură excelentă și pufoasă. Mulțumesc!

Răspuns
Miha 27 martie 2018 - 21:01

Buna, Carmen!
Frisca pentru ornat este separata de cea pentru crema. Nu am trecut-o la ingrediente pentru ca prajitura se poate lasa si fara, doar pudrata cu zahar.
Crema, zic eu, ca a fost suficienta. Dar poti pune mai mult mascarpone, nu e gresit, daca vrei o prajitura cu multa crema.
Multumesc! 🙂

Răspuns
carmen petrut 1 aprilie 2018 - 13:02

Bună Miha!. Mulțumesc pentru răspuns! Am făcut această prăjitură și ”m-a topit” cât este de bună. Am primit felicitări de la toți, inclusiv de la prieteni irlandezi, eu locuiesc în Dublin. Blatul este atât de moale și gustos. Lucrezi puțin mai mult la el dar merită. Și ai spus bine că nu trebuie însiropat. Deși pare puțin atunci când îl torni în tavă, crește foarte frumos și se dublează.Îmi place că nu este sfărâmicios. Am să îl folosesc și ca blat de tort. Pentru cremă am folosit 500 gr de mascarpone și 500 ml smântână pentru frișcă și a ieșit o prăjitură bogată. Mie îmi place cu mai multă cremă. Am pus și eu ca și tine acele ”furnici” de ciocolată sau vermicelli cum scrie pe cutie. Foarte frumos! Felicitări Miha! Ai reușit să faci o rețetă completă. Mulțumesc pentru această prăjitură superbă! Am trecut-o în caietul de rețete cu numele de ”Prăjitura Miha”!

Răspuns
Miha 3 aprilie 2018 - 21:46

Multumesc din suflet! Aprecierile tale ma onoreaza!

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: