Prajitura cu crema de branza si ananas este o prajitura de casa absolut delicioasa. Usor de facut si mai usor de mancat 😀 , merge de minune dupa o masa copioasa.
Blatul este simplu, de pandispan aromat cu vanilie si coaja de lamaie. Crema este usoara si racoritoare, imbogatita cu bucatele savuroase de ananas proaspat. De ornat se poate orna in orice alt mod, dupa preferinta si imaginatie, eu am avut un „public” nepretentios de aceasta data 😀
INGREDIENTE
- Blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina
- 2 linguri ulei
- esenta de vanilie
- coaja de lamaie
- un varf de lingurita praf de copt
- Pentru crema:
- 400 ml smantana pentru frisca
- 300 g crema de branza
- 100 g zahar pudra
- 2 pliculete zahar vanilat
- 3 foi de gelatina
- ~250 g ananas proaspat
- 50 ml lapte
- Crema pentru ornat:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 150 g mascarpone
- 1 pliculet zahar vanilat
- 1 lingura zahar pudra
Mod de preparare Prajitura cu crema de branza si ananas:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei, esenta de vanilie si coaja de lamaie le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia intr-o tava (40/28 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 20-25 de minute, pana blatul se rumeneste usor. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit, cu tot cu hartia de copt.
Crema de branza:
Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Ananasul se curata, se taie cubulete si se pune intr-o strecuratoare, sa se scurga bine de zeama.
- puteti folosi si ananas din compot sau orice alte fructe aveti si va plac
Smantana pentru frisca amestecata cu zaharul pudra si zaharul vanilat se mixeaza pana devine pufoasa si capata consistenta. Nu este necesar sa fie si ferma. Adaugam crema de branza si mixam pana la omogenizare.
Incalzim laptele, cat sa fie la o temperatura suportabila la deget. Scoatem gelatina din apa, o stoarcem bine in pumn si o dizolvam in laptele cald.
- se poate folosi si gelatina granule, pe care o puneti la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.
Adaugam gelatina in crema cu branza si frisca si omogenizam. La final incorporam bucatelele de ananas, amestecand cu o spatula.
Asamblare Prajitura cu crema de branza si ananas:
Blatul racit se desprinde de pe hartia de copt si se taie in 3 fasii, crema se imparte in 2.
Punem unul din blaturi intr-o tava de cozonac (cca 30/12 cm) tapetata cu folie alimentara. Turnam jumatate din crema de branza cu ananas, acoperim cu cel de-al doilea blat si repetam operatiunea. Acoperim tava cu folie si dam la rece pentru cateva ore, de preferat peste noapte.
A doua zi prajitura se rastoarna pe un platou si se orneaza cu crema de frisca cu mascarpone. Despre crema de mascarpone cu frisca, am povestit AICI
Se portioneaza dupa dorinta si pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
4 comentarii
FITI amabila, ce tip/fel de smintina pt frisca ati folosit la aceasta reteta? ms mult!
De obicei folosesc smantana pentru frisca/frisca lichida Pilos de la Lidl sau La Dorna
Buna ziua.Ce cantitate de gelatina granule se foloseste? Multumesc anticipat pentru raspuns.
5 grame 😉