O prietena imi spunea odata ca atunci cand vrea sa-si impresioneze soacra face cate-o prajitura cu foi :))) Nu stiu daca o fi din cauza ca au intr-adevar un aspect spectaculos ori pentru ca se crede ca a fost multa munca in spate, cert e ca impresioneaza 😉 Drept dovada ca si mie mi-a ramas intiparita pe retina dupa ce am vazut-o la Gabi 😀 Prajitura cu blat de cacao si crema mascarpone pe care am sa v-o propun azi nu presupune multa munca 😉 dar cu siguranta va va impresiona musafirii
INGREDIENTE
- Pentru blat:
- 5 oua
- 5 linguri zahar (pudra)
- 3 linguri ulei
- 5 linguri faina
- 1 lingura (cu varf) cacao
- esenta de rom
- 1/2 lingurita praf de copt
- Pentru crema mascarpone:
- 3 galbenusuri
- 150 g zahar
- 3 linguri lapte
- 250 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- esenta de vanilie
Mod de preparare Prajitura cu blat de cacao si crema mascarpone:
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.
Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Crema mascarpone:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga laptele si se amesteca usor. Punem compozitia pe baie de aburi si fierbem pana se ingroasa, fara a da in clocot. Dam deoparte si lasam la racit.
Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa.
In crema de oua racita adaugam mascarponele si mixam energic, sa se omogenizeze foarte bine compozitia. La sfasit punem si frisca batuta si mixam pana obtinem o crema ferma si pufoasa. Aromam dupa gust cu esenta de vanilie.
Blatul bine racit se taie in trei parti.
Repartizam crema intre blaturi, pastrand cateva linguri pentru pus deasupra.
Prajitura se da la rece pentru cateva ore, se pudreaza cu cacao si se portioneaza dupa dorinta.
- prajitura se taie mai bine a doua zi
- blaturile nu se insiropeaza. Fiind subtiri se inmoaie bine de la crema. Le puteti insiropa daca va plac prajiturile foarte insiropate, dar atunci ar trebui sa adaugati si putina gelatina in crema
Pofta buna! 😉
54 comentarii
Chiar SPECTACULOS !:)
Cautam ceva dulce ptr a mai prepara si io (mi-am reparat cuptorul… m-a costat cat 1/2 unuia de duzina) cate ceva , dar si cu ce am prin prin frigee si tu ai venit cu solutia . Ms mult !
Acum am dat praji la rece , doar ca eu am taiat blatul doar in doua , de frica sa nu iasa nik :)) . Maine aflu ce-a iesit …
ai rabdare pana maine? Eu n-as avea! :))))
Da’ crezi c-am avut ? neaaa … grozava praji si blatul , dar si crema , DELICIOASE .
Ms si tie si Gabitei ptr reteta .
si eu multumesc Diana.
Ma bucur ca-ti place :*
Ma bucur ca n-am insiropat blatul si s-a taiat frumos , exact ca a ta 🙂 .
O intrebare: ce dimensiuni are tava in care ai copt blatul?
Scuze, am vazut intre timp :))
>:D<
20/30 cm
Un deliciu! Dar putem să înlocuim zahărul cu altceva?
Cu indulcitor 🙂
Cu fructoza , cum le fac eu 🙂
Mascarpone este unul dintre ingredientele mele preferate atunci cand vine vorba despre prajituri! Blogul tau este un real ajutor pentru zilele de weekend, cand ma eliberez putin si a suficient timp pentru gatit.
multumesc frumos Onelia 🙂
Tortul cu jeleu de zmeura a fost super gustos! Referitor la aceasta prajitura pe care cu siguranță o voi încerca în acest weekend, dacă vreau sa insiropez blatul când ar trebui sa adaug gelatina în crema? Si ce sirop recomandati. Va mulțumesc și felicitări pentru rețetele dvs!
Blatul iese atat de grozav , incat nu trebuie insiropat ; eu am testat-o si este perfecta, doar ca eu am facut blat din 8 oua si l-am copt intr-o tava mai mare si crema am facut-o din 2 cutii de smantana Pilos ptr frisca
multumesc Diana :*
Cu drag , Miha !:)
Gelatina pe care o pui mai intai la hidratat, apoi o adaugi in crema de galbenusuri calda.
Poti folosi orice sirop iti place. Eu as face niste zahar ars si l-as dizolva in apa sau lapte cu Nesquik 🙂
Multumesc!
O prajitura delicioasa!
buna, am facut azi prajitura dar am intampinat o problema. desi am folosit intocmai masurile date si tava a avut aceleasi dimensiuni, blatul nu a iesit de 3 ci de 2 foi. a trebuit sa mai fac o tura si am obtinut in total 4 foi. in fine, crema a iesit ok si prajitura foarte buna.
Blatul iese asa cam de vreo 3 degete inaltime, suficient cat sa fie taiat in 3 foi subtiri, subliniez subtiri. Poate doar ti-a fost teama ca nu vei putea taia 3… 😉
nu, mi-a iesit de 2 degete in ambele ture 🙂
Dacă as vrea sa folosesc aceasta crema la un tort ar merge sa nu insiropez blatul?
daca blatul e moale si pufos e ok 😉
O intrebare legate de tehnica: cu ce ati taiat blatul? Cu cutit(cu zimti sau fara?) si cum faceti sa iasa aceeasi grosime, sau dispozitiv de taiat cu sarma de la Fackelmann, etc?
Multumesc
Pentru blaturile pufoase folosesc un cutit zimtat, cu lama lunga.
Pentru blaturile mai dense folosesc dispozitivul de la Fackelmann 🙂
Multumesc mult ca ai scris marimea tavi folosite ,God bless you !!!!!!!!!
buna se poate coace compozitia de 3 ori ? Sa nu ne mai fie frica ca nu se poate taia sau sa marim compozitia?
Foile se pot coace si separat, faci o foaie din 2 oua
Buna, daca dublez cantitatile la blat si la crema pt o tava mai mare creo ca o sa imi iasa la fel de buna? Multumesc
cu siguranta va fi la fel de buna 🙂
Super retete !
multumesc 🙂
buna ,as putea sa acopar tortul in martipan ?adica merge cu crema si toate cele
?
Jessica, imi pare rau ca nu-ti pot da un raspuns ferm, dar nu am experienta cu martipanul. Din cate stiu la torturile cu martipan trebuie sa ai niste blaturi ferme, cum ar fi cele de chec…
se poate face și cu mascarpone din comerț?
mascarponele cu care se face crema este cumparat 🙂
wow, multumim mult God bless you :))pentru ca ne impartasiti deschis retete asa de gusotase. Eu sunt la inceput si nu ma pricep la prajituri prea mult, insa imi doresc sa invat. Deci am incercar si a iesit delicioasa.:)) Wow!
Multumim spor la mai multe retete delicioase si drgute asa ca dvs :))
multumesc Silvia.
Ma bucur mult ca ti-a reusit si mai ales ca ti-a placut! 😉
Foarte misto, vreau si eu. Cu siguranta voi incerca in weekend
Mie mi-a iesit crema cam moale,chiar a doua zi cand am taiat-o a curs.
Ma puteti ajuta ?
Nu vreau sa renunt la ea ,,, e f delicioasa
daca ai pus-o deja intre blaturi e greu sa mai poti face ceva.
Crema trebuie sa fie pufoasa de la inceput, nu stiu de ce tie ti-a iesit moale 🙁
Daca vreau sa fac intr-o tava mai mare, dublez toate cantitatile? Si la crema? Mi-a iesit doar de doua degete… ?.
Daca faci intr-o tava mai mare trebuie marite cantitatile. Si la blat si la crema 🙂
Multumesc frumos! Sarbatori fericite! Am sa iti spun parerea generala ?
Deci… cum am promis, parerea generala:EXTRAORDINARA!!!
Multumesc. Ma bucur mult de tot
Crema a iesit foarte moale, incat a curs dintre foi, desi am respectat intocmai indicatiile si gramajele.
Daca mi-ai fi scris inainte poate am fi reusit sa o reparam cumva 🙁
Mia iesit crema moale☹😞
As vrea sa pot sa-ti spun de ce… dar nu stiu ce si cum ai facut tu acolo la tine in bucatarie
Stie cineva daca crema merge ca si crema pentru tort?As vrea sa fac un blat ca si negresa si crema aceasta.
Multumesc.