Eclere Tiramisu – un desert spectaculos si delicios in egala masura. Un desert 2 in 1, vorba prietenei mele… cand ai pofta si de ecler si de tiramisu, dar nu le poti face pe amandoua 😀 Mie mi-a placut foarte mult ideea si va indemn si pe voi sa le faceti. Promit ca n-o sa va para rau! Deloc! 😉
Sursa mea de inspiratie a fost Georgiana, dar am adaptat dupa retetele mele, pe care le facusem deja:
- coji de eclere, foarte bune, crocante si goale pe dinauntru,
- crema de vanilie cu mascarpone, este preferata mea si o folosesc adesea la diverse retete de prajituri
INGREDIENTE
- Coji de eclere:
- 100 ml lapte
- 100 ml apa
- 85 g unt
- 170 g faina
- un praf de sare
- 4 oua
- Crema de vanilie cu mascarpone:
- 4 galbenusuri
- 250 g zahar
- 60 g amidon
- 600 ml lapte
- 500 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca
- esenta de vanilie
- In plus:
- cca 20 piscoturi (in functie de cate coji de eclere va ies)
- 1 cana cafea espresso
- cacao pentru finisat
Mod de preparare Eclere Tiramisu:
Crema de vanilie cu mascarpone:
Pune galbenusurile si zaharul intr-o cratita si amesteca bine. Adauga si amidonul si omogenizeaza, dupa care toarna laptele, putin cate putin, amestecand continuu, sa nu se formeze cocoloase.
Pune vasul pe foc mic sau la baie de aburi. Fara sa dea in clocot, fierbe compozitia pana se ingroasa, amestecand continuu. Da deoparte de pe foc, lasa sa se racoreasca si pune esenta de vanilie dupa gust. Peste crema racorita pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si da la frigider pana este bine racita si se intareste.
Mixeaza putin budinca racita, cat sa se desfaca si adauga mascarponele. Mixeaza pana obtii o crema fina si omogena.
Coji de eclere:
Se pun la fiert apa, laptele, untul si sarea. Cand incepe sa clocoteasca se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Aluatul se va strange, iar pe fundul cratitei va ramane pelicula de aluat.
Lasam sa se raceasca, timp in care aluatul se va mai intari. Mixam usor, sa desfacem compozitia, apoi adaugam ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.
- in functie de marimea oualor, incepeti cu 4 oua si daca mai este necesar mai adaugati un ou. Aluatul final trebuie sa fie lucios si cremos, dar nu moale, care curge.
Aluatul se pune intr-un posh si se spriteaza in tava tapetata cu hartie de copt bastonase de cca 8-10 cm lungime. Se pudreaza cu zahar pudra si se da tava la cuptor la 175 grade, cuptor electric fara ventilatie, caldura jos si sus. Se coc pana sunt frumos crescute si rumenite, in jur de 30-35 de minute.
- nu deschideti cuptorul pe parcursul coacerii
Imediat ce tava se scoate din cuptor, cojile de eclere se intorc invers si se gauresc din loc in loc (2-3 gauri) cu o scobitoare sau bat de frigarui.
Asamblare Eclere Tiramisu:
Se taie capacul fiecarei coji de ecler. Dam deoparte cca 1/3 din crema, ce ramane se pune intr-un posh si se umplu cojile de eclere.
Deasupra asezam cate un piscot insiropat in cafea. Piscoturile se insiropeaza pe o singura parte, scufundandu-le in cafea pentru cateva secunde. Se aseaza peste ecler cu partea insiropata in sus (de preferat).
Crema ramasa se spriteaza peste piscot, dupa care se pudreaza cu cacao, din belsug. Se dau la rece pentru cateva ore.
- De preferat ar fi sa pudrati eclerele inainte de servire, cacaoa se umezeste cat eclerele stau la frigider. Acest aspect nu influenteaza gustul, ci doar aspectul.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
1 comentariu
Mie mi-a placut foarte mult ideea de a incerca reteta Eclere Tiramisu. Prepararea nu a fost deloc complicata, iar rezultatul este incredibil! Desertul 2 in 1 este minunat, crocantul nucii de pe cojile de eclere se perfectioneaza cu delicioasa crema de vanilie si gelatina, iar gustul de cafea espresso, aduce o note lemnoasa fina. Va indemn sa incercati acest desert si sa va bucurati de gustul amestecatului perfect intre coji de eclere, crema de vanilie si gelatina! De exemplu, prietena mea a fost incantata de aceasta versiune de desert si a ramas cu o pofta imensa de Eclere Tiramisu. 🙂