Rulada cu crema de ciocolata cu lapte este propunerea mea pentru desertul de duminica sau salvarea pentru atunci cand ti se anunta musafiri. Este o reteta foarte simpla si fara a lua in calcul timpii de asteptare chiar este o reteta rapida. Nimic complicat, dar cu un rezultat super-delicios!
Blatul simplu de pandispan cu cacao, moale, pufos si aromat cu tonka este preferatul meu. Crema de ciocolata cu lapte, un ganache simplu de ciocolata, care poate fi facut cu orice tip de ciocolata aveti si va place. Am pus si in crema putina tonka, ii da un gust incredibil de bun.
Tonka este un condiment pe care il gasiti acum si in supermarket. Va incurajez sa incercati, are un miros incredibil si nu ai nevoie de foarte mult dintr-o boaba (aroma este puternica) ca sa schimbi la superlativ gustul unui desert. Pentru aceasta rulada am folosit cca o jumatate dintr-o boaba mare.

INGREDIENTE
- Blat:
- 5 oua
- 5 linguri de zahar
- 5 linguri faina
- 2 linguri cacao
- 3 linguri ulei
- 1/2 lingurita praf de copt
- tonka sau alta aroma preferata
- Crema de ciocolata cu lapte:
- 200 g ciocolata cu lapte
- 200 ml smantana pentru frisca
- tonka, pentru aroma
- Glazura de ciocolata:
- 200 g ciocolata cu lapte
- 100 ml smantana pentru frisca
- 25 g unt
Mod de preparare Rulada cu crema de ciocolata cu lapte:
Crema de ciocolata cu lapte:
Vom incepe cu crema de ciocolata, pentru a avea timp sa se raceasca cat preparam blatul.
Ciocolata tocata sau rupta bucatele cu mana, amestecata cu smantana pentru frisca, se topeste intr-un vas, la foc mic. Se amesteca incontinuu, pana ciocolata este topita, fara a da in clocot. Vasul se da la congelator pana crema se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.
- daca nu va grabiti, crema se tine in frigider pentru cateva ore sau chiar peste noapte
Crema racita se mixeaza pana devine ferma si pufoasa.
Blat de rulada:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si putina tonka rasa, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
- tonka este folosita pentru aroma, dar daca nu aveti puteti inlocui cu orice aroma va place voua (rom, vanilie… )
Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam in tava mare de la aragaz (~40/28 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor cu ventilatie, pentru cca 20-25 de minute, pana blatul devine ferm la atingere. Blatul trebuie sa fie ferm la atingere, sa nu se lipeasca de mana, dar moale.
Scoatem blatul din tava, il lasam sa se racoreasca putin, apoi il rulam cu tot cu hartia de copt.
Asamblare Rulada cu crema de ciocolata cu lapte:
Blatul se desfasoara si se desprinde usor de pe hartia de copt. Punem crema de ciocolata in strat uniform peste blatul de rulada si rulam cat mai strans posibil. Invelim strans in hartie de copt sau folie alimentara si dam la rece pentru (macar) o jumatate de ora. Finisam rulada cu glazura de ciocolata.
Glazura de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele, smantana pentru frisca si untul se pun intr-un vas, pe foc mic (sau la baine marie) si se fierbe, fara a da in clocot, pana ciocolata se topeste. Se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei, dupa care se pune in strat uniform peste rulada.
Rulada se pastreaza la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna! 🙂
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
1 comentariu
Este o alegere perfectă pentru cei care adoră ciocolata și vor să se răsfețe cu ceva special…. trebuie sa o incerc si eu neaparat 🙂