Reteta Placinta floare cu nuca si scortisoara
Asa cum v-am promis va aduc azi si varianta dulce la placinta-floare cu carne
Aluatul folosit de mine este un aluat simplu, dar poate fi imbunatatit cu oua, zahar si arome, dupa gustul fiecaruia. In curand ne vom apuca de cautat si intocmit liste cu retete de Craciun, la mine sigur acesta minunatie va trona in cap de lista. 😉

INGREDIENTE
- Pentru aluat:
- 250 ml lapte
- 2 linguri ulei
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita sare
- 7 g drojdie uscata
- ~500 g faina
- Pentru umplutura:
- 50 g unt
- nuca macinata
- zahar
- scortisoara
- Cantitatile de nuca si zahar le stabiliti voi in functie de cum va place
- Pentru sirop:
- 1 lingura miere
- 50 ml apa
Mod de preparare Placinta-floare cu nuca si scortisoara:
Aluat:
Punem faina intr-un castron si o amestecam cu zaharul, sarea si drojdia uscata. Laptele caldut il amestecam cu ulei, apoi turnam incet peste faina. Framantam un aluat omogen si nelipicios. In functie de tipul de faina folosit mai adaugam daca este necesar putin lapte daca aluatul este prea vartos sau putina faina daca aluatul este moale si lipicios. Acoperim cu un prosop curat si lasam la dospit la loc caldut pana isi dubleaza volumul.
- Aluatul se poate prepara si la masina de paine.
Aluatul crescut il rasturnam pe masa usor infainata si il impartim in 2 parti ce le vom intinde cu sucitorul in foi de cca 0.5 cm grosime. Punem una din foi in tava mare de aragaz, tapetata cu hartie de copt. Ungem bine cu untul moale ce l-am lasat la temperatura camerei. Presaram apoi cu nuca macinata amestecata cu zahar si scortisoara. Presam putin cu mana sa se lipeasca de foaia de aluat.
- O umplutura legata, cum ar fi cea pentru cozonac ar fi mai indicata, asa cum am pus eu cam are tendinta sa se imprastie in momentul in care taiem petalele, dar cu rabdare si grija iese si asa
Acoperim cu cea de-a doua parte de aluat si presam bine marginile. Cu ajutorul unui bol trasam mijlocul placintei, apoi cu un cutit bine ascutit taiem aluatul in raze, incepand de la cercul din mijloc. Luam apoi fiecare raza in parte si o rasucim, de atatea ori de cate ne permite aluatul si umplutura.
Lasam tava la loc caldut, pana aluatul creste putin. Dam la cuptor la foc mediu, pentru cca o ora, pana placinta se rumeneste frumos deasupra.
Cu 5-10 minute inainte de a fi gata preparam siropul din 1 lingura zdravana de miere si vreo 50 ml apa. Punem la foc mic si fierbem pana aproape de punctul de fierbere. Cu acest sirop ungem bine placinta, apoi dam din nou la cuptor pana este gata, rumena si apetisanta.
Pofta buna! 😉
6 comentarii
Miha, eu salivez pe la voi pe-aici prin newslettere ca n-am mai avut timp de bucataras si la mine prin oale bate vantul 😛
e si frumoasa si devreme acasa, ce sa mai zic! 🙂
Imi place mult acest gen de placinta, mai ales aspectul…
Mihule, ce frumos ti-a iesit si asta! Dar de ce ma mir? 🙂 :-*
mmmmm, o placinta cu adevarat crocanta, pufoasa si cu un gust aromat si apetisant de savuros 🙂
In modul de pregatire al aluatului, mentionati de apa, insa la ingrediente, nu se mentioneaza nimic de APA. Astfel, cum procedam? punm su nu apa? daca da, cat?
O parte din lapte se poate inlocui cu apa, am mai facut asa si a fost foarte bun.