Daca iti place crema de zahar ars, cu siguranta si aceasta reteta de Chocoflan va fi pe placul tau. Reteta este asemanatoare cu cea de la Tort Kodrit Kadir sau cu reteta de Crema de zahar ars cu blat de pandispan. Va asigur ca orice varianta ati alege n-o sa va para rau. Chiar daca i se mai spune si Prajitura Imposibila si necesita cateva etape in procesul de preparare, este foarte usor de facut.
Blatul este dens, cu gust intens de cacao, insiropat cu siropul ce se formeaza in timpul prepararii, este delicios! Iar crema de zahar ars, o minunatie dulce, fina si gustoasa!
INGREDIENTE
- Caramel:
- 150 g zahar
- Blat:
- 100 g unt
- 100 g zahar
- 2 oua
- 75 ml lapte
- 100 g faina
- 50 g cacao
- 1 lingurita praf de copt
- tonka, pentru aroma
- Crema:
- 4 oua
- 1 conserva lapte condensat indulcit (397 g)
- 150 ml lapte
- 1 lingura amidon
- esenta de vanilie
Mod de preparare Chocoflan – reteta Prajitura imposibila:
Caramel:
Zaharul se caramelizeaza intr-o craticioara ori direct in vasul pe care il veti baga la cuptor. Cand a devenit lichid si a capatat o culoare aurie frumoasa, se da deoparte de pe foc si se intinde cat mai uniform pe fundul vasului. Se lasa la racit.
- eu am folosit o tava de guguluf, dar se poate folosi orice alt vas sau tava nedetasabila de cca 22 cm diametru
- lasati caramelul sa se raceasca foarte bine (vor aparea crapaturi din loc in loc)
Blat:
Untul moale, lasat la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul pana devine ca o crema. Se adauga ouale, pe rand, mixand bine dupa fiecare. Se adauga apoi putina tonka rasa, laptele, putin cate putin si se mixeaza pana la omogenizare. Faina amestecata cu cacaoa, praful de copt si un praf de sare se cerne peste crema de unt si se mixeaza usor, pana la omogenizare.
Compozitia obtinuta se toarna in tava peste caramelul intarit si se da deoparte pana se pregateste compozitia pentru crema.
- eu am folosit tonka pentru aroma, dar daca nu aveti puteti inlocui cu orice aroma aveti si va place
Crema de zahar ars:
Ouale se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Se adauga apoi laptele condensat, amidonul „desfacut” cu putin lapte, restul de lapte si esenta de vanilie si se mixeaza pana la omogenizare. Compozitia se toarna in vas peste compozitia pentru blat.
Vasul il vom pune intr-o tava in care am pus apa care sa ajunga pana la aproximativ jumatate din inaltimea vasului. Dam la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor cu ventilatie) pentru cca 40-50 de minute, pana se rumeste usor deasupra.
Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei. Dam la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte. Trecem cu lama subtire a unui cutit de jur imprejurul vasului. Punem un platou peste vas si cu o miscare ferma rasturnam prajitura pe platou. Mai lasam putin la frigider, cat blatul sa se insiropeze cu siropul lasat.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
6 comentarii
O reteta usor de facut,o voi incerca in zilele urmatoare.Va multumesc!
Cu drag!
Wau..cat de bine arata…
Multumesc 🙂
Intai pui blatul, apoi pui crema? Nu invers?
Am procedat exact asa cum am scris 😉