Dulceata de ardei iute

de Miha
1490 vizualizări
Dulceata de ardei iuti

Reteta Dulceata de ardei iute

Ingrediente

  • 500 g ardei iute rosu
  • 250 g zahar
  • 250 ml otet

Cand spui “dulceata” gandul te duce la micul dejun, o cana de lapte si paine cu unt, eventual niste clatite… :)) Dulceata de ardei iute nu este nici pe departe una pentru micul dejun sau pentru clatite, dar se poate folosi cu succes la orice fel de friptura rece sau calda, la marinarea carnii sau la condimentarea mancarii. De asemenea, se poate servi cu diverse tipuri de branza sau legume crude.

Exista mai multe variante de preparare a acestei retete de dulceata, cu zahar mai mult sau mai putin, cu diverse condimente ( piper, usturoi, ghimbir) sau simpla. Eu am ales sa prepar varianta simpla, doar ardei iute, zahar si otet si va asigur ca e foarte buna.

Mod de preparare Dulceata de ardei iute:

Ardeii se taie pe lungime si se curata de nervuri si seminte.

  • Pentru aceasta operatiune folositi manusi chirurgicale, altfel s-ar putea sa va cam usture mainile

Se pun apoi in vasul robotului de bucatarie si se toaca marunt.

Zaharul si otetul se pun intr-o cratita pe foc mediu. Se fierbe pana se topeste zaharul si siropul ramane ca o pelicula fina pe dosul lingurii. Se adauga ardeiul tocat, se omogenizeaza si se fierbe la foc mic pana dulceata ajunge la consistenta dorita.

Dulceata de ardei iute

Dulceata de ardei iute se pune fierbinte in borcane. Se pun capacele si se intorc borcanele invers. Le invelim cu un prosop si le lasam la racit pana a doua zi.

Pofta buna! 😉

Dulceata de ardei iuti

RETETA IN IMAGINI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI

poate vă plac și rețetele

26 comentarii

Daria 14 septembrie 2014 - 1:23

Arata minunat, nu am gustat niciodata aceasta dulceata, este iute ? si cu ce se asociaza?

Răspuns
Miha 14 septembrie 2014 - 10:26

Nu este foarte iute, dar depinde cred si de cat de iuti sunt ardeii. Se poate folosi la friptura rece sau calda, la marinarea carnii sau la condimentarea mancarii. De asemenea, se poate servi cu diverse tipuri de branza sau legume crude.
Multumesc! 🙂

Răspuns
Atena 31 august 2015 - 17:37

Bună ziua. Incercati aceasta minunata dulceata cu sarmale. Este ceva foarte special. Cu drag

Răspuns
Mihaela 17 septembrie 2014 - 14:21

Ma gandeam sa combin cu niste ardei Kapia copt, sa iasa mai consistenta. Poate pun si niste suc de rosii . Oare ce-o iesi ? Merci de reteta Miha !

Răspuns
Miha 17 septembrie 2014 - 22:28

Cred ca va iesi ceva foarte asemanator cu sosul iutel de la Bunatati din natura 😉

Răspuns
Adriana 18 septembrie 2014 - 13:56

O dulceaţă pe gustul meu. De încercat şi preparat. Sunt fan ardei iute. Cât mai iute. Mersi!

Răspuns
gabriela 7 octombrie 2014 - 19:01

Am auzit,am vazut,dar ma cucerit cu adevarat cand am gustat!Un deliciu culinar ce nu trebuie sa lipseasca din camara!

Răspuns
Diana 26 septembrie 2015 - 11:29

Si eu am facut in acest an , dar in cantitate egala cu ardei capia si dubla … este DEMENTIALA , dar n-as mai face repede ; cu tot cu manusi , m-au usturat degetetele si a doua zi , sa nu mai zic daca utilizam apa calda la ceva , imi explodau degetele .

Răspuns
Miha 28 septembrie 2015 - 18:35

Eu n-am patit asa cand am facut, sper sa fie asa si anul asta.
Imi pare rau de experienta ta neplacuta 🙁

Răspuns
Elena 28 septembrie 2015 - 20:42

Cum pot subtia dulceata?

Răspuns
Miha 28 septembrie 2015 - 20:46

ai fiert-o prea mult sau de ce sa o subtiezi?

Răspuns
radu 30 septembrie 2015 - 22:06

e prea iute, cum pot sa o remediez? va multumesc

Răspuns
Miha 30 septembrie 2015 - 22:16

eu as mai face inca o portie, dar in loc de ardei iute as pune ardei kapia. La sfarsit le amesteci

Răspuns
radu 1 octombrie 2015 - 11:57

stau in Italia, pot pune ardel gras? capia nu gasesc. multumesc

Răspuns
Miha 1 octombrie 2015 - 12:11

As incerca mai degraba cu gogosari. De astia sunt? Sau ardei Ramiro

Răspuns
radu 1 octombrie 2015 - 13:51

am rezolvat.Multumesc frumos

Răspuns
Miha 1 octombrie 2015 - 15:37

ai gasit o alta metoda?

Răspuns
aura 1 octombrie 2015 - 15:57

Buna ziua asi dori sa fac si eu dulceata de ardei iute la 3;5 jumate cat zahar pun multumesc frumos

Răspuns
Miha 2 octombrie 2015 - 10:00

la 3,5 kg de ardei pui 875 g zahar

Răspuns
Ratos 26 octombrie 2015 - 11:34

Pastrand proportiile, nu cumva 1750 gr. ?

Răspuns
Miha 26 octombrie 2015 - 21:49

da, ai dreptate. Multumesc.
Am scris 3.5 dar am calculat pentru 1.5 ….

Răspuns
radu 1 octombrie 2015 - 23:12

am pus ardel gras, a iesit foarte buna. Multumesc

Răspuns
Miha 2 octombrie 2015 - 10:01

Si eu multumesc

Răspuns
Lorena 3 noiembrie 2015 - 20:03

Buna, am si eu nevoie urgent de un sfat: am pus dulceata in borcanele mici dar unele nu s-au sigilat. Ce pot face cu ele? sa rastorn dulceata intr-o cratita, sa o reancalzesc si sa o torn din nou in borcanele spalate si sterilizate in prealabil? Multumesc.

Răspuns
Miha 4 noiembrie 2015 - 10:44

Buna,
Eu le-as pastra pentru consumul imediat (la frigider) sau as pune borcanele la sterilizat in cuptor 🙂

Răspuns
ploiesteanu 18 februarie 2016 - 23:57

Nu se face cu oțet sau cu ardei capia. Se face ca orice dulceață cu ardei cât mai usturați. 2 Kg. ardei (de-ți pică gura) 2 Kg zahăr, 1 litru apă. Ardeii prin mașina de tocat. Mânuși groase și aerisire bună a încăperii (hotă)Dacă a intrat în contact cu mâna pe timp îndelungat se va folosi laptele. La fiert folosiți ochelari să nu intrați în contact cu aburul. Evitați să stați prea mult timp lângă oală.

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: