Cu ani in urma, baietelul meu a avut cateva episoade de alergii la diversi factori alergeni. Fiind prea mic nu i s-au facut acele teste specifice, dar ni s-a recomandat sa fim atenti la ceea ce mananca si evitarea pe cat posibil a prafului, mucegaiului sau contactului cu animale. In timp problemele s-au ameliorat si foarte rar mai avem probleme.
Asa se face ca atunci cand am primit provocarea Ruxandrei de a testa produsele fara gluten de la Dr Schar si de a participa la concurs, am acceptat gandindu-ma cat de greu este sa tii un astfel de regim, incercand permanent sa gasesti solutii si retete miraculoase. Si cum copiii iubesc dulciurile (fel de fel 😛 ) nu puteam sa fac altceva pentru aceasta provocare decat o reteta de tort fara gluten. Un tort cu o crema usoara de branza, un gem fin de nectarine si… evident, putina ciocolata 😉
Ingrediente
- Pentru blat:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 200 g faina mixta pentru patiserie Dr Schar
- 1 varf de lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- Pentru crema de branza:
- 300 g crema de branza
- 100 g zahar
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1 zahar vanilat
- Pentru gemul de nectarine:
- 500 g nectarine
- 200 g zahar
- zeama de la 1/2 de lamaie
- Pentru crema de ciocolata:
- 175 g ciocolata
- 200 ml smantana pentru frisca
- Pentru sirop:
- 2 linguri zahar
- ~100 ml apa
- esenta de vanilie
- Pentru decor:
- ciocolata tocata
Mod de preparare Tort cu crema de branza si ciocolata (fara gluten):
Pentru blat:
Faina mixta pentru prajituri de la Dr Schar are o alta textura decat faina de grau obisnuita si nestiind cum se comporta la copt am folosit 5 oua pentru blat, desi in mod normal folosesc 4. Am avut surpriza sa constat ca blatul a crescut fantastic, mult peste baza formei de tort. Nu a fost o problema pentru ca blatul l-am indreptat si ce-a fost in plus l-am mancat dimineata la cafea :)) , dar va spun voua, sa stiti si sa ramaneti cu un ou in plus in frigider :)))
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.
Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.
Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit, apoi se taie pe orizontala in 3 felii si se insiropeaza.
Gem de nectarine:
Se aleg nectarine bine coapte.
Se spala si se curata de coaja. Se taie bucati si se scoate samburele. Se pun intr-o cratita, se stropesc cu zeama de lamaie si se presara cu zahar. Se da la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.
Se paseaza bine cu blenderul vertical, apoi se pune cratita pe foc mic si se fierbe gemul pana ajunge la consistenta dorita. Se verifica punand putin gem pe o farfurioara rece.
Se amesteca destul de des sa nu se prinda de fundul cratitei si pentru a evita astfel afumarea gemului. Din cand in cand se aduna si spuma ce se formeaza. Se da deoparte si se lasa la racit.
Crema de branza:
Crema de branza se mixeaza cu zaharul pudra si esenta de vanilie, pana ce crema se omogenizeaza si zaharul se topeste. Separat, smantana pentru frisca se mixeaza cu zaharul vanilat pana devine pufoasa. Se rastoarna peste crema de branza si se mixeaza pana se obtine o crema ferma.
Crema de ciocolata:
Peste ciocolata rupta bucatele se toarna smantana pentru frisca. Se pune vasul pe foc mic sau la baine marie si se fierbe fara a da in clocot, pana se topeste ciocolata. Se da deoparte, se lasa sa se raceasca, apoi se da la frigider peste noapte sau la congelator pentru cateva ore.
Compozitia racita se mixeaza pana devine pufoasa si ferma.
Pentru sirop:
Se toarna apa peste zahar si se amesteca pana acesta se topeste. Se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie.
In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara se pune primul blat insiropat, se unge cu gem de nectarine si se pune jumatate din crema de branza.
Se repeta operatinea si pentru cel de-al doilea blat, acoperim cu cel de-al treilea. Invelim bine in folie si dam la frigider pana crema se intareste.
Rasturnam tortul pe un platou, il „imbracam” in crema de ciocolata si decoram cu ciocolata tocata.
Pofta buna! 😉
3 comentarii
Magnifique ton gâteau sa donne envie de manger une très grosse part!
Bisous
Te rog, spune-mi ce crema de branza folosesti. Multumesc
De obicei folosesc Almette, dar poti folosi orice fel de crema de branza ai la dispozitie sau iti place 🙂