N-am facut niciodata sirop de zmeura fara fierbere si m-am bucurat cand am aflat de aceasta reteta, nestiind ce sa mai fac cu zmeura din gradina. Am facut cateva borcanele de gem de zmeura, dar cum ai mei nu-s mari amatori, reteta de astazi a fost cea mai potrivita alegere.
Fiind o reteta de-abia testata, desi am fost asigurata ca tine foarte bine, nu va pot spune cum se comporta pe termen lung. Dupa aceeasi reteta am facut si sirop de capsuni fara fierbere si dupa mai bine de 2 saptamani se prezinta foarte bine, cu miros si culoare perfecte, fara semne ca ar fermenta.
Nici nu tin neaparat sa-l pastrez pana la iarna sau pana la anul, asa ca am inceput deja sa-l folosesc. Diluat cu apa plata sau minerala, cu gheata multa, ca adaos la inghetata de casa ori la limonada, e un deliciu! Eu spun ca merita incercat, in cel mai rau caz pierdeti 2 kg de zahar si inca unul de fructe 😀
INGREDIENTE
- 1 kg zmeura
- 1 plic sare de lamaie (8 grame)
- 800 ml apa
- 2,300 kg zahar
Mod de preparare Sirop de zmeura fara fierbere:
Reteta spune ca la fiecare kg de fructe se adauga tot atat apa si zahar dublu fata de cantitatea de sirop filtrat obtinut. Eu am adaptat putin, dupa cum veti vedea mai departe.
Zmeura se paseaza in blender sau cu mixerul vertical. Se toarna intr-un vas incapator, se adauga sarea de lamaie si apa. Se amesteca bine, se acopera vasul si se da la frigider pana a doua zi.
- fructele au fost foarte apoase, astfel ca am adaugat doar 800 ml apa la 1 kg de zmeura
- vasul ar trebui lasat la temperatura camerei, dar fiind foarte cald, am preferat sa-l pun la frigider
A doua zi, strecuram zmeura printr-o sita deasa, presand bine cu o spatula sau lingura de lemn, astfel incat sa obtinem cat mai multa zeama, cat si pulpa din zmeura. Ce ramane in sita se arunca.
Cantarim siropul obtinut si adaugam zaharul.
- reteta spune ca se poate adauga zahar de la 1.5 pana la 2 kg pentru fiecare kg de lichid. Eu am ales limita cea mai de jos
Amestecam bine pana se dizolva zaharul. Fiind foarte mult zahar, vom avea nevoie de putina rabdare pana acesta se topeste. Puteti face si pauze intre amestecari, nu e nicio problema. La sfarsit, dupa ce nu mai avem granule de zahar, vom avea un sirop gros si super aromat si bun!
Punem siropul in sticle sterilizate cu ajutorul unei palnii. Fiecare sticla se acopera cu tifon si se leaga. Se depoziteaza in camara.
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL