* Faza 1:
* 250 g faina
* 150 ml apa
* 5 g drojdie uscata
Se dizolva drojdia in putina apa (din cei 150 ml) si lasa sa stea 5 minute. Se adauga restul pana la 150 ml de apa, faina si se amesteca cu o lingura pana ce toate se omogenizeaza.
Se acopera castronul cu folie alimentara si se lasa la dospit intr-un loc caldut intre 12 si 24 de ore. La final maiaua trebuie sa fi crescut de 3 ori si sa fie plina de basicute la suprafata.
* Faza 2:
* 100 g gris
* 400 g faina
* 300 ml apa
* 5 g drojdie uscata
* 1/2 lingurita zahar
* 1 1/2 lingurita sare
* 5 + 1 linguri ulei de masline
Se amesteca drojdia cu putina apa calda (din cei 300 ml) si lasa sa stea 5 minute. Se adauga restul de apa, zaharul, 5 linguri de ulei, faina, grisul si compozitia de la faza 1. La sfarsit se adauga sarea si se omogenizeaza. Pentru aceasta faza am folosit masina de paine, programul de framantare+dospire. Compozitia isi va tripla volumul.
Aluatul se rastoarna pe masa infainata si cu o spatula se imparte in 2. Li se da o forma usor lunguiata, apoi tot cu ajutorul spatulei se pune aluatul in tava presarata cu faina. Se acopera din nou cu folie si se lasa la crescut cca 2 ore.
Se da la cuptor la foc mediu spre mare pentru 20-25 de minute, pana se rumeneste.
Foarte buna Ciabatta ta Brandusa. Sa ne mai faci! :))
13 comentarii
arata foarte bine! Iubesc mirosul de paine prospat coapta in casa!!
Cam complicata reteta ta.Dar cred ca e buna.
Ti-a iesit super! Da mai bine o amestecai cu mana, asa ai avut de spalat si cuva de la masina =)). Te pup.
Kitty, de cand am luat masina de paine, n-am mai cumparat paine. 😉
Mino, pare complicata, dar nu este deloc. E adevarat ca timpul de dospire e mare, dar treaba multa la ea nu prea ai. :))
Multumesc Brandusa draga.
Decat sa spal mainile de aluat, am preferat sa spal cuva de la masina de paine. :))
Chiar acum prepar painica asta, sper sa-mi iasa bine!
Apropo imi place noua ta fotografie, arati mai tinerica.
Te pup.
Multumesc Daniela. Asa-i ca-s tinerica? :)))
Trebuie neaparat sa te vad mai des si sa ma delectez cu ce faci pe aici. Chabatta asta ii place fiului meu la sandvisuri calde. Miha, la mine te asteapta niste premii haioase pentru o tinerica frumoasa si harnica.
Multumesc mult Elena. Voi trece negresit sa iau premiile. Mai am si din urma niste premii de ridicat de la fete harnicute, dar nu mai apuc…:( Uffff!
Buna Miha
DA asa este arati mai tinerica.
Inca ceva am facut painea, a fost foarte buna dar nu stiu de ce a iesit putin umeda in interior.
Ai fre-o ideie care a fost motivul?
O zi buna.
Si mie mi-a iesit la fel prima data. In cazul meu a fost temperatura cuptorului, pecare am ridicat-o la 225C si am copt timp de 30 de minute. In rest nu am schimbat nimic la reteta originala.
Multumesc Daniela.
Cel mai probabil e ca ar mai fi trebuit ceva faina.